2021. január 16., szombat

Torfbusch


A Torfbusch természetvédelmi terület Németországban, azon belül Brandenburgban található.



Brandenburg

Brandenburg Németország egyik szövetségi tartománya az ország keleti részén. A tartomány névadó települése Brandenburg an der Havel város, melynek neve valószínűleg a szláv bran (mocsár) szóból származik.
A tartomány szinte teljes egészében alföld, és ez az ország felszíni vizekben leggazdagabb tartománya. Több mint 3000 természetesen kialakult tó mellett számos mesterségesen kialakított apró víztározó vagy bányató található területén.


Torfbusch

A Torfbusch természetvédelmi terület Schönefeld Selchow kerületének határában van, a repülőtérhez (BER, korábban SXF) nagyon közel. A terület a Natura 2000 ökológiai hálózat része. Ez az EU által létrehozott hálózat a természetes élőhelytípusok, vadon élő állat- és növényfajok védelmén keresztül biztosítja a biológiai sokféleség megóvását és hozzájárul kedvező természetvédelmi helyzetük fenntartásához, illetve helyreállításához.


Az erdős rész közepén van egy pici tó, amit körbe lehet sétálni, laza tempóban kb. ¾ óra alatt. Állatokkal nem találkoztunk, de rengeteg óriási nagy kagylót láttunk a vízparton. Egy részen nagyon furcsa fa-maradványok is vannak, csuda klassz a formájuk. Egy másik érdekességet is találtunk: örökzöld fenyők lecsupaszított oldalát, benne mély barázdákkal. A nyers gyantát vonják így ki kézi módszerrel a fenyők törzséből. A friss gyanta a mély, mesterséges barázdákból egy tálba folyik, amelyet a fatörzshöz rögzítenek.






















 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK / FORRÁSOK

Brandenburg tartomány MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Brandenburg
Schönefeld MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Sch%C3%B6nefeld
Schönefeld NÉMETül: https://de.wikipedia.org/wiki/Sch%C3%B6nefeld
Natura 2000 MAGYARul: Natura 2000 – Wikipédia (wikipedia.org)



#iambloggeriamhere

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!