2021. január 6., szerda

Galette des Rois aux pommes

Galette des Rois almával

avagy: egy édes szerencsejáték vízkeresztre 


A betlehemi háromkirályok eljövetelének, azaz a vízkeresztnek Magyarországon manapság nincs igazi ünnepe. Régebben ekkor szentelték meg a házakat, ólakat. Szokás volt a szenteltvíz hazavitele, melynek gyógyító hatást tulajdonítottak, ezért megitatták az állatokkal, vagy az emberek magukra locsolták, betegségek vagy rontás ellen. Az ünnephez kötődő szokások közül ma már csak az él, hogy ekkor szedjük le a karácsonyfát. Mióta Laurent-t ismerem, nincs vízkereszt Galette des Rois nélkül.


Franciaországban nem csak a templomokban emlékeznek meg a kis Jézust köszöntő napkeleti bölcsek -Gáspár, Menyhért, Boldizsár- eljöveteléről, hanem január 6-án és környékén (a karácsonyt követő 12. naptól húshagyó keddig) otthon, családi körben, barátokkal, iskolákban, óvodákban, sőt, munkahelyen, irodákban is.
Ekkor fogyasztják az ünnep süteményét, a Galette des Rois-t (a királyok tortája/királyok lepénye), amely minden cukrászdában és pékségben kapható ilyenkor, sőt sokan otthon saját maguk készítik el!

Hozzávalók:


2 kör alakú leveles tészta
100 g + 30 g vaj
100 g porcukor
30 g cukor
3 tojás
100 g darált mandula
30 g liszt
3 Granny Smith (zöld színű téli) alma
(0,5 cl Calvados)
Egy kis tej
1 vagy 2 szem bab (vagy pici kerámia figura)


Recept:


- Kivajazunk egy piteformát, és beleigazgatjuk az egyik leveles tésztát és villával megszurkáljuk.

- A 100 g vajat néhány másodperc alatt felolvasztjuk a mikrohullámú sütőben.

- Keverjük össze a felolvasztott vajat a 100 g porcukorral, 2 egész tojással és a 3. tojás fehérjével (ennek a sárgáját tegyük félre), a 100 g darált mandulával és a 30 g liszttel.

- Hámozzuk meg és vágjuk apró kockákra az almát.

- Egy serpenyőben megolvasztjuk a 30 g vajat, beletesszük az almát és a 30 g cukrot.

- Hagyjuk főni 3-4 percig, időnként megkeverjük.

- Hozzáadjuk a Calvadost.

- A mandulás keveréket a leveles tésztára simítjuk, beletesszük a babot (kerámia figurát), majd rásimítjuk az almát.

- A 2. leveles tésztával beborítjuk, ezt is megszurkáljuk, az szélét megsodorjuk, majd a félretett tojássárga és pici tej keverékével megkenjük. A tésztán rajzokat készítünk egy villával.

- Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 40 percig sütjük.

- Forrón tálaljuk.


A süteményt családi/baráti/munkahelyi társaságban szeletelik fel. Családi körben míg valamelyik felnőtt a sütit szeleteli és osztja, a család legfiatalabb tagja elbújik az asztal alatt, és ő mondja meg, hogy melyik szeletet ki kapja. Aki megtalálja a szeletében a babot vagy porcelánfigurát, az lesz a nap királya/királynője és kapja a papírból készült koronát. (Laurent elárulta nekem azt is, hogy kicsit szoktak csalni, hogy ha lehet, egy gyerekhez kerüljön a figura.)

A sütemény mellé a felnőttek általában almabort (cidre) isznak.
Franciaországban van egy kis dal is, ami ehhez a sütihez, illetve szokáshoz kapcsolódik. >> ITT << nézheted, illetve hallgathatod meg.

Erről a kedves szokásról, az eredetéről >> ITT << olvashatsz bővebben.

  

Bon appétit! - Jó étvágyat!

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

 Ha nem szeretnél lemaradni a következő (íz)utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

 

2 megjegyzés:

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!