2020. május 16., szombat

Wörlitzer Park




A wörlitzi park (Wörlitzer Park), a dessau-wörlitzi kertbirodalom része, az Elba egyik mellékága mentén helyezkedik el 112,5 hektárnyi területen, közvetlenül Wörlitz város szomszédságában.



Wörlitz


Wörlitz korábban önálló város volt Németország Szász-Anhalt tartományában, ma Oranienbaum-Wörlitz város része. A település első említése 1004-ből maradt fenn, 1440-ben lett város, és a XVIII. század végéig jelentéktelen hely volt. A Középkorban az anhalti fejedelemség közigazgatási székhelye volt.


Dessau-Wörlitzer Gartenreich
Dessau-wörlitzi kertbirodalom



A dessau-wörlitzi kertbirodalom Szász-Anhalt tartományban található kultúrtáj, amely néhány jelentős épületből illetve angolkertekből áll. 2000 novembere óta az UNESCO-Világörökség része. Több kastély és park mellett a wörlitzi park is a dessau-wörlitzi kertbirodalom része.


Wörlitzer Park
Wörlitzi park



A vízben és erdőkben gazdag környéken az anhalti hercegek vadászházat építettek, ezeket később kis kastéllyá alakították át francia parkkal. Anhalt-Dessau akkori fejedeleme, III. Lipót Frigyes Ferenc herceg több tanulmányutat tett Angliában, Hollandiában és Itáliában. A herceg a felvilágosodás híveként olyan mintákat keresett, amelyek a természet-közeliséget testesítik meg. Tanulmányútjai eredményeképpen fogott bele nagyszabású terveinek megvalósításába barátja és tanácsadója, Friedrich Wilhelm von Erdmannsdorff építész segítségével.
Az 1760-as években kezdődött a kastély és park építése, mely felépülve hamarosan az ország határain túl is híressé vált. Ez volt német földön az első és legnagyobb olyan angol stílusú park, amely természetszerűen olvadt bele a tájba. A herceg szándékai szerint a kert kialakításánál kellett figyelembe venni, hogy 1, az alattvalók képzése kötelesség, 2, a középpontba az embert kell állítani, 3, a lenyűgözésen túl gyakorlati haszna is kell, hogy legyen. Ennek megfelelően funkciója volt az építészeti, kertépítészeti és mezőgazdasági képzés, és akkoriban a park, az összes épület és a kastély bárki számára megtekinthető volt. Ez alól csak a Szürke Ház és a Rózsasziget volt kivétel, amelyek a herceg feleségének, Lujza brandenburg-schwedti hercegnőnek szolgáltak pihenőhelyül.
A park különös varázsának titka, hogy a Wörlitzer see, az Elba egyik holt ága és két kisebb tó: a Grosses és Kleines Waldloch körül helyezkedik el, melyeket művészien megtervezett csatornákkal kapcsoltak össze. Wörlitz parkjában számos botanikai ritkaság is található, például többek között tulipán- és ecetfák, tölgyek változatos fajtái, mocsári ciprusok, őserdei mammutfák is.
A park építményeit döntő részben Friedrich Wilhelm von Erdmannsdorff (1736-1800) építész tervezte. A kert kialakítása Johann Friedrich Eyserbeck udvari kertész műve.

Mi a templomtól kb. 100-150 méterre parkoltuk le az autót. Nem kellett fizetni érte. A parkba sem kell belépőjegyet fizetni, szabadon látogatható. A mesterséges csatornákon kis kézzel hajtott kompok járnak, ezeket 1 €/fő/út áron lehet használni. Lehet a tavon és a csatornákon csónakázni is, ezek árát nem tudom, mert sajnos már nem maradt rá időnk. A kastély és a gótikus ház idegenvezetéssel, belépődíj ellenében (8,50 €/fő és 6 €/fő) látogatható. A sziklasziget és a rajta lévő Hamilton-villa szintén fizetős (3 €/fő), de vezető nélkül látogatható. A fotózásért is fizetni kell ezeken a helyeken, ez 3-3 €-ba került.



St.-Petri-Kirche und Bibelturm
Szent Péter templom és a Biblia-torony



A XII. század végén román stílusban épült templomot 1804 és 1809 között neogótikus stílusban átépítették. A 66 méter magas toronyból gyönyörű kilátás nyílik a parkra és a környező tájra. (Nem volt nyitva.) A torony jó tájékozódási pont, a parkból szinte mindenhonnan látható.



