2020. szeptember 21., hétfő

Kürbissuppe

Német sütőtök krémleves


Az ősz érkezésének csalhatatlan jele a sütőtök és egyéb tökfélék megjelenése a boltok polcain. Ilyenkor felkerülnek az étlapokra is különböző tökös finomságok, és otthon is sokan főznek például sütőtök krémlevest. Ezt a németek gyakran csípős chilivel készítik, a hagyma, fokhagyma és gyömbér mellett. (Persze itt is igaz az „ahány ház, annyi szokás”mondás, így variációk szép számmal előfordulnak.)


 

Németországban azt mondják „Kürbiszeit!” Ez annyit jelent, hogy elérkezett a különböző tökfélék ideje. Szeptember elejétől kapni a boltokban és a farmokon a helyben termett sütőtököket. Az ennivaló tökök mellett rengeteg különböző színű és formájú dísztök kapható az őszi dekorációkhoz is. Az országban több helyen rendeznek tökfesztiválokat is, ahol óriási, tökből készült szobrokat is megcsodálhatunk. Ez egy szuper látnivaló, ahová nekem már évek óta vágyam volt eljutni. Idén végre sikerült, és Berlin-Brandenburg legnagyobb tökfesztiválját néztük meg Beelitz-Klaistowban. Ott, akkor nem ettünk sütőtök krémlevest, mert előtte pár nappal én is készítettem itthon, a saját verziómat. Ettünk viszont más fogásokat, sőt: sütőtökös fagyit is!!!
 







Most a németek csípős chilis sütőtök krémlevesének receptjét mutatom meg nektek.

  

Hozzávalók

 

v     750 g sütőtök

v     1 vöröshagyma

v     2 gerezd fokhagyma

v     1 hüvelykujjnyi gyömbér

v     1 narancs

v     2 evőkanál repceolaj

v     750 ml zöldség-alaplé

v     200 ml kókusztej

v     1 csipet só

v     1 csipet bors

v     4 szál petrezselyem

v     2 teáskanál chilipehely

 

 

Elkészítés

 

v     Hámozzuk meg és magozzuk ki a tököt, majd vágjuk kockákra. A hagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, és vágjuk apróra. Hámozzuk meg a gyömbért, és reszeljük durvára a konyhai reszelőn. Mossuk meg a narancsot, szárítsuk meg és a héját reszeljük le, majd préseljük ki a levét.

v     Melegítsünk repceolajat egy nagy lábasban. Adjuk hozzá a hagymát és a fokhagymát, dinszteljük áttetszőre. Adjuk hozzá a gyömbért és kicsit pirítsuk meg. Végül adjuk hozzá a kockára vágott sütőtököt és a narancs reszelt héját, és további 3-4 percig süssük, rendszeresen kevergetve. Öntsük fel a zöldség-alaplével, és lefedve 20 percig lassú tűzön főzzük.

v     Adjuk hozzá a narancslevet és a kókusztejet, majd pároljuk további 7-8 percig. Pürésítsük botmixerrel. Ízlés szerint ízesítsük sóval és borssal. Mossuk meg a petrezselymet, szárítsuk meg, és szedjük le a leveleket.

v     Tálaljuk az elkészült sütőtök krémlevest chilis pelyhekkel és petrezselyemmel díszítve.

 


Guten Appetit! – Jó étvágyat!

 


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

Ha nem szeretnél lemaradni a következő (íz)utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, az ÍzUtazás Facebook csoportban vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

10 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz. En is imádom a sutotoköt. Tavaly es tavaly előtt ultettunk is nagyon jól bejött :)

    VálaszTörlés
  2. Én is hasonlóképpen készítem, a gyömbér nagyon jól illik hozzá, de étteremben ettem már olyat, amiben pici méz volt és az is nagyon finom volt!

    VálaszTörlés
  3. Nem szeretem a sütőtököt, sajnos, de ettől függetlenül a poszt nagyon tetszett a képekkel együtt! :) Bocsánat, hogy később jöttem elolvasni és kommentelni is. :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem baj, nem vagyunk egyformák, nincs ezzel semmi gond 😉
      Örülök, hogy legalább a képek tetszettek. 😘

      Törlés
  4. Én sem vagyok túlságosan oda a sütőtökért. A sárkányt viszont el is rabolnám, ha tudnám :D

    VálaszTörlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!