2021. február 27., szombat

Schloss Petzow - Werder

Petzow kastély

A kastélyt Petzow központjában találjuk a Haussee és a Schwielowsee mellett, egy nagy parkban.


Werder

Werder an der Havel település Potsdamtól délnyugatra, Brandenburgban, Németországban található. A tavakkal és lankás dombokkal szegélyezett szigetváros nevét 1307-ben említette először oklevél. Délnyugati végén ősi törött üvegdarabokat találtak, déli végén pedig kora középkori szláv várfal maradványait. A környék híres a szőlő-, és gyümölcstermesztésről, a városban gyümölcstermesztő múzeum is található, és minden tavasszal megtartják az ún. virágzás ünnepet (Baumblütenfest). Az egyik tó partjánál található a Petzow kastély (Schloss Petzow).

 

Petzow

Petzow körülbelül 10 kilométerre délkeletre fekszik Potsdamtól. Nevét először 1419-ben említik. Az agyagbányászat miatt enyhén lejtős domboldalon helyezkedik el. Petzow látnivalói a kastély, a templom és a téglagyárak. Petzow 2003-ban lett Werder város része.

 

Schloss Petzow

A kastélyt Petzow központjában találjuk. A kastély a Haussee és a Schwielowsee mellett, egy nagy parkban van.

A főként Friedrich August Kaehne-ről ismert von Kaehne család 1814 óta birtokolta a kastélyt. A város leggazdagabb embere, földbirtokos és tanácsos 1825-ben Karl Friedrich Schinkel tervei alapján építtetett egy reprezentatív kastélyt, egy festői épületet az olasz kastélyok és az angol Tudor stílust keverve.

Schilftürme - Nádfedeles tornyok





Bogenbrücke - Íves híd






Schloss Petzow - Petzow kastély

Schloss Petzow - Petzow kastély

Schloss Petzow - Petzow kastély

Schloss Petzow - Petzow kastély




Obelisk - Obeliszk

Erbbegräbnis der Gutsbesitzerfamilie von Kaehne - A von Kaehne földbirtokosok temetkezési helye


Waschhaus - Mosóház









Staffelgiebeltürme - Lépcsős oromzatú tornyok

Spritzenhaus - Tűzoltó fecskendő ház

Spritzenhaus - Tűzoltó fecskendő ház

Andenkenhaus - Emlékmű-ház

Andenkenhaus - Emlékmű-ház




 

Dorfkirche Petzow

A neoromán stílusú falusi templom a kastélytól picit távolabb, a Glindowersee-hez közelebb található a Grelleberg dombon. 1842-ben épült, szintén Schinkel tervei alapján, és IV. Frigyes Vilmos porosz király (Friedrich Wilhelm IV) avatta fel.



 

Ziegelei Glindow

Az egyik téglaégető üzem Glindowban, a Glindowersee túloldalán található. A Glindow-t 1317-ben említik először. A hely 1351-től a von Rochow család tulajdonában volt, majd 1452 és 1542 között Glindow a Lehnin kolostorhoz, majd a Lehnin hivatalhoz tartozott. A XV. század óta bányásztak itt agyagot. A legtöbb téglát a XIX. század második gyártották; 1852-ben öt téglagyárban 16 millió darabot! Ekkor több mint 50 Hoffmann gyűrűskemence volt a településen, melyekből kettő még ma is látható.

A téglagyár területén két gyűrűskemencével ellátott agyaggödör, őrtorony, munkásház, maga a téglagyár, lakóház és gazdasági épületet található. A létesítmény 1868-ban épült. Ma itt található a kis téglagyár múzeum (Ziegeleimuseum). Ez a COVID-19 miatt természetesen zárva volt, csak bekukucskálni tudtunk a földszinti ablakain.

Ziegeleimuseum

Ziegeleimuseum




 

 

Cím: Zelterstraße 5, 14542 Werder (Havel)

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK / FORRÁSOK

Werder an der Havel MAGYARul: Werder (Havel) – Wikipédia (wikipedia.org)
Werder an der Havel NÉMETül: Werder (Havel) – Wikipedia
Werder an der Havel ANGOLul: Werder (Havel) - Wikipedia
Látnivalók Werder an der Havelben NÉMETül: Liste der Baudenkmale in Werder (Havel) – Wikipedia
Petzow NÉMETül: Petzow – Wikipedia

A helyszínen kihelyezett információs táblák.


#iambloggeriamhere

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!