2019. augusztus 10., szombat

Sebalduskirche - Nürnberg, Németország





St. Sebald / Sebalduskirche

Szent Szébaldusz templom


Cím: Winklerstraße 26, 90403 Nürnberg
Nyitva tartás: 
Minden nap 09:30-18:00, télen 17:30-ig
Telefonszám: +49 (0)911 2142500
Fax: +49 (0)911 22142515
email: Pfarramt@sebalduskirche.de
Honlap: www.sebalduskirche.de


Nürnberg városának legfőbb látnivalói köze tartoznak a gótikus ikertemplomok: a Sebalduskirche (Szent Szébaldusz templom) és a St. Lorenz Kirche (Szent Lőrinc templom). A városnegyedek a Nürnberget kettéosztó Pegnitz-folyó két partján építették fel saját plébániatemplomukat.





Szent Szébaldusz


A templom -csakúgy, mint a Sebalder Reichswald (magyarul: Szébaldusz császári erdő)- a nevét szent Sebaldusról kapta. Sebaldus Nürnberg védőszentje, akinek állítólag III. Dagobert király lánya volt a felesége. Sebaldus már a lakodalmat követő napon visszavonult az élettől, és Nürnberg közelében élt remete-életet. 801-ben (más források szerint 901-ben) halt meg. Akkor egy kicsi, Péter apostolnak szentelt kápolna állt ezen a helyen, valószínűleg ide temették el Sebaldust, akit a nép szentként tisztelt. Jelentősége a gyorsan fejlődő és növekvő városban egyre nagyobb lett. 1425-ben V. Márton pápa szentté avatta. Síremléke ma is itt található, a Sebalduskirche keleti kórusában.


Sebalduskirche


A késő román, kereszt alakú, duplakórusos, oszlopos templomot 1225-74 között építették. A templom Sebaldus sírhelye miatt gyorsan zarándokhellyé vált. Ezért már 1309-10-ben ki kellett bővíteni, majd 1361 és 1379 között újra. Ekkor épült kelet felé a késő gótikus csarnokkórus, és ekkor készült a 10, még ma is meglévő színes, gótikus üvegablak. (A másik 5 későbbről, 1500 körülről való.) A magas tetőzetű, késő gótikus szentélyt 1372-ben szentelték fel. (Időközben a Pegnitz-folyó túlpartján is kialakult egy hasonlóan jómódú városnegyed, ennek lakói is templomépítésbe fogtak 1250-ben. Egy szerényebb méretű épületet terveztek, ám a St. Lorenz Kirche végül méreteiben mégis megelőzte ikertestvérét, a Sebalduskirchét.)

A szabad birodalmi város tanácsnokcsaládjainak jóvoltából a Szent Szébaldusz templom tulajdonképpen kincsesházzá vált: neves művészek által alkotott késő gótikus szárnyasoltárok, sírkőlapok, szobrok, fogadalmi képek tucatjai találhatók benne.



1525-ben a város áttért a protestáns hitre, és így el kellett volna távolítani a katolikus szertartásokhoz kötődő műalkotásokat. A reformátoroknak kompromisszumot kellett kötniük, hisz a kegytárgyakat felmenőik, vagy éppen ők maguk rendelték korábban óriási pénzekért. Ennek értelmében a tárgyak itt maradtak, de szigorúan csak műtárgyként.

A XVII. században a templomot barokk stílusúra alakították, majd a XIX. században vissza.

A második világháború idején a Császári vár (Kaiserburg) alatt kialakított ún. Kunstbunkerbe menekítették a Szébaldusz és a Lőrinc templom műtárgyait, üvegablakait, a Miasszonyunk templom (Frauenkirche) középkori óráját, Albrecht Dürer összes, a városban őrzött művét, kódexet, sőt még például a krakkói Mária-templom főoltárát is. A szövetségesek 1945. január 2-án az óváros 90%-át lebombázták. A Sebalduskirche súlyos károkat szenvedett: 1943 és 45 között többször érte bombatalálat, két tornyát pedig 1945. április 20-án felgyújtották. A német csapatok a háború utolsó napjaiban a Sebalduskirchében barikádozták el magukat. A karzatért vívott harcban pusztult el a templom 1440-ből való orgonája.


Az újjáépítés 12 éven át tartott, és 1957. szeptember 22-én az újraszenteléssel ért véget.



A mai bejárati portál Heinz Heiber műve, 1988-91 között készült.



Műalkotások


A templomban neves művészek által készített műalkotásokat láthatunk. Ezek, és az épület fenntartására évente több százezer eurót fordítanak.




