A Créme du Barry valójában egy gyorsan elkészíthető krémes karfiolleves, melyet XV. Lajos francia király szeretőjéről neveztek el.
Karfiol
Franciaországban vélhetően XIV. Lajos kertésze (La Quintinie) honosította meg a karfiolt, aki a magokat Ciprusról hozatta. A Napkirály utóda idején már nem számított ritkaságnak a fehér rózsás zöldség, sőt XV. Lajos rajongott a karfiolos fogásokért.
Jeanne du Barry
Jeanne du Barry (általánosan ismert nevén Madame du Barry) XV. Lajos francia király utolsó szeretője volt. Anyja, Anne Bécu Párizsban szakácsnőként dolgozott. Jeanne gyermekként is ott sertepertélt anyja mellett a konyhában. Mivel Jeanne nem volt nemesi származású, névházasságot kellett kötnie Guillaume du Barry gróffal, hogy a király szeretője lehessen. Valószínűleg du Barry grófné maga kreálta az ételeket fogadásaira, estélyeire. Sőt, ő maga főzött. Akkoriban nagy megtiszteltetésnek számított, ha valakiről bármilyen fogást elneveztek. A (nálunk Dubarryként emlegetett) „du Barry módra” készült ételek többnyire karfiollal és tejszínes mártással készülnek.
XV. Lajos és du Barry (Benczúr Gyula, 1874)
Kép forrása: wikipedia
Créme du Barry
Karfiol krémleves du Barry módra
Hozzávalók:
v 1 karfiol
v 1 burgonya
v 1 közepes hagyma
v 2 ek. vaj
v 2 ek. olívaolaj
v
Kb.
v
Kb.
v Só, őrölt fehérbors, őrölt szerecsendió, babérlevél, kakukkfű ág (vagy nagyon apróra morzsolt kakukkfű)
v 1 doboz főzőtejszín
v 1-2 evőkanál friss, apróra vágott metélőhagyma, bazsalikom vagy petrezselyemzöld a díszítéshez
Előkészítés:
A karfiolt apróra vágjuk.
A burgonyát megpucoljuk, kockákra vágjuk.
A hagymát is megpucoljuk, és apróra kockázzuk.
Elkészítés:
A vajat egy lábasban megolvasztjuk, majd beletesszük az olajat.
A hagymát a vajon megpároljuk, majd hozzáadjuk a karfiolt és
a krumplit. Együtt kicsit még pirítjuk.
Hozzáöntjük az alaplevet és a tejet is, és felforraljuk.
Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a szerecsendiót, a babérlevelet és a kakukkfüvet.
Addig főzzük, míg a karfiol és a krumpli puha nem lesz.
Amikor elkészült, kivesszük a levesből a babérlevelet és a kakukkfű ágat, majd egy botmixerrel vagy turmixgépben összeturmixoljuk. (Ha azt szeretnénk, hogy még krémesebb legyen, átnyomkodhatjuk egy kanállal egy kislyukú szűrőn.)
Hozzáadjuk a tejszínt és összeforraljuk.
Az elkészült levest friss, apróra vágott metélőhagyma, bazsalikom vagy
petrezselyemzöld valamelyikével, vagy ezek keverékével megszórjuk.
Egy szelet camembert vagy brie sajttal, esetleg pirítóssal is fogyaszthatjuk.
Bon appétit! – Jó étvágyat!
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg
másokkal is!
Ha szeretnél máskor is velünk „ízutazni”, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése