2020. május 31., vasárnap

Johannisfriedhof - Nürnberg


A középkori Szent János temető (St. Johannisfriedhof) az egyik legjelentősebb temetkezési hely Európában. Itt temették el például Albrecht Dürert és Veit Stoßt.



Érdekességek:


  • 1234-ben itt hozták létre a leprás temetőt, mivel a leprásokat nem temethették el a városfalon belül,
  • kulturális szempontból fontos sírok és sírkövek, valamint művészi szempontból értékes epitáfiumok is találhatók itt,
  • sok fontos nürnbergi személyiséget temettek el ide, köztük Albrecht Dürert, Veit Stoßt és Ludwig Feuerbachot,
  • a temetőt 2013-ban Németország legszebb temetőjévé nyilvánították.

A temetőt a XVI. század elején a városi tanács kissé progresszív döntésének eredményeként hozták létre, ez ugyanis megtiltotta az óváros falain belüli további temetkezéseket. Így új temetőket nyitottak mindkét városi plébánia számára, közvetlenül a város falain kívül. A Szent Sebaldus egyházközségben kibővítették a régi leprás kórház területét. 1518-tól a XIX. század közepéig minden nürnbergi állampolgárt vagy ide, vagy a város másik oldalán, a Szent Lőrinc egyházközség Szent Rókus temetőjébe (St. Rochusfriedhof) temettek.


St. Johannisfriedhof
Szent János temető


A Szent János temetőt (St. Johannisfriedhof) téglafal veszi körül. Több kisebb bejárata van, a főbejárata díszes. Mindegyik közelében van egy térkép, ahol a leghíresebb, legismertebb emberek sírját jelölik. Hamar feltűnik, hogy rengeteg rózsabokor van a sírok között, emiatt Rózsás temetőnek (Rosenfriedhof) is nevezik. A fekvő sírkövek szokatlan kinézetűek, egységesek, téglatest alakúak, de faragottak. Rajtuk művészien kidolgozott fém sírfeliratok láthatók. Szinte mindegyiket vágott vagy cserepes virág díszíti, művirágot szerintem sehol nem láttunk.
Körülbelül félszáz híres ember nyugszik itt, akik között van művész, humanista, hangszergyártó, zeneszerző, orgonista, orgonaépítő, a Nílus forrásának felfedezője, az első német mozdonyvezető, és sok más. Hans Sachs mesterdalnokot is itt temették el, az ő sírja azonban nem maradt fönn. 













Albrecht Dürer

Ebben a temetőben található Albrecht Dürer (Ajtósi Dürer) sírja. A sírt a Szent János evangélikus temetői templomtól nyugatra, egy tekintélyes tuja tövében találjuk. 1528. áprilisi halála és 1681 között az apósa által készített egyszerű fémlap jelezte nyughelyét, majd ezután Joachim von Sandrart a düledező sírt felújíttatta. Latin felirata : „Qvic quid Alberti Dvreri mortale fvit, svb hoc conditvr tvmvlo emigravit, VIII. IDVS Aprilis”. Magyarul: „Mindaz, ami Albrecht Dürerből halandó volt, e domb alatt van eltemetve.” 1828-ig, a Dürer-ház emlékkiállításának létrehozásáig sírja nemzetközi zarándokhely volt. (Egyes újabb kutatások szerint hamvait elrabolták.)



Veit Stoß

Veit Stoß szobrász és faragó, aki festészettel és rézmetszéssel is foglalkozott. Többek között a nürnbergi Szent Jakab templomban (St. Jakobskirche), valamint a bambergi dómban (Bamberger Dom) is láthatjuk értékes faragott oltárait, a nürnbergi Szent Lőrinc templomban (St. Lorenzkiche) pedig „Az angyali üdvözlet” című munkáját.


Richard Kandt (Dr.)

Ő volt a Nílus forrásának felfedezője. Ő volt az a német telepes is, aki Kigalit 1907-ben megalapította. 1922-ig Németország gyarmata, 1922-től Ruanda-Urundi néven belga gyarmat volt. Az első világháború után Ruanda-Urundit a belgák fő gyarmatukhoz, Kongóhoz csatolták. A város 1962-ben lett a független Ruanda fővárosa.



Anselm Feuerbach - festőművész




Konrad Grübel - költő


Konrad Weigand - történelmi- és portréfestő, illusztrátor

Albert Christoph Reindel - restaurátor


Fritz Mayer - építész







Theodor von Cramer-Klett - vállalkozó









St. Johanniskirche
Szent János templom


A temető közepe táján található a XIII. századi Szent János templom (St. Johanniskirche). Híres főoltára 1511-1516 közötti, a nürnbergi Fritz Holzschuher patrícius és felesége adományából készült. Miasszonyunk áll a két szent János (Keresztelő Szent János és János evangélista) között. Keresztelő Szent János fa alakja a kórus északi falán (1470 körül) Veit Stoß alkotása.
A Johanniskirche az egyetlen templom, amely nem sérült meg a második világháborúban. Csak a főoltár tartószerkezete égett le, amelyet adományokból gyorsan helyreállítottak.








Holzschuherkapelle
Holzschuher kápolna


A temető keleti szélén helyezkedik el a Holzschuher kápolna (Holzschuherkapelle 1513-1515) rotundája.




Ebédelni a városközpontba mentünk, a Bratwurst Röslein nevű helyre.

Original Nürnberger Rostbratwürste, 10 Stück vom Grill, dazu Meerrettich, 1 Portion Apfelblaukraut
Eredeti nürnbergi kolbászkák, 10 db, grillezve, tormával és egy adag lilakáposztával 

Egyéb látnivalók és programok Nürnbergben >> ITT <<



Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!



LINKEK / FORRÁSOK 




(A bejegyzésben szereplő képek egy részét Laurent készítette.)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!