2021. június 2., szerda

Quiche


Az omlós tésztaágyra helyezett, gazdag feltéttel megpakolt, tejszínes tojással összesütött lepény, azaz a quiche (ejtsd: kis), az egyik leghíresebb francia étel.


Az étel Lotaringiából (franciául: Lorraine) származik, neve pedig a német kuchen (sütemény) szóból franciásodott quiche-re. Ez a keveredés annak köszönhető, hogy Lotaringia az idők során hol német, hol francia befolyás alatt állt. Így nem csoda, ha a lotaringiai konyhára nagy befolyással voltak a német szokások.

Most nem a hagyományos quiche lorraine receptjét, hanem egy spárgás, paradicsomos verziót mutatok.

 

Quiche aux asperges et tomates-cerises
Quiche spárgával és koktélparadicsommal

 

Hozzávalók



Tészta


250 g liszt
150 g vaj
3 evőkanál víz
fél kávéskanál só


Töltelék


500 g spárga
7 szem koktélparadicsom
50 g reszelt parmezán
4 db tojás
200 ml habtejszín
7 db friss bazsalikomlevél
1 kávéskanál só
ízlés szerint bors


Elkészítés


A pitetésztához a lisztet egy tálba tesszük és hozzáadjuk a sót. A hideg vajat gyorsan belemorzsoljuk, hogy a vaj ne melegedjen fel. Hozzáadunk egy kanál jéghideg vizet, és addig gyúrjuk a tésztát, amíg összeáll. (Adhatunk még hozzá vizet, ha szükséges.) Gombócot formázunk belőle, és a hűtőbe tesszük fél órára.

A spárgát megpucoljuk, majd egy lábasban egy pici sóval, cukorral és vajjal félig megfőzzük. Leszűrjük, és kb. 2 cm-es darabokra vágjuk.

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Egy 25 cm átmérőjű piteformát vékonyan kivajazunk, kicsit meglisztezzük. A tésztát a piteformába tesszük úgy, hogy az oldalára is jusson a tésztából. Alufóliával letakarjuk, és babot vagy lencsét szórunk rá. Így sütjük 25 percig. Ezután kivesszük a pitét, és a sütő hőmérsékletét visszavesszük 180 fokra.

Robotgéppel felverjük a tojásokat, sózzuk, borsozzuk, majd elkeverjük benne a tejszínt és hozzáadjuk a parmezán sajt 2/3 részét. Ezt a keveréket ráöntjük pitetésztára. Beletesszük a spárgát, a félbevágott koktélparadicsomokat, és az apróra tépkedett bazsalikomleveleket is. A tetejére szórjuk a maradék parmezánt. 

Visszatesszük a sütőbe, és még 35 percig sütjük.



Tipp 1: Ha nincs kedvünk a pitetésztával bíbelődni, készen kapható vajas tésztát is használhatunk.

Tipp 2: Melegen, langyosan és hidegen is finom!

Tipp 3: Szezontól és ízléstől függően variálhatjuk a zöldségeket, és készíthetjük húsos (baconszalonnás, csirkehúsos, de akár halas) verzióban is.


 

Bon appétit! - Jó étvágyat!


Több kedvenc spárgás ételünk és receptünk is van:


Ez is érdekelhet: könnyen és gyorsan elkészíthető torták és piték a francia konyhából


Sós:
Tarte au Fromage de Chèvre (Kecskesajtos torta)
Tarte au Thon (Tonhalas pite)
Tarte aux Poivrons (Paprikás pite)

Édes:
Galette des Rois aux Pommes (Almás királyok tortája)
Tarte Normande aux Pommes (Normandiai almás torta)
Tarte Tatin (A Tatin nővérek égett almatortája) 


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! 

Ha nem szeretnél lemaradni a következő (íz)utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK 

Quiche MAGYARul: Quiche – Wikipédia (wikipedia.org)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!