2020. szeptember 2., szerda

Szalajka-völgy

 

A Szalajka-völgy a Bükki Nemzeti Park része, természetvédelmi terület, Szilvásváradon található. A vidék egyik legszebb, a kirándulók számára egyik legjobban kiépített része, tele természeti látnivalókkal.


 

Az előző nap élménydús programjai és látványosságai után (Eger és a Demjéni Termáltó) a Noszvajban található Boutique Vendégház Vidéki Idill kényelmes szobáiban megint jól aludtunk. A reggeli újfent nagyon finom és bőséges volt. A Szallas.hu-n foglaltuk, és a foglalás mellé kaptunk több mint 60 kedvezmény kupont, melyekből egy csomót fel is használtunk a 4 nap során. A mai napra is jutott pár, aminek hasznát vettük.

 

Szilvásvárad

Szilvásvárad község Észak-Magyarországon, Heves megyében, az Északi-Bükk területén található.

 

Szalajka-völgy

A völgy a nevét a XIX. században kapta az itteniek fő megélhetéséről, a latin sal alcali után szalalkálinak nevezett kálium-karbonát (hamuzsír) égetéséről. Nem csak a térség, de talán Magyarország egyik legismertebb kirándulóhelye is a szilvásváradi Szalajka-völgy. A csodás tájon szemet gyönyörködtető természeti képződmények és sok érdekes látnivaló között túráztunk a mai napon.


 

Az autót a völgy bejáratánál lévő parkolóban tettük le. Innen gyalog mentünk az erdei vasút megállójába.

 

Szilvásváradi Erdei Vasút

A 4,5 km-es szakaszon közlekedő vasút hazánk egyik legforgalmasabb kisvasútja. A vonatok a Szalajka-Fatelep állomásról indulnak. Itt vásárolhatunk jegyet, csak egy irányba. Ez a vasút amolyan fő állomása két vágánnyal. A Szalajka-Halastó állomáson a vonatok nem minden esetben állnak meg! A Szalajka-Fátyolvízesés kétvágányos végállomása a kisvasútnak, ahol a közeli fabódéban lehet jegyet vásárolni a lefelé útra, szintén csak egy irányba.

A kisvasút építése 1908-ban kezdődött Wessely Károly erdőbirtokain a rönkszállítás céljából. Fa és mészkő szállítására használták a hatvanas évekig, ekkor a személyi forgalom vette át a meghatározó szerepet a turizmus fellendülésének köszönhetően. 





 

Felső-tó (Sipovics tengerszem)

A kisvasút végállomásától felfelé indultunk, a Felső-tó, vagy más néven Sipovics tengerszem felé. Ez a tó gyönyörű, és nagyon szépen tükröződik.



 

Ősemberbarlang (Istállós-kői-barlang)

A tótól egy kemény túra várt ránk az Ősemberbarlangig. Az út oda fel nagyon meredek, és az előző napokban esett az eső, így minden sáros, csúszós volt. De megérte!

Ez az ország leglátogatottabb ősemberbarlangja, mely fokozottan védett, régészeti jelentősége miatt. Az egyik fele le volt zárva, mert éppen ásatásokat végeztek benne. Ősember csontokat kerestek, de egyelőre csak kemencéket találtak - legalábbis ezt mondta az egyikük, akit megkérdeztünk, hogy mit keresnek.

A hatalmas, háromszög alakú bejárat egy földtani törésvonal mentén jött létre. Mögötte egyetlen, 57 méter hosszú, tágas terem található. A lezáratlan barlang szabadon látogatható, a megtekintéséhez lámpa nem szükséges.













 

Szalajka-forrás

Az Ősemberbarlangtól visszamentünk a Felső-tóhoz, és azt körbejárva jutottunk el a Szalajka-forráshoz. A Szalajka-forrás a Szalajka-patak egyik fő forrása. A Szalajka-forrásbarlangon keresztül jut ki a víz a felszínre. Fodor Géza könnyűbúvár itt vesztette életét 1979-ben, a forrás feltárása közben. Erre egy tábla emlékeztet a barlang falán. Annyira tiszta és átlátszó itt a víz… Gyönyörű!





 

Gloriette-tisztás

A Felső-tavat körbejárva visszajutottunk a Gloriette-tisztásra, mely az erdei vasút megállójánál található. Egykor Szalajka falu házai, majd később a Pallavicini család vadászháza és egy Gloriette (pavilon) álltak itt. A tisztáson megpihenhetünk vagy akár piknikezhetünk is. 


 

Fátyol-vízesés

A Fátyol-vízesés a Szalajka-völgy egyik legfőbb nevezetessége, Magyarország egyik kiemelkedő természeti szépsége. Nevét az egyik verzió szerint a vízpermet jellegzetes, fehér fátyla, a másik szerint a fehér, csipkéhez hasonló mintájú mésztufa miatt kapta.

