2020. szeptember 3., csütörtök

Egerszalóki Barlanglakások és Sáfránykert

 

Egerszalókon a XIX. század közepén 33 barlanglakás volt, melyek valószínűleg a XVII-XVIII. században készültek. Az önkormányzat helyi védelem alá vonta és felújította a Sáfrány utca végén található lakásokat. Ma a berendezett lakásokban helyi gyűjtemény látható.


 

Bükkalja

A Bükkalja vidékének felső rétegét képező vulkáni riolittufa könnyen vágható, jól faragható, és természetes állapotában jó vízzáró és hőszigetelő. Elődeink előszeretettel hasznosították, hisz kiválóan alkalmas lakhatásra. Vájtak bele pincét, istállót is, illetve a kivágott kövekből házakat építettek. Az itteni kőfaragók az egész országban ismertek és elismertek voltak. A Bükkalján ma 18 barlanglakásos települést ismerünk.

 

Egerszalók

Egerszalók község Heves megyében, Egertől 5 km-re, az Egri-Bükkalja területén, a Laskó-patak völgyében található. Egyik legfőbb látnivaló a községben a Sáfrány utca végében található, tufakőbe vájt barlanglakások. Az egerszalóki barlanglakások némelyikét még a 60-as években is lakták, sőt, vannak, amiket még ma is használnak pl. nyári konyhának. Az itt található barlanglakásokat az önkormányzat megvásárolta és helyi védelem alá vonta, 2011-ben pedig felújították őket.

 

A szállásunk Noszvajban volt, de az ottani barlanglakásokat egy filmforgatás miatt nem tudjuk megnézni, ezért úgy döntöttünk, hogy Egerszalókra megyünk, és itt nézzük meg a barlanglakásokat és a sáfránykertet. A Sáfrány utcában van egy parkoló, itt hagytuk az autót, és innen gyalog kell felmenni az utca végén található barlanglakásokig. Vezetéssel nézhetjük meg őket, és érdekességeket tudhatunk meg arról, hogy miért és miért úgy készültek, ahogy.

 

Barlanglakások

A riolittufa könnyen vágható, jól faragható, így belefaragtak mindent: a lakhelyet, a jószágok ólait, fáskamrát, szerszámost. Mindent a praktikusság jegyében. A bejárathoz közel volt a az apró, szabadkéményes konyha, mellette a kisebb lakóhelyiségben volt a kisállatok (pl. tyúkok, libák) helye is, legbelül a többet érő, nagyobb (és büdösebb) állatok helye volt, mint pl. a disznó.

Igény esetén befelé, a hegy felé tovább bővíthették a lakást a benne élők. Ezt általában télen tették, amikor nem volt munka a földeken. A kőbe nem csak a helyiségeket, de „bútorokat” is vájtak: ágyat, polcokat. Ezt leszámítva berendezésük nem különbözött a vidéki rendes házakétól.

A barlanglakások berendezése, eszközei helyi gyűjtés eredményeképp került ide. Láthatunk mezőgazdasági és ház körül használatos szerszámokat, konyhai eszközöket, és sok mást.





























 

3D mozi

Van egy szuper, 3D mozi is, amit érdemes megnézni! Egy virtuális időutazáson vehettünk részt, ahol visszarepülhettünk egészen a kőzetek kialakulásának idejéig. És megismerkedhettünk a barlanglakások részeivel, kialakulásával is.

 

Sáfránykert

A kertben fűszer és gyógynövényeket találhatunk, valamint innen fentről szép időben élvezhetjük a panorámát.











Cím: 3394 Egerszalók, Sáfrány u. vége | Telefon: +36 30 753 35 43 | E-mail: faluhaz@egerszalok.hu


A 3D moziban láttuk a Sódombot is, amit Laurent ezek után nagyon látni szeretett volna, így oda indultunk tovább.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! 

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

 

LINKEK / FORRÁSOK


Egerszalók MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Egerszal%C3%B3k

A helyszínen kihelyezett információs táblák.

LeRoutard Budapest, Hongrie 2015/2016 útikönyv ISBN 978-2-01-002779-6

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!