2021. január 19., kedd

Falafel

Csicseriborsó-fasírt

 

A falafel (فلافل) az arab országokban rendkívül népszerű étel. Fő összetevője általában a csicseriborsó, de előfordul, hogy sárgaborsóval, szójababbal, lóbabbal vagy ezek keverékével készítik. Egyiptomban ma طعمية (ta'amiya) néven ismerik, állítólag itt készítették először. A böjtök idején az egyiptomi koptok a húsételek helyettesítésére használták az eredetileg lóbabból készült ételt.



A falafelt általában pitában, hummusszal és zöldségekkel árulják, készítenek belőle szendvicset is, de más körettel is fogyasztható. Utcai árusoknál kapható, de sok étterem kínálatában is megtalálható. Mára az egész világon elterjedt, különösen népszerű a vegetáriánus és makrobiotikus étrendek követői között. Otthon is könnyen elkészíthető, de szánjunk rá pár napot! 😉

 

Hozzávalók:

(kb. 30-40 golyóhoz)

500 g csicseriborsó (száraz, nem konzerv!)
1 nagy fej vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
1 nagy csokor petrezselyemzöld (ha nincs, akkor szárított)
1 csokor koriander (ha nincs, akkor szárított)
2 evőkanál őrölt római kömény
1 teáskanál pirospaprika
fél teáskanál őrölt feketebors
fél teáskanál majoránna
1 csapott evőkanál só
őrölt chili (ízlés szerint)
fél evőkanál szódabikarbóna


Elkészítés:

- 1. nap: A csicseriborsót egy nagy tálba tesszük, és 3-4-szeres mennyiségű vízben minimum 12 óráig áztatjuk. Még jobb, ha egy egész napra! Körülbelül háromszorosára fog dagadni.

- 2. nap: A vizet leöntjük a csicseriborsóról, és egy nagy konyhai aprítóba tesszük. A szódabikarbóna kivételével minden más hozzávalót mellé teszünk. A legmagasabb fordulaton az egészet alaposan összedaráljuk. Kb. 5-10 perc alatt egy finom szemcsés massza lesz belőle. (Ha nem akarná vinni a daráló, akkor pici vizet teszünk hozzá.)

- A masszát egy légmentesen zárható dobozba tesszük, és a hűtőben „felejtjük” 24 órára.

- 3. nap: A masszába keverjük a szódabikarbónát is, és alaposan összegyúrjuk az egészet.

- Nedves kézzel kis golyókat formázunk.

- 180 ºC-os olajban kb. 2-3 perc alatt kisütjük a golyókat. Sütőben is készíthetjük: Olajjal bespricceljük a sütőpapírt, majd a golyókat is. Ne tegyük őket túl közel egymáshoz, mert megdagadnak! 180 ºC-ra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt lesz kész.


- Salátával és fokhagymás joghurttal, forrón és hidegen is nagyon finom. Én most cukkíni főzeléket készítettem mellé.


 

Jó étvágyat! - بالهنا والشفا

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

Ha nem szeretnél lemaradni a következő (íz)utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

 

LINKEK / FORRÁSOK

Falafel MAGYARul : Falafel – Wikipédia (wikipedia.org)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!