2020. május 10., vasárnap

Dörferblick


A Dörferblick egy „törmelékhegy”, amely 85,6 méteres magasságával Berlin egyik legmagasabb pontja. Berlin Neukölln kerületében található.




Brandenburg


Brandenburg Németország egyik szövetségi tartománya az ország keleti részén. A tartomány névadó települése Brandenburg an der Havel város, melynek neve valószínűleg a szláv bran (mocsár) szóból származik.
A tartomány szinte teljes egészében alföld, legmagasabb pontja a Heidehöhe -mely a szász határvidéken fekvő Gröden területén emelkedik-, 201,4 méter magas.


Berlin


Brandenburg központjában található az attól közigazgatásilag elválasztott Berlin. 
A fentiekből kiderül, hogy itt is sík terület, és Berlin legmagasabb pontja a Großer Müggelberg is csak 115,4 méter magas. A városban több nem természetes domb is található, melyek a II. világháborús törmelékek összehordásával keletkeztek. Ilyen „törmelékhegyek” (németül Trümmerberg) minden olyan német városban találhatók, amely komolyabb háborús károkat szenvedett el. (Nürnbergben is volt, és Berlinben több is van.)


Dörferblick


A mi környékünk legmagasabb pontja a Dörferblick, amely 85,6 méteres magasságával Berlin egyik legmagasabb pontja. Berlin Neukölln kerületén belül Rudowban található.
A domb a háború után, 1958-ban keletkezett, mint törmelékhegy. A berlini fal építése után a területet egyben Nyugat-Berlin belvárosi szeméttelepeként is használták, mivel a Brandenburgi régió hulladéklerakói már nem voltak elérhetők.
Az 1970-es években alakították át rekreációs területté. Ez nem volt egyszerű, mert a hegyben zajló biokémiai folyamatok még nem fejeződtek be. A fák nélküli csúcsról jó kilátás nyílt a berlini falra és a környező területre, különös tekintettel Bohnsdorf (kelet-berlini) kerületre, valamint a szomszédos Brandenburg 3 falvára; Schönefeldre, Waßmannsdorfra és Großziethenre. Eredetileg innen kapta a „Drei-Dörfer-Blick” (kb. Három falu kilátó) nevet, amelyet később „Dörferblick”-re (kb. Falvak kilátója) változtattak.









A "csúcson"

A "csúcson"

Schönefeld

Berlin-Schönefeld repülőtér (SXF)

Berlin

Berlin

Berlin

Berlin


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!



LINKEK / FORRÁSOK 

Brandenburg tartomány MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Brandenburg


(A bejegyzésben szereplő képek egy részét Laurent készítette.) 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!