2020. szeptember 3., csütörtök

Egerszalók - Sódomb

Egerszalók nevezetessége, a környék szimbóluma a „sódomb”, amelyet egy 1961-ben fúrt kút hévízforrása épített. Európában is egyedülálló, a világon pedig csak pár másik helyen látható ehhez hasonló természeti képződmény. 


 

Egerszalók

Egerszalók község Heves megyében, Egertől 5 km-re, az Egri-Bükkalja területén, a Laskó-patak völgyében található. Egyik legfőbb látnivaló a községben a Sáfrány utca végében látható, ezek a tufakőbe vájt barlanglakások. A másik pedig a község határában található sódomb.

 

Sódomb

Bár mindenki „sódombnak” hívja az egerszalóki látványosságot, valójában mésztufáról van szó. Kőolaj és földgáz után kutatva fúrták az első kutat 1961-ben, azonban olaj helyett 65 °C-os hévizet találtak kb. 405-410 méteren. A kút a Vendel nevet kapta Szent Vendelről, aki a források és kutak védőszentje. A domboldalon lefolyó termálvízből mészkő (kalcium-karbonát) válik ki amint lehűl a víz, ennek köszönhetően alakul ki a látványos mészkőlerakódás. Az évek során keletkezett mésztufakúpot ma már mesterségesen is próbálják növelni. Európában is egyedülálló, de a világon is csak még néhány helyen látható ehhez hasonló természeti képződmény. A legtöbb forrás csak a törökországi Pamukkalét és a Mammoth Hot Sprigs-t említi az amerikai Yellowstone Nemzeti Parkban,de például Olaszországban Saturnia és Bagni San Filippo is ilyen. És ilyen még Huanglong Kínában, Badab-e Surt Iránban, Band e Amir Afganisztánban, Garm-Chashma Tádzsikisztánban, Hierve el Agua Mexikóban, Semuc Champey Guatemalában vagy a Pink and White Terraces Új-Zélandon.

Az első, 6 méter átmérőjű medence 1969-ben épült. A második kutat 1987-ben fúrták, mely a Mária nevet kapta. 426 méter mélységéből 68 °C-os termálvíz tört föl, mely balneológiai vizsgálatok szerint 18-20 000 éves! 1992-ben a feltörő 68 °C-os vizet gyógyvízzé minősítették. 2007-ben gyógyfürdő, majd szálloda nyílt a sódomb közelében. 2016-ban a gyógyforrások, illetve a gyógyfürdő és környezete minősített gyógyhely címet kapott. 

A sódomb -mely helyi védelem alatt áll,- díjmentesen látogatható. A Nosztalgia Fürdő parkolójából induló kb. 300 méteres, kiépített sétaúton lehet felmenni, és egészen közelről látni a dombot. Egyet. Mert a másikba nem vezetnek vizet, az halott. (Az a kis víz, ami néhány medencében látható, az előző napi heves esőzések maradéka.) A harmadik domboldal pedig teljesen le van csupaszítva. L


















Utoljára akkor jártam itt, amikor a giga-szálloda még sehol sem volt. Teljesen más képet mutatott akkor a sódomb, mint amilyen most. Nem voltak illúzióim, sok képet láttam az interneten, különböző utazós csoportokban a Facebookon, tudtam, hogy ilyen szomorú látványra kell számítanom. Nem is volt tervben, hogy eljövünk ide, de Laurent nagyon szerette volna, miután a barlanglakásoknál a 3D moziban látta róla a képeket. Hiába mondtuk neki, hogy az sajnos nem igaz, a valóságban nem ilyen nagy és nem ilyen hófehér. (Bár ezt azzal magyarázzák, hogy a mésztufán megjelenő sárgás, barnás, zöldes színű foltok a vízben megtelepedő algák miatt alakulnak ki.) Mindegy, látni akarta, hát eljöttünk. Engem az sem vígasztal, hogy sötétedés után kivilágítják a domboldalt, mely így a szivárvány színeiben pompázik.

 

Cím: 3394 Egerszalók, Forrás út 4.


 

Pár napos kirándulásunk utolsó állomása a Zsóry Gyógy- és Strandfürdő volt Mezőkövesden. Itt először jól belaktunk finom lángossal, majd pár órán át élveztük a meleg termálvizet. Ide régen rengeteget jártunk, plusz a COVID-19 miatt néhány medence nem volt feltöltve – gondolom ezek miatt maradt el itt a fényképezés, ugyanis egyetlen egy képet sem készítettünk a fürdőről! 😪


 

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! 

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

 

 

LINKEK / FORRÁSOK

 

Egerszalók MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Egerszal%C3%B3k

A helyszínen kihelyezett információs táblák.

LeRoutard Budapest, Hongrie 2015/2016 útikönyv ISBN 978-2-01-002779-6

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!