2020. május 5., kedd

Schönefeld




Schönefeld település Németországban, azon belül Brandenburgban található.




Brandenburg


Brandenburg Németország egyik szövetségi tartománya az ország keleti részén. Brandenburgot valószínűleg 1157-ben alapították, miután a sváb-frank fejedelmi családból származó I. (Medve) Albert meghódította és a Német-római Birodalom részévé tette a területet. Brandenburg központjában található az attól közigazgatásilag elválasztott Berlin.

A medve számos feltételezés szerint I. Albert szász herceg, ismertebb nevén „Medve Albert” brandenburgi őrgróftól ered, és első írásos emléke 1280-ból való.

 

Schönefeld


Schönefeld kb. 20 km-re van Berlin központjától, és közvetlenül határos Berlin délkeleti városrészeivel. Schönefeld hat kerületet foglal magában: Schönefeld, Großziethen, Selchow, Kiekebusch, Waltersdorf és Waßmannsdorf. Ezek korábban önálló önkormányzatok voltak, amelyeket 2003 októberében egyesítettek.

Schönefeld első említése 1242-ből származik. „Sconenfelde”-t -mely akkoriban a Selchow urak birtokában volt-, IV. Károly császár 1375-es Landbuch-jában is dokumentálták.


Templom


A falu késő román csarnoktemploma (Dorfkirche), mely a XIII. század első feléből való, és 1904-1905-ben Franz Heinrich Schwechten tervei alapján átépítettek, egy nagy barokk oltárral rendelkezik. Waltersdorfban és Waßmannsdorfban szintén vannak templomok, amelyek a XIII. század első feléből származnak.



Temető


A temetőben van egy kápolna (Friedhofskapelle), és számos, az 1800-as évekből való régi sír.






Berlini fal


1961 és 1989 között a berlini fal (Berliner Mauer) választotta el Schönefeldet Nyugat-Berlintől.
Waltersdorfban volt egy határátkelő, melyet a nyugat-berliniek és a külföldiek használhattak, amikor a Schönefeld reptérre mentek. A jegyeik bemutatásakor tranzit vízumot kaptak. A nyugat-berliniek ugyanitt utazhattak át Kelet-Berlinbe.
Az átkelő 1963-tól működött, akkortól lehetett Kelet-Berlinből közvetlen járattal Bécsbe repülni. 1980-tól shuttle buszok jártak innen a reptérre. 1985-től a buszok várakozás nélkül haladhattak át, mert az útlevél ellenőrző hivatalt áttették a reptéri tranzitba.
Egy oszlopon azt olvashatjuk, hogy 1989-ben a fal megnyitását itt kezdték el.




A berlini fal egykori helyén ma egy kb. 160 km hosszú kerékpáros- és gyalogút van (Berliner Mauerweg). Schönefeldnél 2 szakasza van, az egyik Schöneweide - Schönefeld (6 km), a másik Schönefeld - Lichtenrade (16 km). Ezen a szakaszon a régi, eredeti lámpaoszlopokat is láthatjuk.



Schönefelden a berlini falból két megmentett darabot is láthatunk. Az egyik a városháza előtt, a másik a hotel előtt található.




Berlin-Schönefeld repülőtér


Schönefeld neve a Berlin-Schönefeld repülőtérről (Flughafen Berlin-Schönefeld) ismert, mely a fővárost kiszolgáló két nemzetközi repülőtér egyike. A Berlin-Schönefeld repülőtér 1934-ben épült, és a város kettéosztottsága alatt Kelet-Berlin repülőtere volt. Tőle délre épül Berlin leendő fő repülőtere, a Berlin-Brandenburg repülőtér (Flughafen Berlin Brandenburg „Willy Brandt”), melynek megnyitását 2020. október 31-re tervezik. Az eredeti tervek szerint ekkor a Schönefeld és a Tegel repülőteret bezárták volna, de a jelenlegi tervek szerint csak Tegelt fogják bezárni, Schönefeldet pedig kibővítik.




Városháza







Tűzoltóság


Schönefelden önkéntes tűzoltóság működik (Freiwilligen Feuerwehr Schönefeld).





Hans Grade


Mindkettő a Hans Grade Allee-n található. Hans Grade (1879-1946) német aviatikus, a német repülőgépgyártás egyik nagy újítója volt.
Németországban elsőként repült saját maga által készített motoros repülőgéppel. 1907-ben Magdeburgban építette meg emeletes-szárnyú háromszintes repülőgépét. A fiatal mérnöknek 1909-ben, a németek közül elsőként sikerült két, egymástól egy kilométerre elhelyezett pilon körül egy nyolcast lerepülnie. A dicsőség mellett a 40000 márkás díjra is szert tett, és ebből a pénzből repülőiskolát alapított, amelyben 1914-ig több száz pilótát képzett ki.
Az I. világháború után kétüléses kocsikat is gyártott. Mivel a kocsik egy repülő törzsére hasonlítottak, „szárnyaszegett repülő”-nek csúfolták őket. 1924-ben a Grade-Wagen volt a legnagyobb darabszámban gyártott német autó, de aztán a konkurencia megerősödése miatt 1927-ben csődbe ment a gyár.




Schönefelden van egy kis repülős játszótér is.



Schönefeld testvérvárosa 1999 óta a mongóliai Bayangol, mely Ulánbátor egyik kerülete. Az egyik park Bayangol nevét viseli.




Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!




LINKEK / FORRÁSOK 





(A bejegyzésben szereplő képek egy részét Laurent készítette.)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!