Szent Szébaldusz síremléke


A keleti szentélyben látható síremlék két részből áll. Az ereklyetartó már 1397-ben elkészült, egy helyi ezüstműves, Fritz Habeltheimer műve. Az ezt befoglaló bronzöntvényt, mely Szébaldusz életéből ábrázol jeleneteket, a szentté avatás után, 1508-19 között készítette Peter Vischer a fiaival.




Üvegablakok


A keleti szentélyben található az egyik legjelentősebb német üvegablak-együttes. A középen lévő, I. Maximilian császár által 1514-ben adományozott ablak terveit Albrecht Dürer szállította. A Kaiserfenstertől (császári ablak) balra a bambergi püspök (a város akkori egyházi vezetője) adománya a bambergi ablak látható. A császári ablaktól jobbra pedig a Hohenzollern őrgrófok ablaka 1515-ből. Az üvegablakokat Hans Süß von Kulmbach, Albrecht Dürer tanítványa készítette a mester tervei alapján. 

A császári ablak, és az őrgrófok ablaka








Oltár


A császár ablak alatt látható 1485 körül készült oltáron Péter apostol életének legendáiból láthatók képek.




Trónoló Mária epitáfium


Ez a műalkotás Dr. Lorenz Tucher emlékére készült 1513-ban. Készítője Hans Süß von Kulmbach. A középső képen Szűz Mária látható Szent Borbála és Alexandriai Szent Katalin társaságában. A bal oldali szárnyon Tucher védőszentjei, Szent Péter és Lőrinc, a jobb oldalin pedig Keresztelő Szent János és Szent Jeromos látható.

©DALIBRI, forrás: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:St_Sebald_-_N%C3%BCrnberg_026.JPG






































Schreyer-Landauer epitáfium


Ez az alkotás a templom külső falában látható, a húsvéti történetet ábrázolja. Adam Kraft műve, 1492-ből.



Turmführung


A templomban a nyári időszakban lehetőség van különböző vezetésekre befizetni. Az egyik, amire mi is jelentkeztünk, az a torony-túra. Ez kb. 1,5 óráig tart, és nem csak a 75 méter magas déli tornyot mutatják meg, hanem más érdekes helyeket is.

A csoportot 1 fő kíséri. A vezetés németül van, de mivel sok külföldi volt a csoportban, a lényeget elmondták angolul is.

A templom belsejéből indultunk fel a toronyba. Először egy kő csigalépcsőn mentünk egy darabig, majd fa lépcsőkön kellett tovább menni. Többször megálltunk, míg felértünk a kb. 50 méterig, ahol kimehettünk körbenézni.





Elsőnek az Engelschor, azaz az Angyalkórusnál álltunk meg, melyet a középkorban Szent Mihály arkangyalnak szenteltek.



Lentről nézve itt voltunk fönt.

Lentről nézve itt voltunk fönt.




Ezután a tető alá mentünk be.











Ezt a szerkezetet használják télen az adventi koszorú felfüggesztéséhez.

Itt lóg az adventi koszorú, aminek a felfüggesztéséhez használt szerkezetet a tetőn láttuk.

Tovább mentünk felfelé, és a harangnál álltunk meg újra.




Majd elérkeztünk a kb. 50 méteres magasságig, ahol kimehettünk, és élvezhettük a csodás panorámát a városra.

A templom teteje 

A templom teteje a két torony között


Középen a Hauptmarkt (itt tartják a piacot és Nürnberg híres adventi vásárát), sarkán a Schöner Brunnen (Szép kút),
balra a Frauenkirche (Miasszonyunk templom), középen fent az ikertestvér St. Lorenzkirche (Szent Lőrinc templom)











Ilyen volt a második világháború után

Ott voltunk fenn, ahol a bal oldali képen az ujjam van.

Ugyanazon az úton mentünk le is. Tériszonyosként a fa lépcsőkön rendesen paráztam, komoly kihívás volt a torony megmászása.


A kihívás után elmentünk vacsizni egyet. Mivel Laurent névnapja volt, három lehetőség közül a FIVE nevű helyet választotta, ahol hamburgert ettünk.




Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!



LINKEK / FORRÁSOK

Sebalduskirche hivatalos honlapja NÉMETül: https://www.sebalduskirche.de/
Szent Szébaldusz élete MAGYARul: http://www.kislexikon.hu/sebaldus.html

A templomban megvásárolható magyar nyelvű információs füzetke.


(A bejegyzésben szereplő képek egy részét Laurent készítette, 2 db kép pedig az alattuk megadott helyekről származik.) 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!