Schloss Wörlitz
Wörlitz kastély



A kastély volt az első klasszicista épület Németországban. Friedrich Wilhelm von Erdmannsdorff 1769 és 1773 között építette a friss házas hercegi pár számára. A főépületben a belső udvar körül helyezkedik el az előcsarnok, tíz szoba és két terem. A kastély mellett 1770 és 1772 között készült el az onnan egy földalatti folyosón át megközelíthető konyha- és gazdasági épület (ma egy kis bolt, ahol a belépőt is meg lehet venni, illetve étterem).
A kastélyban lenyűgöző volt látni olyan helyspórolós megoldásokat, melyek évekkel később a bauhaus-szal terjedtek el. (Falból kihajtható ágy, ajtó, mely behajtogatható a falba, ablaksötétítők ugyanígy, stb.)









Synagoge
Zsinagóga



A zsinagóga a kastélykert keleti végén van. Az 1789-1790-ben épült, mintájául a római Vesta-templom szolgált. 





Insel Stein
Sziklasziget



A sziklasziget III. Lipót herceg tervei alapján készült 1788 és 1794 között, a herceg nápolyi és szicíliai utazására emlékeztetve. A mesterséges szigeten szirtek és barlangok találhatóak, valamint az Éj temploma, egy kolumbárium, egy amfiteátrum, a Hamilton-villa, és az egésznek a csúcspontja egy mesterséges tűzhányó, amely a herceg kerti ünnepélyein tüzet okádott. Állítólag 2 évente egyszer újra lejátszanak itt egy vulkánkitörést.


















Villa Hamilton
Hamilton-Villa



A Hamilton-villa a sziklaszigeten, a mesterséges vulkán lábánál helyezkedik el. A herceg ezt annak a barátságnak a tiszteletére emelte, amely az angol geológushoz, Sir William Hamiltonhoz fűzte. (Ő volt a herceg vendéglátója a nápolyi és szicíliai utazás során.) A háromszobás villa Hamilton lakóházának mintájára épült.








Grotte der Egeria
Egeria barlang



A park délnyugati részén egy mesterséges rom áll boltíves térben, Egeria nimfa szobrával. Ennek a mintája Rómában, a Via Appián, a Porta Capena közelében áll.



Brücken
Hidak



Összesen 17 híd található a parkban, mindegyik más-más stílusban és más jelentéssel.









Pantheon



A Pantheon a római Pantheon mintájára épült, 1795-ben, szintén Erdmannsdorff tervei alapján. Nem volt nyitva.





Amalieninsel
Amalie-sziget




Rotes Wallwachhaus
Piros falú őrház




Piemonteser (Italienisches) Bauernhaus
Piedmonti (olasz) parasztház








Nymphaneum und Weinberg
Nimfák szentélye és szőlőhegy








Gotisches Haus
Gótikus ház



A gótikus ház 1773-1813 között Erdmannsdorff és Georg Christoph Hesekiel tervei alapján épült. A ház különlegessége, hogy két teljesen eltérő homlokzata van. Az egyik egy velencei templomot formáz (Madonna dell'Orto in Sestiere Cannaregio), a másik Tudor-stílusú, melynek mintájául az angol Strawberry Hill szolgált, amelyet Lipót herceg utazásai során látott. Mindkét homlokzat jól látható a park különböző kilátóhelyeiről, így a látogatónak az az érzése támad, mintha két különböző épületet látna.






Az emeleten volt a herceg lakása és múzeuma. (Ma már többnyire csak másolatok láthatók a falakon.) A földszintet különböző módon hasznosították; egy ideig az egyik híres főkertész, Johann Leopold Ludwig Schoch lakott benne.
























Kb. 15000 lépést tettünk meg, ami kb. 11 km gyaloglást jelent, és még így is voltak részek, ahová nem jutottunk el. Hajózni már nem maradt időnk, pedig nagyon jó lett volna. Egy teljes napot érdemes rászánni, ha valaki mindent meg akar nézni.



Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!




LINKEK / FORRÁSOK 





(A bejegyzésben szereplő képek egy részét Laurent készítette.)


2 megjegyzés:

  1. Nagyon szép! Ide elmennék :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát gyere, és elmegyünk veled is! Úgyis van rész, amit mi sem láttunk, illetve csónakázni is biztos jó lenne! :-)

      Törlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!