Bársonyos reteklevél-krémleves
Ez egy klasszikus leves retek levelek felhasználására. Amellett, hogy (majdnem) hulladékmentes, ez a bársonyos krémleves nagyon finom, tavasz-ízű, amelyet a gyerekek és felnőttek is szeretnek.
Eddig a hónapos retek leveleit mindig kidobtam. Azt tudtam, hogy pestót lehet belőle készíteni, de én azt nem szeretem. Így nagyon megörültem, amikor megtudtam, hogy lehet belőle krémlevest csinálni, ahogy a franciák -a krémlevesek nagymesterei- ezt gyakran meg is teszik. Innentől biztosan nem fog többször a reteklevél a kukában landolni! Íme a recept:
Hozzávalók
(1 liter leveshez)⁕ 4 db retek
⁕ 1 db közepes burgonya
⁕ 1 db közepes vöröshagyma
⁕ 1 nagy gerezd fokhagyma
⁕ 1 nagy csokor reteklevél
⁕ 3 ek olívaolaj
⁕ 8 dl alaplé
⁕ 2dl tejszín
⁕ só, bors ízlés szerint
Előkészítés
A retek leveleit átválogatjuk, a rosszakat, sárgákat kidobjuk, a többit jól megmossuk és lecsepegtetjük, majd kisebb darabokra vágjuk. (Ha friss a retek, a zsenge szárát is felhasználjuk, kb. 1 cm-es darabokra vágva.) A hagymát, a krumplit és a fokhagymát meghámozzuk, megmossuk. A burgonyát nagyobb kockákra, a hagymát apróra vágjuk.
Elkészítés
Az olívaolajat egy fazékba tesszük és a hagymát megdinszteljük rajta. Hozzáadjuk a burgonyát és az átpréselt fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk és felöntjük az alaplével. Addig főzzük, míg a burgonya majdnem teljesen puha lesz. Ekkor a retekleveleket is hozzáadjuk, és készre főzzük.
Levesszük a tűzről és a sűrűjét mixerbe öntjük, jól összeturmixoljuk. Visszatesszük a lábasba és hozzáadjuk a tejszínt. Összeforraljuk.
Tálalás előtt a retkeket vékony szeletekre vágjuk, ez lesz a levesbetét. Apró fokhagymás-sajtos pirított baguette karikákat is adhatunk mellé, de ez el is maradhat.
Bon appétit! - Jó étvágyat!
Ha tetszett a
bejegyzés, oszd meg másokkal is!
Ha nem szeretnél lemaradni a következő (íz)utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése