2020. szeptember 23., szerda

Créme du Barry


A Créme du Barry valójában egy gyorsan elkészíthető krémes karfiolleves, melyet XV. Lajos francia király szeretőjéről neveztek el.



 

Karfiol

Franciaországban vélhetően XIV. Lajos kertésze (La Quintinie) honosította meg a karfiolt, aki a magokat Ciprusról hozatta. A Napkirály utóda idején már nem számított ritkaságnak a fehér rózsás zöldség, sőt XV. Lajos rajongott a karfiolos fogásokért. 


Jeanne du Barry 

Jeanne du Barry (általánosan ismert nevén Madame du Barry) XV. Lajos francia király utolsó szeretője volt. Anyja, Anne Bécu Párizsban szakácsnőként dolgozott. Jeanne gyermekként is ott sertepertélt anyja mellett a konyhában. Mivel Jeanne nem volt nemesi származású, névházasságot kellett kötnie Guillaume du Barry gróffal, hogy a király szeretője lehessen. Valószínűleg du Barry grófné maga kreálta az ételeket fogadásaira, estélyeire. Sőt, ő maga főzött. Akkoriban nagy megtiszteltetésnek számított, ha valakiről bármilyen fogást elneveztek. A (nálunk Dubarryként emlegetett) „du Barry módra” készült ételek többnyire karfiollal és tejszínes mártással készülnek.

XV. Lajos és du Barry (Benczúr Gyula, 1874)
Kép forrása: wikipedia

 

Créme du Barry

Karfiol krémleves du Barry módra

 

Hozzávalók:

 

v     1 karfiol

v     1 burgonya

v     1 közepes hagyma

v     2 ek. vaj

v     2 ek. olívaolaj

v     Kb. 1 l zöldségleves alaplé (vagy víz + 2 db zöldségleves kocka)

v     Kb. 0,5 l magas zsírtartalmú tej

v     Só, őrölt fehérbors, őrölt szerecsendió, babérlevél, kakukkfű ág (vagy nagyon apróra morzsolt kakukkfű)

v     1 doboz főzőtejszín

v     1-2 evőkanál friss, apróra vágott metélőhagyma, bazsalikom vagy petrezselyemzöld a díszítéshez

 

Előkészítés:

 

A karfiolt apróra vágjuk.

A burgonyát megpucoljuk, kockákra vágjuk.

A hagymát is megpucoljuk, és apróra kockázzuk.

 

Elkészítés:

 

A vajat egy lábasban megolvasztjuk, majd beletesszük az olajat.

A hagymát a vajon megpároljuk, majd hozzáadjuk a karfiolt és a krumplit. Együtt kicsit még pirítjuk.
Hozzáöntjük az alaplevet és a tejet is, és felforraljuk.
Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a szerecsendiót, a babérlevelet és a kakukkfüvet.

Addig főzzük, míg a karfiol és a krumpli puha nem lesz.

Amikor elkészült, kivesszük a levesből a babérlevelet és a kakukkfű ágat, majd egy botmixerrel vagy turmixgépben összeturmixoljuk. (Ha azt szeretnénk, hogy még krémesebb legyen, átnyomkodhatjuk egy kanállal egy kislyukú szűrőn.)

Hozzáadjuk a tejszínt és összeforraljuk.
Az elkészült levest friss, apróra vágott metélőhagyma, bazsalikom vagy petrezselyemzöld valamelyikével, vagy ezek keverékével megszórjuk.

Egy szelet camembert vagy brie sajttal, esetleg pirítóssal is fogyaszthatjuk.


 

Bon appétit! – Jó étvágyat!

 


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

 

Ha szeretnél máskor is velünk „ízutazni”, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!