2021. június 10., csütörtök

Musée du Chevalier d’Éon


Tonnerre híres szülötte Charles de Beaumont, alias „Chevalier d’Éon”. D’Éon lovag különleges és veszélyes küldetések sorát teljesítette XV. Lajos francia király parancsára, melyek során gyakran kellett nőnek öltöznie.


 

Ennek a cikknek a 99%-át Laurent írta, én „csak” lefordítottam és a képeket szerkesztettem hozzá.  

 

Szeretem a történelmet úgy általában, ezért feliratkoztam egy francia történelmi csatornára a Youtube-on. Itt láttam nemrégiben egy érdekes videót „Chevalier d’Éon”-ról (d’Éon lovag), aki XV. Lajos kémje volt. Ez a kém azért különleges, mert néha nőnek, néha férfinak öltözött, és ezt olyan jól művelte, hogy a szakértők még a mai napig sem értenek egyet valódi nemével kapcsolatban! Chevalier d’Éon sok nagyhatalom udvarában megfordult, így például Szentpéterváron, Bécsben, Londonban és Versailles-ban…


 

Korábban sohasem hallottam erről a lovagról, és meglepődve értesültem ebből a videóból, hogy Chevalier d’Éon eredetileg egy szülőfalumhoz közeli kisvárosból származott, és hogy háza múzeumként (Musée du Chevalier d’Éon) ma is létezik. Amint ez tudomásomra jutott, elterveztem, hogy a következő franciaországi utunk során meglátogatjuk a várost és a múzeumot. Már korábban is szerettem volna elmenni ebbe a városba, hogy megnézzem a híres „Fosse Dionne”-t. Anyukám már többször járt Tonnerre-ben, de még ő sem hallott soha Chevalier d’Éon-ról és a múzeumról, ezért velünk jött ő is.

Tonnerre csak 45 perc autóútra a szülőfalumtól, így jó egynapos kirándulás volt, ráadásul az út is szép, mert átszeljük a dimbes-dombos Chablis borvidéket. Amikor megérkeztünk a múzeumba, meglepődve értesültünk róla, hogy csak lefoglalt vezetett túrával látogatható. Szerencsére Philippe Luyt, az idegenvezető ott volt, és mivel csak mi voltunk (csütörtök reggel volt), beleegyezett, hogy végigvezet minket. Az árat meglehetősen magasnak találtuk, de elmondta, hogy a látogatás körülbelül 2 órán át tart, és mivel csak mi voltunk, elfogadtuk.

Csak a ház földszintjét láthattuk. Az első szoba kissé furcsa volt, mivel történelmi festményekkel az idegenvezetőnk magán jellegű képei és tárgyai keveredtek itt, aki történetesen a ház tulajdonosa volt és (!) Chevalier d’Éon nagybátyjának leszármazottja. A másik 3 szoba sokkal jobb volt, mivel azokban csak a lovaghoz köthető tárgyak voltak láthatók. A 80 év körüli vezető sok mindent elmesélt nekünk (csak franciául) személyes életéről, amely szintén érdekes volt: sok történelmi épületet és várat restaurált, és hosszú évekig egy nagy informatikai vállalat, és egy történelmi magazin igazgatója volt. Az egyik szobában leültetett minket, hogy elmesélje Chevalier d’Éon teljes történetét. Be kell vallanom, hogy néha kissé túl hosszú, de mégis nagyon érdekes volt.




Jobbra Philippe Luyt (a ház tulajdonosa), és Chevalier d'Éon nagybátyjának leszármazottja






 

A lovag egy nemes családból származik, Bretagne-ból. Teljes eredeti neve Charles-Geneviève-Louis-Auguste-André-Timothée d’Éon de Beaumont volt. Apja ügyvéd és Tonnerre város polgármestere volt, aki arról híres, hogy megépítette a Fosse Dionne körüli épületet, amely akkoriban a nők számára a város legjobb helye volt; itt találkozhattak és beszélgethettek mosás közben.

