2020. május 16., szombat

Schloss Wörlitz




Németország első klasszicista épülete volt a kastély, melyet a friss házas III. Lipót Frigyes Ferenc herceg és Lujza brandenburg-schwedti hercegnő számára építettek.





Wörlitz


Wörlitz korábban önálló város volt Németország Szász-Anhalt tartományában, ma Oranienbaum-Wörlitz város része. A település első említése 1004-ből maradt fenn, 1440-ben lett város, és a XVIII. század végéig jelentéktelen hely volt. A Középkorban az anhalti fejedelemség közigazgatási székhelye volt.


Dessau-Wörlitzer Gartenreich
Dessau-wörlitzi kertbirodalom


A dessau-wörlitzi kertbirodalom Szász-Anhalt tartományban található kultúrtáj, amely néhány jelentős épületből illetve angolkertekből áll. 2000 novembere óta az UNESCO-Világörökség része. Több kastély és park mellett a dessau-wörlitzi kertbirodalom része a wörlitzi park is, mely az Elba egyik mellékága mentén helyezkedik el 112,5 hektárnyi területen, közvetlenül Wörlitz város szomszédságában.


Wörlitzer Park
Wörlitzi park


A vízben és erdőkben gazdag környéken az anhalti hercegek vadászházat építettek, ezeket később kis kastéllyá alakították át francia parkkal. Anhalt-Dessau akkori fejedeleme, III. Lipót Frigyes Ferenc herceg több tanulmányutat tett Angliában, Hollandiában és Itáliában. Ezek eredményeképpen fogott bele nagyszabású terveinek megvalósításába barátja és tanácsadója, Friedrich Wilhelm von Erdmannsdorff (1736-1800) építész segítségével. A park építményeit döntő részben ő tervezte.


A templomtól kb. 100-150 méterre parkoltuk le az autót. Nem kellett fizetni érte.


Schloss Wörlitz
Wörlitz kastély


A kastély idegenvezetéssel, belépődíj ellenében (8,50 €/fő) látogatható. Fényképezni vaku nélkül szabad. Kb. 1 óra 15 perc alatt vittek végig a kastélyon. Az idegenvezetés németül volt, de van írásos anyag például angolul is. (Magyarul sajnos nincs.) A COVID-19 miatt az elején elkérték az adatainkat, kézfertőtlenítőt kellett használnunk, és maszkot. A maszkot később a kastélyban levehettük, hisz nagyok a termek, és mindenhol tartható volt a 1,5 méteres távolság az idegenvezetőtől. Kis csoportokat vittek csak, de mi még ebben is szerencsések voltunk, mert velünk pont nem jött senki, így csak ketten voltunk.

Az 1760-as években kezdődött a kastély és park építése, mely felépülve hamarosan az ország határain túl is híressé vált. A kastély volt az első klasszicista épület Németországban. Friedrich Wilhelm von Erdmannsdorff 1769 és 1773 között építette a friss házas hercegi pár számára. Akkoriban a park, a kastély és az összes épület (a Szürke Ház és a Rózsasziget volt kivétel, amelyek a herceg feleségének, Lujza brandenburg-schwedti hercegnőnek szolgáltak pihenőhelyül) bárki számára megtekinthető volt.





Az oszlopcsarnok mennyezete az órával 

A kastély hátulja



A főépületben a belső udvar körül helyezkedik el az előcsarnok, tíz szoba és két terem. A kastély mellett 1770 és 1772 között készült el az onnan egy földalatti folyosón át megközelíthető konyha- és gazdasági épület (ma egy kis bolt, ahol a belépőt is meg lehet venni, illetve étterem).

A kastélyban lenyűgöző volt látni olyan helyspórolós megoldásokat, melyek évekkel később a bauhaus-szal terjedtek el. (Falból kihajtható ágy, ajtó, mely behajtogatható a falba, ablaksötétítők ugyanígy, stb.)

Földszinti termek


Átrium


Rotunda

Rotunda


Kínai szoba
(Éjszaka)

Kínai szoba

Kínai szoba
(Falból lenyitható ágy)

Kínai szoba
(Nappal)

Kínai szoba

Kínai szoba
(Nappal - a plafonon látható nap motívum miatt)

Kínai szoba

Étkező

Étkező

Étkező

Étkező
(Jégszekrény)

Sarokszoba

Sarokszoba

Sarokszoba

Sarokszoba


Nagy szalon

Nagy szalon

Nagy szalon
(Falból lenyitható ágy)

Nagy szalon

Nagy szalon




Sarokszoba csembalóval

Ajtókeretbe rejthető ajtó


A hercegné kabinetje

A hercegné kabinetje

A hercegné hálószobája

A hercegné hálószobája

A hercegné hálószobája

Könyvtár

Könyvtár

Könyvtár

Könyvtár

Könyvtár

A herceg hálószobája
(A mahagóni ágyat maga a herceg tervezte.)



Emeleti szobák


Firenzei képekkel díszített szoba

Római képekkel díszített szoba

Római képekkel díszített szoba

Római képekkel díszített szoba

Velencei képekkel díszített szoba

Velencei képekkel díszített szoba

Nápolyi képekkel díszített szoba

Nápolyi képekkel díszített szoba



Érdemes a kastély megtekintése után a parkban sétálni, mert több épület és 17 más-más stílusú híd várja a látogatókat. A tavon és a csatornákon pedig csónakázni is lehet!



Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!



LINKEK / FORRÁSOK 





(A bejegyzésben szereplő képek egy részét Laurent készítette.)



2 megjegyzés:

  1. Nem kerestétek az éttermet? Kívülről hirtelen ránézve Károlyi kastély Fót.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem is végig volt egy ilyen érzésem, hogy mintha kicsit levágtak volna a fóti kastélyból itt-ott. :-) És azóta s, ha ránézek, erre gondolok! :-)

      Törlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!