2020. szeptember 17., csütörtök

Göd, a kakaós csiga hazája


Molnár-Keresztényi Brigi, a degeszpocak.hu oldal háziasszonya egyetért a mondással: „Mindenhol jó, de legjobb otthon”. Szerinte az ember legjobban otthon tud kibontakozni. Legyen szó bármiről: "fészkünk", környezetünk csinosításáról, szépítéséről a fantáziánkkal és eszközeinkkel. Kényelmes, hasznos és nem utolsó sorban finom dolgok létrehozásával jól érezhetjük magunkat, szeretteinkkel együtt. Brigi Göd látnivalóit mutatja be, és érdekességeket mesél a városról, ahol él.
 

Göd

Göd a Dunakanyar egyik gyöngyszeme, a 2-es főúton Dunakeszi és Vác között elhelyezkedő kb. 21 ezer fős település. Autóval, vonattal (a Pest és Vác közötti vasútvonal Magyarország legelső közforgalmú gőzvontatású vasúti pályájaként épült 1846-ban), kerékpárral (Budapesttől a Dunakanyarig végig kiépített kerékpárút vezet) és akár a Szentendrei-szigetről a Dunán átkelve révvel is megközelíthető (illetve a szomszédos településen, Dunakeszin keresztül rendszeres kompjáratokkal).

Göd nevét 1255-ben említik először a történelmi feljegyzések, de a régészeti feltárások egészen a Római Birodalomig visszamutató maradványokat, emlékeket hoztak felszínre. A török hódoltság alatt a település nagy része elpusztult, és csak az 1700-as években indult el az újjáépítés. Eleinte a Madách, majd a Grassalkovich család fennhatósága alá került. Ebben a korban épült többek között a mai Kincsem park ma is álló épülete, mely nevét a világhírű versenylóról, Kincsemről kapta. Kincsem, a csodakanca 1875-1880 között volt a gödi istálló lakója.  

Kincsem

Ezidő alatt 54 versenyen indult, és győzelemmel zárta valamennyit, világhírnévre téve szert ezzel a páratlan eredménnyel. A köztudat ma is őrzi minden idők legeredményesebb lovának emlékét. Életét meg is filmesítették a nevével fémjelzett magyar kalandfilmben. Az épület 2019 szeptembere óta a szombatonként megrendezett piacnak ad helyet, a helyi és környéki kistermelőket és őstermelőket összefogva és támogatva.  

Gödi piac

1970-ben egyesült nagyközséggé Alsógöd és Felsőgöd, majd 1999-ben kapott városi rangot. A Duna közelségének köszönhetően mindig is kedvelt üdülőhely volt: nyáron három dunai strand nyújt kikapcsolódási lehetőséget a sportolásra, aktív pihenésre vágyóknak.  

Dunapart

Kagylógyűjtés

Ha aktív kikapcsolódásra vágytok, sétáljatok egyet a Dunaparton, ahol remek lehetőség adódik sárkányeregetésre is: 

Sárkányeregetés

Itt bérelhettek csónakot, kajakot vagy kenut, és evezhettek is egy jót:

Csónak kölcsönző

Kössetek ki a szomszédos Surányban, ahol a busz- és könyvmegállóban pihenhettek egyet:

Busz- és könyvmegálló

Evezés után látogassatok el a Dunaparton lévő kötélpályára, ahol gyerekek és felnőttek egyaránt találnak maguknak megfelelő kihívást:

Kötélpálya

Innen menjetek lovagolni egyet a helyi lovardákba vagy béreljetek kerékpárt és barangoljátok be a környéket, megemlékezve arra, hogy a biciklizés fénykorában is nagy amatőr versenyeket rendeztek a környéken. Menjetek egy darabon bicikliúton, majd térjetek le az erdősebb részekre is, hogy ilyen szépségeket lássatok:



Ejtsétek útba a Feneketlen tó környékét is, ahol zavartalanul élvezhetitek a táj szépségét:

Feneketlen tó
Kép forrása: god.hu


A napot lazításképp zárjátok egy pihentető fürdőzéssel a termálstrandon, és fogyasszatok el egy kellemes vacsorát dunai kilátással közvetlenül a parton lévő éttermek egyikében:

Gödi termálstrand
Kép forrása: god.hu


Mindenképpen egyetek egy kakaós csigát is városunkban, és miközben elmajszoljátok, emlékezzetek meg róla, hogy ezt a finomságot egy gödi cukrászmesternek, Pösch Mórnak köszönhetjük. Az eredeti nevén csokoládés tekergét a cukrász 1908-ban, 33. születésnapja alkalmából készítette barátainak, mely akkora sikert aratott, hogy bekerült a cukrászda kínálatába is, a mai napig gyermekek és felnőttek kedvencévé válva. Méltó megemlékezés erre az immár hagyományossá váló, szeptember elején megrendezésre kerülő Gödi Kakaóscsiga Fesztivál. 

Az eredeti receptúrát már nem lehet fellelni, habár rengetegen állítják, hogy az övék az igazi. Én nem állok be ebbe a sorba, és nem mondom, hogy az enyém az eredeti, de hogy egy finom hétvégi reggelire elfogyasztva maradandó élményt nyújt, arról biztosíthatlak ☺


Próbáld ki hagyományos és tej- és tojásmentes verziómat is, és döntsd el magad, melyik ízlik neked jobban!

További érdekességekért, hasznos konyhai tanácsokért, ötletekért és receptekért látogassatok el a Degeszpocak weboldalra, illetve kövessétek a facebookon, vagy az instagramon!


Molnár-Keresztényi Brigi, 

Degeszpocak


 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!