A házat édesapja Louis d’Éon de Beaumont 1749-ben egy nagyon nedves területre építette, és több emelet pincére volt szükség ahhoz, hogy az építkezés stabil alapot kapjon. A kis Charles egy helyi papnál részesült oktatásban, és nagyon hamar kiderült, hogy zseni volt; már nagyon fiatalon sok nyelven beszélt, nagyon jó volt vívásban, matematikában és írásban... Ezután egy nagyon híres párizsi iskolába került. Olyan okos volt, hogy még egy évfolyamot is átugrott (elsőként ért el ilyen teljesítményt ebben az iskolában). Hadtiszt akart lenni, de 1 cm-rel alacsonyabb volt a kelleténél. Így aztán Versailles-ban dolgozott a királyság könyvtárainak kezelésében. Ennek a pozíciónak és az olvasási szenvedélyének köszönhetően nagyon lenyűgöző, több mint 8000 könyvből álló személyes könyvtárral rendelkezett. Néhány ilyen könyv a múzeumban van, és biztosan tudjuk, hogy az ő könyvtárából származnak, mivel a Chevalier az összes könyvébe beleírta a nevét.



Egy Versailles-i álarcos bálban Chevalier d’Éon heccből nőnek öltözött, és olyan jól táncolt, hogy sikerült magába bolondítania a királyt, aki meghívta őt magánlakásába, ahol a Chevalier végül felfedte neki valódi kilétét. Lenyűgözvén ettől az alakítástól, a király úgy döntött, hogy felveszi őt titkosszolgálatába („le secret du roi”). Körülbelül ugyanebben az időben történt, hogy Poroszország státusát királyságról birodalomra változtatta, Franciaország és Ausztria pedig félve látta egy nagy és hatalmas német birodalom megjelenését. Ezért úgy döntöttek, hogy szövetségre lépnek egy Poroszország elleni háborúban. Azt akarták, hogy Oroszország csatlakozzon hozzájuk, de Oroszország megtagadta, sőt megtiltotta, hogy az országba férfiak lépjenek be.

Ekkor a király úgy döntött, hogy elküldi a nőnek öltözött lovagot, hogy próbálja meggyőzni I. Erzsébet cárnőt, hogy csatlakozzon a szövetséghez. Chevalier d’Éon 9 hónapra Szentpétervárra ment, mint a cárnő személyes könyvolvasója (I. Erzsébet folyékonyan beszélt franciául, mint annyi nemesi családból származó ember abban az időben). A lovag végül sikerrel járt; meggyőzte a cárnőt, hogy csatlakozzanak a szövetséghez. Chevalier d’Éon ekkor lóval Bécsbe majd Párizsba ment, hogy közölje a jó hírt, ám útközben lováról leesett, így sajnos vérezve és sebesülten, de még így is más hírvivők előtt sikerült megérkeznie Versailles-ba. 1756-ban elkezdődött a hétéves háború (Anglia + Poroszország + Portugália ellen Franciaország + Ausztria + Oroszország). A király örült a lovag sikerének, és úgy döntött, hogy dragonyos lovasezredek kapitányává teszi. Sisakja ma is látható a múzeumban.




Később, 1762-ben, a francia király elküldte, hogy találkozzon III. György angol királlyal és lopja el a Franciaország és Anglia közötti békeszerződés dokumentumait. Ez előnyhöz juttatta Franciaországot a békeszerződés tárgyalásai során a hétéves háború végén. A lovagnak ez a küldetése is sikerült, így a francia király egy évnyi bért adott neki jutalomként. Szolgálatai elismeréseként a Szent Lajos-rend nagykeresztjével is kitüntették, és megkapta a lovagi címet – ettől kezdve nevezték Chevalier d’Éon-nak.

Fogadás Versailles-ban a hétéves háború vége és Chevelier d'Éon tiszteletére


Ezután XV. Lajos titokban azt tervezte, hogy bevonul Londonba, de információra volt szüksége, hogy hol törjön be Angliába 10000 katonájával. Úgy döntött, hogy Chevalier d’Éont küldi el erre a veszélyes küldetésre. A lovag hivatalosan Franciaország nagykövete volt Londonban, ahová hatalmas könyvtárával költözött és nagy partikat szervezett. Kocsival távozott több napra a nagykövetségről, majd ártalmatlan nőnek öltözve figyelte meg Anglia déli részének part menti erődítményeit. Jelentést készített a királynak, rámutatva a kevésbé védett erődítményekre.

Az általa Londonban szervezett partik olyan nagyok és fényűzőek voltak, hogy gyorsan elfogyott a pénze (néhány hónap alatt elköltötte a nagykövetség teljes éves költségvetését, 22 alkalmazottja és 12 lova volt), ezért több pénzt kért Franciaországtól, ám a külügyminiszter ezt megtagadta... Új követet, Guerchy grófot küldték a helyébe, akinek d’Éon lett a titkára, de a két férfi gyűlölte egymást. XV. Lajos letett arról a tervéről, hogy megtámadja Angliát, és Guerchy grófja el akarta kobozni az inváziós terveket d’Éontól, hogy megsemmisítse azokat, azonban a lovag nem volt hajlandó átadni őket. XV. Lajos ekkor kirúgta a Chevalier d’Éont a nagykövetségről, és megparancsolta neki, hogy menjen vissza Franciaországba, de a lovag nem ment, mivel félt, hogy Franciaországban börtönbe kerül. Guerchy grófja megpróbálta mérgezni Chevalier d’Éont. Ő egy barátjához szökött Angliában, ahol öregasszonynak öltözött, hogy ne ismerjék fel.

A király egy utolsó küldetést adott neki, mely ha sikerül, kegyelmet kap: találja és semmise meg Madame du Barry (a király szeretője) jegyzeteit, ahol szatirikusan írt a király szexuális életéről. De XV. Lajos meghalt, mielőtt d’Éon a küldetést végrehajthatta volna. D’Éon megismerte Beaumarchais-t, a híres francia írót, és 1 évig együtt éltek (anyagi megfontolásból) mint egy pár.

1779-ben d’Éon visszatért Tonnerre-be, és ebben a házban volt házi őrizetben egészen 1785-ig. Az új király, XVI. Lajos parancsára mindig nőnek kellett öltöznie. Mivel Chevalier d’Éonnak nem volt pénze, hogy a parancsot végrehajtsa, Marie-Antoinette királynőtől kapott 20 nagyon szép és drága ruhát. Ezekből a ruhákból csak egy létezik még ma is, és látható is itt a múzeumban.

Marie-Antoinette-től kapott ruha

Marie-Antoinette levele Chevalier d'Éonnak


A francia forradalom után nemesként halál fenyegette, ezért Londonba menekült, ahol nagyon szegény volt, de feltalálta magát és vívópárbajokat szervezett, ahol ő nőnek öltözve vívott férfiak ellen. Fogadást köthettek a nézők, és az itt nyert pénzből tartotta el magát. Az őrült III. György brit király azt gondolta, hogy fia nem a törvényes gyermeke, hanem Chevalier d’Éoné, ezért kellett a lovagnak Angliában mindig nőnek öltöznie, mert különben kivégezték volna Zsófia Sarolta brit királyné és György walesi herceggel (a későbbi IV. György király) együtt.

Jobb oldalon a nőnek öltözött Chevalier d'Éon


D’Éon egy vívás közben elesett, súlyos sérülést szerzett, és ennek következtében lebénult, és utolsó négy évét ágyhoz kötve töltötte. 1810. május 21-én, 81 éves korában halt meg szegénységben Londonban.


Chevalier d'Éon kb. 30 évesen nőnek öltözve

Chevalier d'Éon kb. 30 évesen


Chevalier d'Éon 51 évesen nőnek öltözve


Chevalier d'Éon 52 éves korában




Chevalier d'Éon víváshoz használt kesztyűje és cipője

XV. Lajos király trombita zászlaja, ami a hétéves háborúban végig a királynál volt.
A király azért adta a lovagnak, mert úgy érezte, hogy ő volt a legjobb tisztje a hétéves háborúban.







