2020. szeptember 13., vasárnap

Kürbisausstellung - Klaistow



Egy dolog van, amit nagyon szeretek az őszben, az pedig a sütőtök. Szeretem a változatos színeket és formákat, és szeretem az ízét is. Ilyenkor gyakran kerül tök az asztalra; van egy nagyon finom sütőtök krémleves receptem, de köretként is szeretjük, főleg sült csirke mellé.
Régóta vágyam eljutni egy tökfesztiválra, de eddig még nem sikerült. Eddig! J



Berlin-Brandenburg legnagyobb tökkiállítása


Tökfesztivál - Klaistow

Sok-sok éve rendezik meg a Beelitzhez tartozó Klaistowban Berlin-Brandenburg legnagyobb tökkiállítását. Minden évben más a téma, idén „Tök, mesék, fantáziák” (Kürbis, Fabeln, Fantasien) mottóval került rá sor, és szeptember 5-től november 1-ig látogatható, minden nap 9-18 óráig.


Kiállítás

Berlin-Brandenburg legnagyobb tökkiállításán több mint 100 000 tököt láthatunk, köztük kb. 500 tökkel egy kiállítást „Tökvariációk” címmel, ahová a világ minden tájáról érkeztek különböző méretű, színű és formájú tökök. Németország mellett sok tökkel képviseltette magát az USA és Franciaország, de voltak tökök Angliából, Portugáliából, Lengyelországból, Szerbiából, Horvátországból, Olaszországból, Törökországból, Dél-Afrikából, Japánból, Tajvanból, Guatemalából és még sorolhatnám. Egyeseknek igen vicces, ám találó nevük van, mint például az „Aladdin turbánja” Törökországból. Magyarországról nem találtunk tököt, és nekem személy szerint hiányzott a csillagtök (patisszon).










„Kürbis, Fabeln, Fantasien”

A „Tök, mesék, fantáziák” mottóval fantasztikus, 3-4 méter magas tök lények készültek különböző színű és méretű tökökből. A változatos tökfigurákat Pit Ruge művészcsoportja tervezi több mint 15 éve. Az alapszerkezet fa, drót és szalma, erre akasztják fel gondosan a sok színes tököt. Volt itt sárkány, unikornis, Pikachu, Pán Péter, Pumukli és mások.
(A kiállításra a belépő 2 €, pecséttel többször ki- majd újra be lehet menni.)















 

Tök műalkotások

A legtöbb hétvégén profi tökfaragók látogatnak el farmra és csodálatos műalkotásokat készítenek. A tökből készült szobrok is a kiállítás részét képezik.




Rekord zöldségek

Rekord méretű zöldségek kiállítását is láthatjuk: óriás tököt, karalábét, cukkínit, káposztát, céklát, paradicsomot, hagymát… Mind a 2020-as Német Óriászöldség-mérlegelő Bajnokság (Deutsche Riesengemüse-Wiegemeisterschaft 2020) helyezettjei. Csak néhány példa: a karalábé 17055 g, a cékla 13335 g, a sárgarépa 5795 g, a vöröshagyma 1660 g!




Egyéb látnivalók, programok

De a kiállításon kívül is sok látnivalót kínálnak a látogatóknak. A hétvégéken, munkaszüneti napokon és az őszi szünetben minden nap a közös sütőtökfaragás éppúgy része a klaistowi tökszezonnak, mint a sütőtökkonyhában készült finom ételek, a tanyai pékség kenyerei és süteményei vagy a világos narancssárga tökfagylalt.


Minden hétvégén más a program: van például Óriászöldség-mérlegelő Bajnokság, külön Tökóriás-mérlegelő Bajnokság, Oktoberfest, Halloweenre lámpás felvonulás, de itt főzik Németország legnagyobb töklevesét is.

A farm üzletében több házi készítésű terméket árulnak, például tökbort, töklikőrt, töklekvárt sőt töktésztát is. (A tökön kívül a farmon termesztett egyéb zöldségekből és gyümölcsökből -áfonya, eper, spárga, stb.- készült termékek is kaphatók.)





A nagy tökpiacon kb. 30 féle dekorációs és ehető sütőtök közül válogathatunk (mind a farm saját termesztése).


A farm állataival is megismerkedhetünk, sőt egy óriási játszótéren is levezethetjük a fölös energiát.












Aki nyugalmasabb terepre vágyik, tehet egy sétát a farm körül. Az erdőben megleshetjük az állatokat, és a gyerekeknek van erdei játszótér is. 












Szintén az erdőben található a CLIMB UP! Kletterwald, ahol hegymászó és kötélpályák várják a kicsiket és a nagyokat. (Ez is fizetős, ha jól emlékszem, 21 € a felnőtt jegy.)


További információ:
Kürbisausstellung

Buschmann & Winkelmann Spargel- und Erlebnishof Klaistow
Cím: Glindower Straße 28, 14547 Beelitz OT Klaistow
Telefon: +49 (0)33 206 - 6 10 70
Telefax: +49 (0)33 206 - 6 10 89



Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!



LINKEK / FORRÁSOK



6 megjegyzés:

  1. Akár a debreceni virág karnevál! És milyen volt a tökfagyi?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon finom! Érezni lehetett rendesen a sütőtökös ízt, és voltak benne sütőtök darabkák. Nagyon ízlett.

      Törlés
  2. Nagyon tetszik! Imádom Halloweent és a tököket is. A tökfagyi is nagyon jól hangzik. Én is ki akarom majd próbálni. :D
    Emlékszem, gyerekkoromban, amikor a legjobban tombolt a Harry Potter láz, valamelyik gyümölcslé gyártó cégnek volt sütőtök leve. Azt is imádtam. De mivel a szüleim szigorúak voltak, csak a vasárnapi ebédhez járt. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :-) Igen, arra emlékszem, szerintem a Kubu volt, nem?
      A tökfagyi nagyon finom volt, tényleg sütőtök íze volt, és voltak benne kis darabkák is. Szóval nem csak fantázianév a sütőtök-fagyi, hanem tényleg az! :-)

      Törlés
  3. Szia!! Én imádom a sütőtököt, és ilyenkor nagyon sokszor sütök, vagy csinálok belőle krémlevest. A képekből is látszik mennyire szuperek ezek a programok. Legszívesebben a tökből készült innivalókra lennék kíváncsi, bár nem hinném, hogy valamit is kihagynék a kóstolásból. :).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Andrea!
      Képzeld, én valamiért a sült tököt nem szeretem! Bárhogy máshogy megeszem, levesként, köretként, stb, stb, de sülten valahogy nem szeretem! :-O

      Törlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!