2020. szeptember 3., csütörtök

De la Motte kastély, Noszvaj


A noszvaji De la Motte kastély későbarokk, copf stílusban épült a XVIII. század végén. Különös jelentőségét 5 helyiségében épségben megmaradt rokokó falfestményei, eredeti nyílászárói, korabeli kályhái és csillárjai adják. A kastély kőfallal bekerített 25 hold kiterjedésű parkban fekszik.


 

Noszvaj

A Bükk déli kapujában, Egertől 10, Budapesttől 150 kilométerre fekszik Magyarország egyik legtisztább levegőjű települése: Noszvaj. Neve a latin eredetű Noszvijj szóból származik, melynek jelentése „a mi falunk”. Címerében látható a De la Motte kastély.

 

Noszvajjal ezen a napon nem volt szerencsénk. Kiderült, hogy a barlanglakásokat egy filmforgatás miatt nem tudjuk megnézni, a Gazdaház pedig nem volt nyitva, ahogy a templom sem. Egyedül a De la Motte kastélyba tudtunk bemenni. Ide -hála a Szállás.hu-n foglalt szuper szállásunknak köszönhetően- volt kedvezményre jogosító kuponunk is. Annyit áradoztam már a Boutique Vendégház Vidéki Idill kényelmes szobáiról és a fenséges reggelikről, de még nem mutattam, hát íme:






 

De la Motte kastély

A legkisebb magyarországi barokk kastély Noszvaj délnyugati részén található. 1774-78 között épült báró Szepessy Sámuel megbízásából feltehetően Povolni János tervei szerint. Építése még 1779-ben sem fejeződött be teljesen. A díszes és kényelmes, lakóház céljára alkalmas épületet erős fal vette körül, és virágos- és gyümölcsös kert tartozott hozzá.

Szepessy Sámuel édesapjának halála miatt Noszvajról Sályra költözött, ezért az épületet és a hozzá tartozó kocsmát, malmot, mészárszéket, legelőt, szőlőt és szántóföldet eladta Vécsey Annának. Vécsey Anna Almásy Antal özvegye volt, ekkorra már gróf Antoine de la Motte francia ezredes felesége. A kastély befejezése és díszítése az ő nevükhöz fűződik, és róluk kapta nevét az épület.


 

De la Motte márki halála után a kastély a bárónő első házasságából származó elsőszülött Almásy János tulajdonába került, aki a kovácsoltvas kapu oszlopfőjére egy-egy unikornist (egyszarvút) állíttatott 1798-ban, amelyek az Almásy család nemesi címerét tartják mellső lábaikkal. Az unikornis a mitológiában a tisztító erő, a tisztaság szimbóluma. A nemesség köreiben kedvelt címerállat volt, kastélyok díszeként viszont nagyon ritka.



 

A kertben egy több mint 50 méter mély és 2 méter széles ásott, és faragott kővel kifalazott kutat is találunk, amelyre két hatalmas kerékkel működő barokk kútházat építettek. 

Az Almásy család után a kastély többször is gazdát cserélt, majd jött a II. világháború. 1956-57-ben az épületet tatarozták és üdülővé alakították. Ekkor restaurálták először a közel kétszáz éves freskókat, melyek kormozottak voltak az addig gyertyával, mécsessel történt világítás miatt. Az 1970-es évek elején Heves Megye Tanácsa vette át a kastélyt, melyet helyreállítottak és freskóit újból restauráltatták. Ma mint kastélymúzeum áll a látogatók rendelkezésére.

 

Gróf Antoine de la Motte francia ezredes és felesége nevéhez fűződik a kastély befejezése és díszítése. Erre következtethetünk a földszinti előtérben festett leveles-lombos lugason átsejlő schönbrunni és versailles-i épületek képeiből is, melyek a márki nosztalgiájára és honvágyára utalnak.




Innen kétkarú, szimmetrikus lépcsősor vezet fel az emeletre. Az előtér mennyezetén Auróra, a hajnal istennője látható, az oldalfalakat pedig római istenségek szoborszerű karikatúrái, gúnyképei díszítik. 







A díszterem mennyezeti festményén pedig Bacchus, a bor istene mulatozik. Ez a kastély legnagyobb terme, melyben eredeti copf stílusú cserépkályhát láthatunk. Később, az Almásyak idejében a kor ünnepelt színésznője Déryné Széppataki Róza, aki vándorszínész társulatával több alkalommal is fellépett Egerben, 1823-ban a család meghívására ellátogatott a kastélyba, ahol kisebb előadást tartott színésztársaival.







A római és a madaras szobában láthatunk még eredeti freskókat. A madaras szobában a kovácsoltvas csillár és a márvány kandalló is eredeti. Ezekben a termekben egy ideiglenes Herendi porcelán-kiállítás is helyet kapott.










A vadászterem falának falai eredetileg is fehérek voltak, trófeák és fegyverek díszítették. Itt jelenleg „Ők is voltak gyerekek” címmel érdekes festménykiállítást, főúri családok gyermekeinek portréit nézhetjük meg, mint például az ifjú II. Rákóczi Ferencét is. A mellette lévő kis szobában a csillár és a kandalló is eredeti, valamint egy szintén eredeti kis sakkasztalka is látható itt, mely kártyaasztallá alakítható.









Cím: 3325 Noszvaj, Dobó István utca 10. | Telefon: +36 30 147 04 92 | E-mail: recepcio@tunderkerthotel.hu, info@delamottekastely.hu | Honlap: https://delamottekastely.hu/ 


Gazdaház

A Pataki -egy jómódú földműves- család kőfalazatú házát 1889-ben építették. Az épület egy helytörténeti kiállításnak ad otthont. Sajnos zárva volt, nem tudtuk belülről is megnézni.



Cím: 3325 Noszvaj, Deák Ferenc út 40. | Telefon: +36 36 463 006 | E-mail: konyvtar@noszvaj.hu

 

Mivel a noszvaji barlanglakásokat egy filmforgatás miatt nem tudjuk megnézni, úgy döntöttünk, hogy Egerszalókra megyünk, és ott nézzük meg a barlanglakásokat és a sáfránykertet.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 


LINKEK / FORRÁSOK


Noszvaj MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Noszvaj, https://www.noszvaj.hu/

A kastélyban kapott ismertető lap.

LeRoutard Budapest, Hongrie 2015/2016 útikönyv ISBN 978-2-01-002779-6

 

2 megjegyzés:

  1. Sajnos mikor itt jártunk a szomszédos szállodában nem szolgáltak ki jeggyel, még pökhendien vissza is szóltak, nem javaslom! Mint vendég nagyot csalódtam!

    VálaszTörlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!