2021. január 5., kedd

Velouté aux fanes de radis

Bársonyos reteklevél-krémleves

 

Ez egy klasszikus leves retek levelek felhasználására. Amellett, hogy (majdnem) hulladékmentes, ez a bársonyos krémleves nagyon finom, tavasz-ízű, amelyet a gyerekek és felnőttek is szeretnek.

 

Eddig a hónapos retek leveleit mindig kidobtam. Azt tudtam, hogy pestót lehet belőle készíteni, de én azt nem szeretem. Így nagyon megörültem, amikor megtudtam, hogy lehet belőle krémlevest csinálni, ahogy a franciák -a krémlevesek nagymesterei- ezt gyakran meg is teszik. Innentől biztosan nem fog többször a reteklevél a kukában landolni! Íme a recept:

 

Hozzávalók

(1 liter leveshez)

 4 db retek
 1 db közepes burgonya
 1 db közepes vöröshagyma
 1 nagy gerezd fokhagyma
 1 nagy csokor reteklevél
 3 ek olívaolaj
 8 dl alaplé
 2dl tejszín
 só, bors ízlés szerint


Előkészítés


A retek leveleit átválogatjuk, a rosszakat, sárgákat kidobjuk, a többit jól megmossuk és lecsepegtetjük, majd kisebb darabokra vágjuk. (Ha friss a retek, a zsenge szárát is felhasználjuk, kb. 1 cm-es darabokra vágva.) A hagymát, a krumplit és a fokhagymát meghámozzuk, megmossuk. A burgonyát nagyobb kockákra, a hagymát apróra vágjuk.


Elkészítés


Az olívaolajat egy fazékba tesszük és a hagymát megdinszteljük rajta. Hozzáadjuk a burgonyát és az átpréselt fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk és felöntjük az alaplével. Addig főzzük, míg a burgonya majdnem teljesen puha lesz. Ekkor a retekleveleket is hozzáadjuk, és készre főzzük.


Levesszük a tűzről és a sűrűjét mixerbe öntjük, jól összeturmixoljuk. Visszatesszük a lábasba és hozzáadjuk a tejszínt. Összeforraljuk.

Tálalás előtt a retkeket vékony szeletekre vágjuk, ez lesz a levesbetét. Apró fokhagymás-sajtos pirított baguette karikákat is adhatunk mellé, de ez el is maradhat.


 

Bon appétit! - Jó étvágyat!

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! 

Ha nem szeretnél lemaradni a következő (íz)utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!