2021. január 10., vasárnap

Wünsdorf - A "bunkerváros"


Wünsdorf -a "bunkerváros"- többek között a területén található jellegzetes, hegyes tornyokról ismert. 



Winkel-tornyok - A betonszivarok titka

A Bücher- und Bunkerstadt (Könyv- és a bunkerváros) előtaggal illetett Wünsdorf a brandenburgi Zossenhez tartozik, Berlin központjától kb. 40 km-re található, délre. A helység többek között a területén található jellegzetes, hegyes tornyokról ismert. A légitámadási menedékhelyeket tervezőjükről, Leo Winkelről (1885-1981) nevezték el. A köznyelvben betonszivarnak, cukorsüvegnek vagy Winkelturmnak (Winkel-torony) hívják őket. Ezek az új típusú, csúcsos tetővel rendelkező, magas bunkerek a lehető legkisebb támadási felületet kínálták a bombáknak, és lehetővé kellett tenniük, hogy azok robbanás nélkül csússzanak le rajtuk. A kiviteltől függően volt olyan bunker, mely 9 emeletes volt, és akár 600 ember számára is helyet biztosított! Ezekből a jellegzetes sokemeletes bunkerekből 19 található Zossenben. Az 1945 utáni leszerelési és demilitarizálási megállapodás részeként 12 tornyot felrobbantottak közülük. A fennmaradt 7 torony, valamint a felrobbantott bunkerek maradványai ma műemlékvédelem alatt állnak. Az egyik toronyban múzeum kapott helyet, melybe a szemközti Helyőrségi múzeumban (Garnisonsmuseum) lehet jegyet venni, illetve annak a nyitvatartási idejében lehet látogatni a tornyot is. Az ilyen típusú bunkerek részletes történetén és építésén kívül a bunker eredeti felszerelései is láthatók. Kis benyomást szerezhetünk arról, hogy milyen lehetett egy ilyen bunkerben tartózkodni és dolgozni.












A Helyőrségi múzeum a német hadtörténettel foglalkozik a Német Birodalomtól a második világháború végéig, a mellette lévő „Vörös Csillag” múzeumot (Museum "Roter Stern") a szovjet megszállás 1945 és 1994 közötti időszakának szentelték. Egy átalakított egykori lóistállóban a kiállítás két fő területre oszlik. Az egyik a szovjet hadsereg NDK-ban való jelenlétével kapcsolatos témákat és eseményeket mutatja be. A másik betekintést nyújt az úgynevezett „Tiltott Város” életébe katonai és mindennapi tárgyak kiállításával. Itt lehetőség van vezetett túrát foglalni a Tiltott Városba.

Jó lett volna bejutni mindegyikbe, de a COVID-19 miatt sajnos zárva voltak.








 

Die verbotene Stadt der Sowjets
A „Szovjetek Tiltott Városa”


A másik, szintén katonai látnivaló a már említett „Szovjetek Tiltott Városa” (Die verbotene Stadt der Sowjets).

1910-től kezdve számos laktanya és katonai kiképzési terület épült a wünsdorfi erdőben. Az első világháborúban hadifogolytáborok voltak itt, mint például a „Félhold-tábor” (Halbmondlager), mely kb. 4000 foglyot fogadott be: észak- és nyugat-afrikaiakat, afgánokat és indiaiakat (egymástól vallásuk szerint elkülönítve). A legénységi állományhoz tartozó foglyok kivételes bánásmódban részesültek (jobb ellátás, étkezés a vallási előírásaiknak figyelembevételével, szabadidős elfoglaltsági lehetőség és szabad vallásgyakorlat). Itt emelték Németország első fa mecsetjét.

1939 és 1945 között Wünsdorf adott otthont a német Wehrmacht (OKW) és a hadsereg főparancsnokságának (OKH) földalatti központjának.

A második világháború után a terület Kelet-Németországban a legnagyobb Oroszországon kívül található szovjet katonai tábor helyszíne lett, amelyet „Kis Moszkvának” vagy „Tiltott Városnak” neveztek. A tábor mintegy 75 000 szovjet személynek adott otthont; üzletek, iskolák és szabadidős központok álltak rendelkezésükre. 1994-től, a tábor elhagyása után a hatóságok 98 300 darab lőszert és 47 000 darab egyéb fegyvert, 29,3 tonna lőszertörmeléket, valamint egyéb bomba- és fegyveralkatrészeket ártalmatlanítottak. Rengeteg szemetet találtak (vegyszereket is beleértve), és a házak tele voltak háztartási készülékekkel. A terület lassan visszatért polgári használatba, a régi kaszárnyákból lakások épültek, múzeumokat alakítottak ki bennük, de a terület nagy része még most is elhagyatott. A kb. 600 hektáros terület, a régi bunkerek (a „Maybach I” vagy a „Zeppelin”) Wünsdorf ismert látnivalói, melyek ma vezetéssel látogathatók. Mivel a vezetés itt is szünetel, magunk indultunk neki felfedezni a helyet, mely teljesen körbe van kerítve, hol építkezéseken használt fémkerítéssel, de többnyire betonfallal és szögesdróttal. Itt-ott be lehet lesni, sőt lógni is. (Nem egy társaságot láttunk a kerítésen belül.)

































 

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK / FORRÁSOK

Wünsdorf NÉMETül: Wünsdorf – Wikipedia
Zossen NÉMETül: Zossen - Wikipedia
Winkelturm Wünsdorf NÉMETül: Winkelturm - Das Geheimnis der Betonzigarren, Fläming, Wünsdorf (reiseland-brandenburg.de)
Museum "Roter Stern" NÉMETül: https://www.reiseland-brandenburg.de/poi/flaeming/museen/museum-roter-stern/


#iambloggeriamhere

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!