vagy humusz
Az étel eredete nem teljesen tisztázott. Egyes legendák szerint az első hummuszt a hadvezér Szaladin egyiptomi szultán készítette a XII. században. Az első hitelt érdemlő utalások azonban csak a XVIII. századi Damaszkuszból származnak.
A hummusz mára az egész világon elterjedt, különösen népszerű a vegetáriánus és makrobiotikus étrendek követői között. Otthon is könnyen elkészíthető, de szánjunk rá pár napot! ;-) Íme a recept:
90 g csicseriborsó (vagy 180 g konzerv)
3 gerezd fokhagyma
3 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál tahini
1 teáskanál citromlé
só
(fehér)bors
1 teáskanál római kömény
zöldfűszerek (pl. petrezselyem, koriander)
ízlés szerint pirospaprika, rózsabors
1. nap: A csicseriborsót egy nagy tálba tesszük, és 3-4-szeres mennyiségű vízben minimum 1 napig áztatjuk. Még jobb, ha két egész napig! Körülbelül kétszeresére fog dagadni.
2. nap: A csicseriborsóról leöntjük a vizet, és frisset öntünk rá. Másnapig félretesszük.
3. nap: A csicseriborsóról leöntjük a vizet, lábasba tesszük, és friss vizet öntünk rá. Enyhén sózzuk, és puhára főzzük körülbelül 45 perc - 1 óra alatt. Leszűrjük, a főzőlevet félretesszük, majd megvárjuk, míg kihűl a csicseriborsó. Konyhai robotgépbe tesszük, hozzáadjuk a fokhagymát, a tahinit, a citromlevet, az olívaolajat, az őrölt római köményt, ízlés szerint sót, borsot, és pépesítjük.
Ahogy elkezdjük összedolgozni, látni fogjuk, hogy szükséges-e egy kevés főzővizet is adni hozzá. Az állaga akkor jó, ha krémes; nem túl híg, de nem is száraz. Ízlés szerint meglocsolhatjuk olívaolajjal, megszórhatjuk petrezselyemmel vagy korianderrel, pirospaprikával vagy rózsaborssal. Az ízek 1-2 óra alatt jól összeérnek a hűtőben.
A hummuszt fogyaszthatjuk zöldségek mellé mártogatósnak, ehetjük pita, pirítós vagy falafel mellé, de tehetjük szendvicsre is. A zöldségeken kívül jól passzol a csirke-, és halételekhez is.
LINKEK / FORRÁSOK
Hummusz MAGYARul: Hummusz – Wikipédia (wikipedia.org)
Házi hummusz
Hozzávalók:
90 g csicseriborsó (vagy 180 g konzerv)
3 gerezd fokhagyma
3 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál tahini
1 teáskanál citromlé
só
(fehér)bors
1 teáskanál római kömény
zöldfűszerek (pl. petrezselyem, koriander)
ízlés szerint pirospaprika, rózsabors
Elkészítés:
1. nap: A csicseriborsót egy nagy tálba tesszük, és 3-4-szeres mennyiségű vízben minimum 1 napig áztatjuk. Még jobb, ha két egész napig! Körülbelül kétszeresére fog dagadni.
2. nap: A csicseriborsóról leöntjük a vizet, és frisset öntünk rá. Másnapig félretesszük.
3. nap: A csicseriborsóról leöntjük a vizet, lábasba tesszük, és friss vizet öntünk rá. Enyhén sózzuk, és puhára főzzük körülbelül 45 perc - 1 óra alatt. Leszűrjük, a főzőlevet félretesszük, majd megvárjuk, míg kihűl a csicseriborsó. Konyhai robotgépbe tesszük, hozzáadjuk a fokhagymát, a tahinit, a citromlevet, az olívaolajat, az őrölt római köményt, ízlés szerint sót, borsot, és pépesítjük.
Ahogy elkezdjük összedolgozni, látni fogjuk, hogy szükséges-e egy kevés főzővizet is adni hozzá. Az állaga akkor jó, ha krémes; nem túl híg, de nem is száraz. Ízlés szerint meglocsolhatjuk olívaolajjal, megszórhatjuk petrezselyemmel vagy korianderrel, pirospaprikával vagy rózsaborssal. Az ízek 1-2 óra alatt jól összeérnek a hűtőben.
A hummuszt fogyaszthatjuk zöldségek mellé mártogatósnak, ehetjük pita, pirítós vagy falafel mellé, de tehetjük szendvicsre is. A zöldségeken kívül jól passzol a csirke-, és halételekhez is.
Jó étvágyat! - بالهنا والشفا
Ha nem szeretnél lemaradni a következő (íz)utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!
LINKEK / FORRÁSOK
Hummusz MAGYARul: Hummusz – Wikipédia (wikipedia.org)
No,ezt ki kell pròbàlni!
VálaszTörlésNem fogod megbánni! Nagyon finom! :)
TörlésA csicseriborsót nagyon szeretem. Jó kis receptnek tűnik. Lehet, hogy kipróbálom! ��
VálaszTörlésPróbáld ki, akik eddig elkészítették, még nem panaszkodtak! ;)
TörlésHúha. Én nagyon válogatós vagyok a kajákban, ez tuti nem lenne a kedvencem^^"
VálaszTörlésÍzlések és pofonok... nem baj, ha nem vagyunk egyformák. ;)
TörlésSzia!! Nálam nagyon a hús a menő, de így diéta alatt szinte minden "poros kajámba" megtalálható a szója, ami sajnos ugyancsak nem hús. Viszont ez jó receptnek tűnik, és nem gondolnám, hogy annyira sok lenne a benne a kalória. Lehet egyszer kipróbálom, már csak a változatosság kedvéért is.
VálaszTörlésEz kifejezetten diétás kaja, úgyhogy nyugodtan próbáld ki!
TörlésVan egy falafel (csicseriborsó fasírt) receptem is, az állagra hasonlít a húsos fasírtra, szintén diétás persze, ajánlom azt is! 😊 Kitartást a diétához!
Hmm...Nem hangzik rosszul, ár nem szeretem a csicseriborsót, de már kóstoltam. :D Szóval nem hiszem, hogy nekem/nekünk kedvenc lenne. Egy kicsit macerásnak is hangzik. :D De tetszett a menete. ;) Kép alapján guszta :D
VálaszTörlésNagyon finom pedig, de persze megértem... Ízlések és pofonok 😉
Törlés