2020. szeptember 10., csütörtök

Kis falu a Vértes alján - Csókakő - és környéke (Szerző: Jakab Erzsébet)


© Civertan Grafikai Stúdió



A 2020-as vendégírói sorozat szeptemberi vendégírója Jakab Erzsébet bronzjelvényes túravezető. Ha ismerősen cseng a neve, nem véletlen: tavaly a „Magyarország különleges helyei” sorozatban Csesznekről olvashattatok tőle itt a blogon. 
Erzsébet mindenkit arra biztat, hogy szerettesse meg a természetet családjával, kiránduljon, sétáljon, bátran jelentkezzen teljesítménytúrára. A túrázás testi és lelki élményt nyújt egyszerre. Sport, kikapcsolódás, feltöltődés, mely közben élményeket gyűjtünk, egészséget őrzünk. 
Bakancs és fakanál blogjában támpontot ad, ötleteket, hogy hova, merre induljunk. 
Az sem árt, ha szeretünk enni, mert recepteket és jó helyeket is ajánl. 
Inspirációért kukkantsatok be blogjára, vagy Facebook oldalára.
Nézzetek be hozzá is!






Kis falu a Vértes alján – Csókakő – és környéke


Székesfehérvártól 23 km-re a Vértes alján található szépséges zsákfalu, Csókakő. Legfőbb látványossága vára, mely a XIII. században épült egy 479 m magas sziklára. A Csák nemzetség, Károly Róbert, Rozgonyiak, majd Corvin János is volt a gazdája, lehetetlen felsorolni az akkori időben szokásos tulajdonos cseréket. Hol ez, hol az a király szerezte meg, mivel a nemzetközi hadiút mentén állt. A Tihanyi alapítólevélben szereplő Fehérvárra menő hadiút lenne ez, tehát tudjuk, hogy nagyon fontos stratégiai szerepe volt. Természetesen török kézre is került, mint a legtöbb magyar várunk, de a császári haderő visszafoglalta, s már csak néhány török rab maradt a várban. Ezzel végvári szerepe befejeződött. Manapság, a Csókakői Várbarátok társasága fogja össze a rekonstrukciós munkáit, szeretnék építeni, szépíteni a csodálatos környezetben lévő várat.


A vár történetét hosszan taglalhatnánk még, de vannak ahhoz megfelelő fórumok, és könyvek. Itt pusztán azt szeretném elérni, hogy megnézzétek, utazzatok el erre a szép vidékre, és töltsetek el itt pár napot, bejárva a környéket és ezt a szép kis falut. Ebben a kedves faluban az utcán ki van rakva kisszékre a gyümölcs, zöldség, önkéntes pénzbedobós alapon, ami azt jelzi becsületes emberek élnek itt, és bíznak a turistákban.

A vár a Vértes oldalában terül el, és szemben láthatóak a Bakony lábai. Csodás dombos vidék, friss erdőkkel, és a Móri borvidék szőlőtőkéivel.


A vár de. 9-től este 8-ig látogatható, téli időszakban du. 5 óráig, és egyre szépül, épül, érdemes meglátogatni. A várból csodálatos kilátás nyílik a vár alatt elterülő falura, a Bakonyaljára, a szemközt lévő Bodajkra. Már csak ezért is érdemes megmászni az oda vezető emelkedőt. S ha már felkaptattunk az aszfaltos úton a vár alatti parkolóból, ingyenesen nézhetjük meg a várat. Fizetni csak az autók parkolásáért kell.




Kiváló kirándulóhely, fontos látnivalója a falunak. Panorámás fotókat készíthetünk és élvezhetjük a kilátást, bejárhatjuk az épülő, biztonságosan megközelíthető romokat. A vár mögötti sziklafal felé más irányban is lejuthatunk a várból, ha egy kis kihívásra vágyunk. Kissé meredek, lépcsős kialakítású gyalogösvényen ereszkedhetünk lefelé. A sziklákon alkalmas a sziklamászás, találkozhatunk elszánt mászókkal, és megcsodálhatjuk bátorságukat, erejüket.



Ha már lemásztunk a várból, eldönthetjük, hogy túrázásra vagy autós kirándulásra adjuk a fejünket. A Vértesben hosszabb-rövidebb túrákat tehetünk, jól jelzett turistautakon. A kék túra is áthalad a falun, mely igazából nem is zsákfalu, hiszen az Orondi szőlők alján már át lehet autózni Csákberénybe.



De maradjunk még Csókakőnél, mert ha van időnk és kedvünk bejárhatjuk a falut, nagyon szép dombos utcák vannak, szép kilátással, és régi présházakkal, pincékkel. Csókakőhöz 10 km-re található Mór, tehát már a Móri borvidéken járunk. A faluban található pl. a Bogi pince, mely borkóstolás mellett szálláshellyel is rendelkezik. Téli teljesítménytúrák kiinduló pontja.




A katolikus templom a falu központi részén található, de az egész falu egy fölfelé hasító domb, majd Csákberény irányába haladva ismét lejtős. Csodás szőlők veszik körül, bicikliúton eljuthatunk a vár alól Mórig. Több napos tartózkodást is megér Csókakő, hiszen környezetében is sok látványosság található.



A vár alatt tábla jelzi Edi kerámiáit, csodás termékekkel, érdemes felkeresni, bővebbet róla az Edi Kerámiái Facebook oldalán találtok.

Ha megnéztük, választhatjuk a másik híres keramikus műhelyét is megnézésre. Ha már itt vagyunk, legyünk angyalok között is, Csuporné Angyal Zsuzsa műhelyében. Bővebbet róla Csuporné Angyal Zsuzsa fazekas és mézesbábos népi iparművész Facebook oldalán láthattok.

Csákberény irányába indulva, akár biciklivel, akár autóval szép tájon át vezet az út, felül a Vértes fehér sziklaormai, előttünk a táj, szőlőkkel, erdőkkel, csoda szép, mesés hely. Ha vastagabb a pénztárcánk, szálljunk meg Catherine Dickens szépséges házikóiban, ahol minden luxust megtalálunk, a romantikus lakberendezés mellett.


A szőlőhegyen a Sáfrán Pince boraival is megismerkedhetünk, és ellátogathatunk Orond-pusztára is, ahol finom sajtok, és egyéb házi termékek készülnek. Kóstolni itt is lehet, bejelentkezni ajánlott.



Csákberényben a Merán Fülöp vadászati kiállítást érdemes megnézni, ha pedig más irányba indulunk Csókakőről, hipp-hopp és Móron találjuk magunkat. Jó szívvel ajánlom a Hétkúti éttermet, és az Öreg Prés éttermet, valamint számos pincét, ahol finom borokat ihatunk. Ezerjót, Zenitet, Zöld veltelinit, Irsait és hasonló finomságokat. Ajánlóként nézelődjetek itt: http://www.mikloscsabi.com/
Szállást is inkább Móron érdemes foglalni, és éttermet is ott ajánlok, csakis amit kipróbáltam és vállalom, hogy hibátlan.

Ha meguntátok a bort, és továbbindulnátok, kiránduljatok Bodajkra, vagy ruccanjatok ki Fehérvárcsurgóra, ahol a teljes pompájában tündöklő Károlyi kastélyt tudjátok megnézni. Idegenvezetéssel kastélylátogatás, szálloda, étterem, hatalmas parkkal.

Csókakőhöz pusztán 10 km, és a kastélytól még pár km és körbejárhatjuk a Fehérvárcsurgói víztározót is, igaz, autóval gyorsabb lesz, mint gyalog. Horgásztó, fürdeni nem lehet, de nagyon hangulatos a környéke.

Ha szerencsétek van épp akkor utaztok oda, mikor a helyi Barkócaberkenye néptánc csoport éppen fellép. Vagy akkor, amikor a vár alatti színpadon az éves turnéját teszi a Kárpátia együttes.



A következő vendégíró Emese lesz, aki nagyon szeret tanulni és oktatni is. Mindig újabb és újabb képzéseken, tanfolyamokon vesz részt, nem sok ideje marad utazgatni. Leginkább Magyarország határain belül tölti szabadidejét, kedvence a Balaton, amit egyik évben sem hagyna ki. Idei nyaralásának egyik állomását mutatja be nekünk októberben. És hogy miről ír majd? Nem lesz segítség, mert Emesének nincs se blogja, se Facebook oldala, így nem tudtok puskázni és találgatni! Egy hónap múlva viszont csodás helyeket mutat be nektek!


A 2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyv és az 1999. évi LXXVI. törvény a szerzői jogról alapján a fenti tartalom a vendégíró tulajdona, és a benne szereplő összes tartalom a szerző tulajdonát képezi. Bármilyen célra történő felhasználása csak előzetes írásbeli hozzájárulás esetén engedélyezett!

A nyitó légifotót a Civertan Grafikai Stúdió bocsátotta rendelkezésünkre, engedélyükkel került felhasználásra.



Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!