A víz egy kb. 17 méter hosszú mésztufagát 18 teraszán zúdul le.





VIDEO!!!

 

Szikla-forrás

A Fátyol-vízeséstől nem messze lévő Szikla-forrás a Szalajka-patak egyik legnagyobb táplálója. Csodaszép látvány, ahogy a forrás vize a barlangjáraton át a felszínre tör.





 

Kis-tó

A Szikla-forrással szemben van a Kis-tó.





 

Halkeltető ház

Ebben az épületben történik a pisztrángikrák keltetése. Ehhez nagyon fontos az állandó hőfokú, bőséges, tiszta víz, melyet a Szikla-forrás biztosít. Ide bemenni nem szabad, az út le van zárva. Közelében két kisebb vízesés található. 




 

Szilvásváradi pisztráng

A halkeltető ház nevelőkádjaiból kb. féléves korukban kerülnek ki a pisztrángok a nevelőtavakba.

Az Európai Bizottság 2020 szeptemberében jóváhagyta, hogy a „Szilvásváradi pisztráng” felkerüljön az oltalom alatt álló eredetmegjelölések (OEM) listájára, vagyis azoknak a termékeknek a jegyzékére, amelyeknek a neve védelemben részesül az Európai Unióban.





 

Nagy-tó

Utunk a Nagy-tó partján vezetett tovább, amiben láttunk kacsákat is.






 

Kárpátok őre

Az eredeti Kárpátok őre szobor Szeszák Ferenc alkotása volt, és 1915 májusától állt Kolozsvár főterén. Az első világháború után az Erdélybe bevonuló román csapatok 1918 karácsonyán felrobbantották.

Az új szobor Horváth Béres János és Tóth Vásárhelyi József alkotása, 2,65 méter magas, 1,1 méter átmérőjű, és kb. 2 tonna súlyú. A katonaalakot ábrázoló faszobrot egyetlen (230 éves) tölgyfatönkből faragták ki. 2002 novemberétől áll Szilvásváradon, a Zilahy Aladár Erdészeti Múzeum mellett.



 

Vadbemutató kert

A vadaskert fő látnivalói a hazánkba az 1880-as években betelepített muflon, valamint a dámszarvas. Csak a szarvasokhoz volt szerencsénk. Kíváncsiak voltak, közel merészkedtek, meg is lehetett simogatni őket!





 

A Szalajka-völgy bejárata

Ezzel vissza is értünk a Szalajka-völgy bejáratához, ahol „Az erdő fohásza” fogadja az érkezőket, illetve köszön el a távozóktól.

 

Az erdő fohásza


Vándor

ki elhaladsz mellettem, ne emelj rám kezet!


Én vagyok

tűzhelyed melege hideg, téli éjszakákon,
én vagyok tornácod barátságos fedele,
amelynek árnyékába menekülsz a tűző nap elől,
és gyümölcsöm oltja szomjúságodat.


Én vagyok

a gerenda, amely házadat tartja,
én vagyok asztalod lapja,
én vagyok az ágy, amelyben fekszel,
a deszka, amelyből csónakodat építed.


Én vagyok

házad ajtaja, bölcsőd fája, koporsód fedele.


Vándor

ki elmégy mellettem, hallgasd kérésem:


Ne bánts! 

(Hannes Tuch, 1927 (Fekete István fordítása))


Pisztráng Vendéglő

A Szalajka-völgy bejáratánál több vendéglő is található. A mi választásunk a Pisztráng Vendéglőre esett, és nagyon nem bántuk meg!!! Egy Pisztrángízelítő nevű fogást rendeltünk, amiben volt 4 féle pisztráng (fokhagymás, vajas-mandulás, erdei gombás és márványsajtos), mellé köretnek vajas burgonya és petrezselymes, gombás rizs. Nagyon finom volt mind, de legjobban a márványsajtos ízlett mindegyikőnknek. Szálkával szinte nem is találkoztunk!


 

Innen visszamentünk Noszvajba, a szállásunkra, ahol volt egy kis időnk pihenni az esti borvacsora program előtt.

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! 

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK / FORRÁSOK

 

Szilvásvárad MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Szilv%C3%A1sv%C3%A1rad

Szalajka-völgy MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Szalajka-v%C3%B6lgy

Szivásváradi Erdei Vasút MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Szilv%C3%A1sv%C3%A1radi_Erdei_Vas%C3%BAt

Istállós-kői-barlang MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Ist%C3%A1ll%C3%B3s-k%C5%91i-barlang

Szalajka-forrás MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Szalajka-forr%C3%A1s

Fátyol-vízesés MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1tyol-v%C3%ADzes%C3%A9s

Szikla-forrás MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Szikla-forr%C3%A1s

Kárpátok őre szobor MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%A1rp%C3%A1tok_%C5%91re

  

LeRoutard Budapest, Hongrie 2015/2016 útikönyv ISBN 978-2-01-002779-6

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!