Csicseriborsó-fasírt
A
falafel (فلافل) az arab országokban rendkívül népszerű étel. Fő
összetevője általában a csicseriborsó, de előfordul, hogy sárgaborsóval,
szójababbal, lóbabbal vagy ezek keverékével készítik. Egyiptomban ma طعمية (ta'amiya)
néven ismerik, állítólag itt készítették először. A böjtök idején az
egyiptomi koptok a húsételek helyettesítésére használták az
eredetileg lóbabból készült ételt.
A falafelt általában pitában,
hummusszal és zöldségekkel árulják, készítenek belőle szendvicset is, de más
körettel is fogyasztható. Utcai árusoknál kapható, de sok étterem kínálatában
is megtalálható. Mára az egész világon elterjedt, különösen népszerű a
vegetáriánus és makrobiotikus étrendek követői között. Otthon is könnyen elkészíthető, de szánjunk rá pár napot! 😉
Hozzávalók:
(kb. 30-40 golyóhoz)500 g csicseriborsó (száraz, nem konzerv!)
1 nagy fej vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
1 nagy csokor petrezselyemzöld (ha nincs, akkor szárított)
1 csokor koriander (ha nincs, akkor szárított)
2 evőkanál őrölt római kömény
1 teáskanál pirospaprika
fél teáskanál őrölt feketebors
fél teáskanál majoránna
1 csapott evőkanál só
őrölt chili (ízlés szerint)
fél evőkanál szódabikarbóna
Elkészítés:
- 1.
nap: A csicseriborsót egy nagy tálba tesszük, és 3-4-szeres mennyiségű
vízben minimum 12 óráig áztatjuk. Még jobb, ha egy egész napra! Körülbelül
háromszorosára fog dagadni.
- 2.
nap: A vizet leöntjük a csicseriborsóról, és egy nagy konyhai aprítóba
tesszük. A szódabikarbóna kivételével minden más hozzávalót mellé teszünk. A
legmagasabb fordulaton az egészet alaposan összedaráljuk. Kb. 5-10 perc alatt
egy finom szemcsés massza lesz belőle. (Ha nem akarná vinni a daráló, akkor
pici vizet teszünk hozzá.)
- A
masszát egy légmentesen zárható dobozba tesszük, és a hűtőben „felejtjük” 24
órára.
- 3.
nap: A masszába keverjük a szódabikarbónát is, és alaposan összegyúrjuk az
egészet.
- Nedves
kézzel kis golyókat formázunk.
- 180
ºC-os olajban kb. 2-3 perc alatt kisütjük a golyókat. Sütőben is készíthetjük: Olajjal
bespricceljük a sütőpapírt, majd a golyókat is. Ne tegyük őket túl közel
egymáshoz, mert megdagadnak! 180 ºC-ra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc
alatt lesz kész.
- Salátával
és fokhagymás joghurttal, forrón és hidegen is nagyon finom. Én most cukkíni
főzeléket készítettem mellé.
Jó étvágyat! - بالهنا والشفا
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!
Ha nem szeretnél lemaradni a következő (íz)utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!
Falafel MAGYARul : Falafel – Wikipédia (wikipedia.org)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése