2020. szeptember 2., szerda

Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok


A családi vállalkozás 1984 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borászattal. A 100 hektár saját telepítésű szőlőterület az Egri Borvidéken helyezkedik el. Széles szőlőfajta-választék jellemzi a gazdaságot. Szőlőültetvényeinek 80%-a kék, 20%-a fehér szőlő, melyek terméséből borok mellett pezsgőket és pálinkákat is készítenek.


 

Utazásainknak mindig fontos része a helyi gasztronómia felfedezése is. Igyekszünk mindig olyan vendéglátóipari egységet keresni, ahol helyi alapanyagokból főznek tradicionális ételeket, és a környéken készült italokból válogathatunk melléjük. Igaz, hogy az elmúlt napokban is így tettünk, de ha már Magyarország egyik történelmi borvidékén vagyunk, akkor nem mehettünk el úgy, hogy ne látogassuk meg az Egri Borvidék egyik pincészetét. A Thummerer pincészetre esett a választásunk. A pincészet alapítója, Thummerer Vilmos, és a pincészet is több elismerést és díjat kapott az elmúlt évek folyamán, és boraik is értékes díjakkal büszkélkedhetnek, melyeket hazai és nemzetközi borversenyeken nyertek.

 

Felvettem a kapcsolatot a honlapjukon megadott elérhetőségeken, és egy degusztációs borvacsorára jelentkeztem. Thummerer Éva válasza gyorsan megérkezett, amiben jelezte, hogy a kért időpontban már lesz borkóstolós vacsora, de nem degusztációs, hanem a pincészetben kemencés program. És ha már van valamilyen program, akkor más jellegűt nem tudnak vállalni mellé. Viszont, a kemencés programba be tudunk csatlakozni, ha szeretnénk. 
Ennél jobb hírt nem is kaphattunk volna, ugyanis a kemencés program tetszett nekünk a legjobban, de ott a minimum létszám 12 fő, mi pedig csak 4-en lettünk volna. Egy szó, mint száz: örömünk határtalan volt!

 

A szállásunkon kaptunk egy telefonszámot, és megbeszéltük, hogy a fuvaros hány órára jöjjön értünk. (Eredetileg úgy volt, hogy gyalog vagy biciklivel tesszük meg a kb. 2,5-3 km távot, de lógott az eső lába, így inkább a személyszállító mellett döntöttünk.)

 

19:00 órára kellett a pince vendégbejáratához mennünk. Itt Éva fogadott minket. Bevártuk a késve érkezőket, majd lementünk a családi borászat pincéjébe. 




A pincelátogatás során Éva vezetése alapján megismerkedtünk a borászat történetével, betekintést nyertünk a 4200 m2-es, tufába vájt pincerendszer mindennapos életébe. Sétáltunk a régi (2000 m2-es, egykori uradalmi pincében, melyet több mint 100 évvel ezelőtt kézzel vájták a vulkanikus tufa kőzetbe) és az új pince ágaiban (mely 2200 m2-es, és szintén tufakőbe vájtak -már gépekkel- 2004-ben). Láthattuk a hagyományos fahordós és palackos érlelő részt, és a modern technológiai rozsdamentes acéltartályokat is.

























 

A séta után a hangulatos teremben kemencében sült vacsora várt bennünket, mely mellé 6 fajta bort kóstolhattunk meg a különböző ételekkel. Továbbra is Éva volt a háziasszony, ő mesélt a borkóstoló alatt a felszolgált borokról, a borkóstolás technikájába és rejtelmeibe is beavatott kicsit, miközben mi élveztük a borok és ételek harmóniáját. A szakács is kitűnő munkát végzett; elmondhatatlanul finom volt minden fogás!







Talán mondanom sem kell, hogy ebbe a kis kancsóba semmi sem került! 😉



A vacsora végén lehetőség volt boraikból, pezsgőikből, illetve pálinkáikból vásárolni. Mondanom sem kell, mi sem jöttünk el üres kézzel. Valamivel 22 óra után lett vége a programnak, és kezdett oszlani a társaság. Ugyanazzal a személyszállítóval mentünk vissza a szállásunkra, aki ide is elhozott minket.

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! 

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK / FORRÁSOK

Egri borvidék MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Egri_borvid%C3%A9k

Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok hivatalos honlapja MAGYARul: https://thummerer.hu/borturizmus/

LeRoutard Budapest, Hongrie 2015/2016 útikönyv ISBN 978-2-01-002779-6

 

 

2 megjegyzés:

  1. Nagyon jó kis hely lehetett, az a vacsora pedig * . * teljesen megéheztem, megszomjaztam! :D ♥

    VálaszTörlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!