2021. március 6., szombat

Hummusz

vagy humusz


A hummusz (حمص) az arab országokban rendkívül népszerű étel. Fő összetevője a csicseriborsó, arab eredetű neve is ezt jelenti. Az étel teljes neve eredetileg hummusz bi tahína (حُمُّص بطحينة), azaz csicseriborsó tahinával.


Az étel eredete nem teljesen tisztázott. Egyes legendák szerint az első hummuszt a hadvezér Szaladin egyiptomi szultán készítette a XII. században. Az első hitelt érdemlő utalások azonban csak a XVIII. századi Damaszkuszból származnak. 

A hummusz mára az egész világon elterjedt, különösen népszerű a vegetáriánus és makrobiotikus étrendek követői között. Otthon is könnyen elkészíthető, de szánjunk rá pár napot! ;-) Íme a recept:

 

Házi hummusz


Hozzávalók:


90 g csicseriborsó (vagy 180 g konzerv)
3 gerezd fokhagyma
3 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál tahini
1 teáskanál citromlé

(fehér)bors
1 teáskanál római kömény
zöldfűszerek (pl. petrezselyem, koriander)
ízlés szerint pirospaprika, rózsabors

Elkészítés:


1. nap: A csicseriborsót egy nagy tálba tesszük, és 3-4-szeres mennyiségű vízben minimum 1 napig áztatjuk. Még jobb, ha két egész napig! Körülbelül kétszeresére fog dagadni.

2. nap: A csicseriborsóról leöntjük a vizet, és frisset öntünk rá. Másnapig félretesszük.

3. nap: A csicseriborsóról leöntjük a vizet, lábasba tesszük, és friss vizet öntünk rá. Enyhén sózzuk, és puhára főzzük körülbelül 45 perc - 1 óra alatt. Leszűrjük, a főzőlevet félretesszük, majd megvárjuk, míg kihűl a csicseriborsó. Konyhai robotgépbe tesszük, hozzáadjuk a fokhagymát, a tahinit, a citromlevet, az olívaolajat, az őrölt római köményt, ízlés szerint sót, borsot, és pépesítjük.

Ahogy elkezdjük összedolgozni, látni fogjuk, hogy szükséges-e egy kevés főzővizet is adni hozzá. Az állaga akkor jó, ha krémes; nem túl híg, de nem is száraz. Ízlés szerint meglocsolhatjuk olívaolajjal, megszórhatjuk petrezselyemmel vagy korianderrel, pirospaprikával vagy rózsaborssal. Az ízek 1-2 óra alatt jól összeérnek a hűtőben.

A hummuszt fogyaszthatjuk zöldségek mellé mártogatósnak, ehetjük pita, pirítós vagy falafel mellé, de tehetjük szendvicsre is. A zöldségeken kívül jól passzol a csirke-, és halételekhez is.


Jó étvágyat! - بالهنا والشفا

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

Ha nem szeretnél lemaradni a következő (íz)utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 


LINKEK / FORRÁSOK

Hummusz MAGYARul: Hummusz – Wikipédia (wikipedia.org)


10 megjegyzés:

  1. A csicseriborsót nagyon szeretem. Jó kis receptnek tűnik. Lehet, hogy kipróbálom! ��

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Próbáld ki, akik eddig elkészítették, még nem panaszkodtak! ;)

      Törlés
  2. Húha. Én nagyon válogatós vagyok a kajákban, ez tuti nem lenne a kedvencem^^"

    VálaszTörlés
  3. Szia!! Nálam nagyon a hús a menő, de így diéta alatt szinte minden "poros kajámba" megtalálható a szója, ami sajnos ugyancsak nem hús. Viszont ez jó receptnek tűnik, és nem gondolnám, hogy annyira sok lenne a benne a kalória. Lehet egyszer kipróbálom, már csak a változatosság kedvéért is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez kifejezetten diétás kaja, úgyhogy nyugodtan próbáld ki!
      Van egy falafel (csicseriborsó fasírt) receptem is, az állagra hasonlít a húsos fasírtra, szintén diétás persze, ajánlom azt is! 😊 Kitartást a diétához!

      Törlés
  4. Hmm...Nem hangzik rosszul, ár nem szeretem a csicseriborsót, de már kóstoltam. :D Szóval nem hiszem, hogy nekem/nekünk kedvenc lenne. Egy kicsit macerásnak is hangzik. :D De tetszett a menete. ;) Kép alapján guszta :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon finom pedig, de persze megértem... Ízlések és pofonok 😉

      Törlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!