2021. június 10., csütörtök

Tonnerre


A Champagne és Burgundia határán fekvő Tonnerre eklektikus öröksége elbűvöli a látogatókat. „Burgundia kis Velencéje” legfőbb látványossága a Fosse Dionne elképesztő kör alakú medencéje, egy karsztforrás, gyönyörő türkizkék vízzel és mélyen őrzött titkokkal...


 

Tonnerre

A település Franciaországban, Bourgogne-Franche-Comté régióban, Yonne megyében található.
Tonnerre csak 45 perc autóútra Laurent szülőfalujától egy jó egynapos kirándulás volt. Ráadásul az út is szép, mert átszeljük a dimbes-dombos Chablis borvidéket. Laurent régi vágya volt már elmenni ebbe a városba, hogy megnézze a híres „Fosse Dionne”-t. Először azonban nem ide, hanem Chevalier d’Éon házához mentünk.

 

Musée du Chevalier d’Éon
D’Éon lovag háza (múzeum)

Tonnerre híres szülötte Charles de Beaumont, alias „Chevalier d’Éon”. Egy Versailles-i álarcos bálban Charles de Beaumont heccből nőnek öltözött, és olyan jól táncolt, hogy sikerült magába bolondítania a királyt, aki mikor megtudta, hogy a nő valójában férfi, lenyűgözvén ettől az alakítástól úgy döntött, hogy felveszi őt titkosszolgálatába („le secret du roi”). D’Éon lovag ezután különleges és veszélyes küldetések sorát teljesítette XV. Lajos francia király parancsára, melyek során gyakran kellett nőnek öltöznie. Chevalier d’Éon sok nagyhatalom udvarában megfordult, így például Szentpéterváron, Bécsben, Londonban és Versailles-ban… Néha nőnek, néha férfinak öltözött, és ezt olyan jól művelte, hogy a szakértők még a mai napig sem értenek egyet valódi nemével kapcsolatban! Háza múzeumként ma is létezik.




 

Autour du Pressoir

Miután több mint 2 órán át tartott az idegenvezetés Chevalier d’Éon házában, korgott a gyomrunk, mire végeztünk. A következő látnivalóhoz útközben az Autour du Pressoir nevű helyre ültünk be ebédelni.

Tarte a courgettes et truite fumée et salade (Cukkini és füstölt pisztráng torta és saláta),
Sauté de porc á la Dijonnaise carottes et pomme de terre (Párolt sertéshús dijoni szószban sárgarépával és burgonyával),
Tourte á la fondue de Chaource et salade (Chaource sajtos pite és saláta)
+ Vin de Tonnerre (Tonnerre-i borok)

 

L’Hôtel Dieu Notre Dame des Fontenilles

A L’Hôtel Dieu Notre Dame des Fontenilles egy régi középkori kórház, kissé hasonló a Beaune-i kórházhoz. Ez az egyik legrégebbi Európában, mivel 1293-ban épült! Burgundiai Margit szicíliai királyné (Marguerite de Bourgogne), I. Anjou Károly (Charles d’Anjou) nápolyi és szicíliai király felesége építtette. A kórház pénzügyileg autonóm volt, mivel hatalmas szőlőkkel és erdővel rendelkezett a környéken. Ma a Tonnerre-i állami kórházhoz tartozik. Korábban 42 hálószoba volt benne.





Gnómon, meridián vonal

Sírkő a padlóban az 1600-as évekből

Sírkő a padlóban (ha jól látom) az 1500-as évekből

Sírkövek a padlóban az 1700-as évekből








Burgundiai Margit szicíliai királyné (Marguerite de Bourgogne) síremléke az oltár előtt

Burgundiai Margit szicíliai királyné (Marguerite de Bourgogne) síremléke az oltár előtt

Louvois síremléke

A Szent Sír


 

L’Hôtel d’Uzès

L’Hôtel d’Uzès a XVI. században épült, és itt született Charles-Geneviève-Louis-Auguste-André-Timothée d’Éon de Beaumont, azaz Chevalier d’Éon.



Ebben a házban született 1728. október 5-én Chevalier d'Éon


 

Hôtel Dieu Notre Dame

A XI. században a szerény ház, a Hôtel Dieu Notre Dame mellé -melyben a Santiago di Compostelába tartó zarándokok megszálltak-, egy Máriának szentelt kis kápolnát építettek. A századok során az oratórium mérete és jelentősége is megnőtt; lelki gondozás helyévé vált, plébánia, majd dékánság lett. A XVI-XVIII. században kapta jelenlegi formáját, magas tornyába a „Jesus Maria Ave Gracia” és a „CHC” (Charles-Henri de Clermont monogramja, aki Tonnerre grófja és mecénása volt) feliratot vésték.











 

Fosse Dionne

A feneketlen kút a térség egyik legnagyobb rejtélye, gyönyörű türkizkék vize mellett lenyűgöző a belőle kiáramló másodpercenkénti átlag 311 liter víz miatt is. A Fosse Dionne egy titokzatos karsztforrás, melyet a környező dombok csapadékvize, valamint legalább egy földalatti folyó táplál. A forrást sok búvár próbálta már felfedezni; legmesszebb 400 méterre és 79,5 méter mélyre jutottak, de a forrásáig még soha senkinek sem sikerült! Több búvár meghalt itt, akik a keskeny járatokon nem jutottak túl, és odavesztek a mélyben. Talán emiatt alakultak ki a legendák róla; az egyik szerint halálos kígyó őrzi az alját, a másik szerint egy kapu rejtőzik ott egy másik világra.

Tonnerre település létrejöttét ennek a forrásnak köszönheti. A forrást Divonának, egy ősi istenségnek, a folyók istennőjének szentelték, ez alakult az idők folyamán „Dionne”-ná. A Fosse Dionne körüli épületet -amely akkoriban a nők számára a város legjobb helye volt; itt találkozhattak és beszélgethettek mosás közben-, a XVIII. században Chevalier d’Éon apja (a város polgármestere) építtette.












VIDEO!!!

VIDEO!!!

 

Église Saint-Pierre

A XI. század környékén épült Szent Péter templom 1556-ban majdnem teljesen megsemmisült egy nagy tűzben. A helyreállítási munkákat a XVII. század közepén kezdték el. Ez magyarázza jellegzetes kinézetét; az itáliai renszeánsz és a klasszikus stílus keveredését. Ekkor kapta a jellegzetes szürke és arany ablaküveg paneleket, melyekből nagyon kevés maradt meg Franciaországban.



















Középen a L’Hôtel Dieu Notre Dame des Fontenilles, a régi középkori kórház

Kilátás Tonnerre-re, középen a Hôtel Dieu Notre Dame

Église Saint-Pierre



 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 


LINKEK / FORRÁSOK

Tonnerre MAGYARul: Tonnerre – Wikipédia (wikipedia.org)
Tonnerre FRANCIAul: Tonnerre (Yonne) — Wikipédia (wikipedia.org)
Tonnerre ANGOLul: Tonnerre, Yonne - Wikipedia
Charles de Baumont, Chevalier d’Éon ANGOLul: Chevalier d’Éon - Wikipedia
Burgundiai Margit szicíliai királyné MAGYARul: Burgundiai Margit szicíliai királyné – Wikipédia (wikipedia.org)
Fosse Dionne FRANCIAul: Fosse Dionne — Wikipédia (wikipedia.org)
Fosse Dionne ANGOLul: Fosse Dionne - Wikipedia

Canal de Bourgogne: Le long et autour du canal, Le Routard útikönyvek sorozat, ISBN: 978-2012799769
A helyszíneken kapott ill. kihelyezett francia és angol nyelvű leírások.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!