 

Valós neme

Hivatalosan egyszer azt mondta XV. Lajosnak, hogy nő, még orvosok is ellenőrizték, de mivel a vetkőzést megtagadta, az orvosok csak tapinás útján állapították meg, hogy nő. A lovag minden bizonnyal élvezte a kitüntetett figyelmet, és nem nagyon próbálta meg eloszlatni a róla terjengő pletykákat. Halála után azonban végül kiderült, hogy férfi. Szexualitása továbbra is rejtély, de valószínűleg önmegtartóztató volt.


Eonizmus

Chevalier d’Éon az eonizmus névadója: férfi által a másik nem adott társadalomban jellemző ruháinak viselése, modora, stb.


Anime sorozat

2006-ban egy japán anime sorozat is készült a XVIII. századi francia államférfi életéről, bár csak nagyon lazán köthető a valósághoz.




Musée du Chevalier d’Éon

(Hôtel du Chevalier d'Éon)
Cím: 22 Rue du Pont, 89700 Tonnerre, Franciaország
Tel.: +33 6 86 37 25 63

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 


LINKEK / FORRÁSOK

Tonnerre MAGYARul: Tonnerre – Wikipédia (wikipedia.org)
Tonnerre FRANCIAul: Tonnerre (Yonne) — Wikipédia (wikipedia.org)
Tonnerre ANGOLul: Tonnerre, Yonne - Wikipedia
Charles de Baumont, Chevalier d’Éon ANGOLul: Chevalier d’Éon - Wikipedia

Canal de Bourgogne: Le long et autour du canal, Le Routard útikönyvek sorozat, ISBN: 978-2012799769


11 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Szerintem is nagyon érdekes történet, örülök, hogy tetszett neked is! 🤗

      Törlés
  2. Valóban nagyon érdekes volt olvasni a leírást az anime meglepett, nem hallottam róla de sok tortelmi vavy franciaorszagbeli anime ismert. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én nem nagyon szoktam animéket nézni, ezt is csak azért kezdtük el, mert kíváncsiak voltunk, hogy milyen. De nem tetszett, pedig 6 esélyt adtunk neki (6 részt néztünk meg). Túl véres volt, és nagyon de nagyon nincs köze az igazi történethez (pedig az is nagyon érdekes), ezért nem néztünk meg minden részt belőle.

      Törlés
  3. Szuper volt. Én sem ismertem ezt a lovagot, de nagyon érdekes információkat tudhattam meg így róla! A képek is szuperek, mint mindíg!

    VálaszTörlés
  4. Eddig semmit se tudtam erről, ezért volt érdekes olvasni róla. A képek is jók lettek és segítettek abban, hogy odaképzeljem magam és virtuálisan én is meglátogassam a helyet :D

    VálaszTörlés
  5. Aztaa, hát ez tényleg érdekes volt. A képek pedig ismét mesések lettek, sokkal jobban élvezhetőbbé tette az olvasást is :)

    VálaszTörlés
  6. Húh! Nekem nagyon tetszett a leírás, a történelme és úgy tényleg minden. :) Sose hallottam róla, egyszer sem... Az anime nagyon meglepett,nem is gondoltam volna, hogy csinálnak róla animét. Bár... nem nagyon hiszem hogy valaha is elkezdem megnézni, legalábbis amit írtál, hogy neked nem tetszett, akkor valószínűleg nekem se fog nagyon. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szépen köszönöm Klaudi, örülök, hogy tetszett 😊
      Többen panaszkodtak az egyes videók alatt is, hogy nem tetszik nekik az anime. Hasonló okok miatt, mint amiért nekünk sem. Kár, mert amúgy szerintem egy tök érdekes sorozat is lehetett volna belőle.

      Törlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!