Spargeln im Speckmantel
A bacon szalonnába tekert zöld vagy fehér spárgához jól illik a főtt vagy sütőben sült burgonya és a hollandi mártás vagy akár a tükörtojás.
Spargeln im Speckmantel
(Spárga baconköntösben)
Hozzávalók
4 fő részére1 kg spárga
140 g bacon szalonna vagy füstölt sonka
1 kg újburgonya
Citrom / citromlé
Só
Cukor
Bors
Parmezán sajt
A hollandi szószhoz:
175 g vaj
3 tojássárgája
3 evőkanál fehérbor
Elkészítés
Az újburgonyát vízben alaposan megmossuk. Egy fazékban bő vízzel, sóval puhára főzzük.
A spárgát a fejénél vékonyabban, a száránál vastagabban hámozzuk meg, ügyelve, hogy ne maradjon fás rész rajta. Vízben kevés sóval, cukorral, vajjal és fél citrommal (vagy citromlével) körülbelül 5-10 perc alatt félpuhára pároljuk. (A zöld spárgának kevesebb idő kell.)
Összefogunk 2-3 spárgalándzsát és betekerjük egy szelet bacon szalonnával vagy füstölt sonkával.
Egymás mellé tesszük őket egy sütőpapírral vagy fóliával bélelt tepsire. Picit borsozzuk és megszórjuk reszelt parmezán sajttal.
Előmelegített sütőben 190°C-on (felső-alsó sütés) kb. 20 percig sütjük.
A hollandi szószhoz egy serpenyőben kb. 150 g vajat olvasztunk. Egy habverővel összekeverjük a tojássárgáját és a fehérbort egy tálban forró víz felett habzásáig, majd lassan hozzákeverjük az olvasztott vajat. Egy kevés citromlével, sóval és borssal ízesítjük. (Ha valaki nem akar ezzel bajlódni, lehet a boltokban is venni hollandi szószt, vagy szósz alapot, az is finom.)
A spárgát a főtt burgonyával egy tányérra helyezzük, és hollandi szósszal leöntjük.
Tipp 1: A spárgát süthetjük grillen is, ez esetben alufóliába tekerjük egy pici vaj kíséretében.
Tipp 2: Hollandi mártás helyett süthetünk mellé tükörtojást, melynek a sárgáját folyósra hagyjuk.
Jó étvágyat! – Guten Appetit!
A németeknél is van egy hasonló szabály a spárgára, mint nálunk a görögdinnyére és Lőrincre. A régi parasztmondás szerint ne fogyasszunk spárgát június 24-e után, mert: Kirschen rot, Spargel tot! (A cseresznye piros, a spárga halott!)
Több kedvenc spárgás ételünk és receptünk is van:
- Nürnbergi tejszínes spárgaleves
- Nienburgi spárga tál
- Quiche spárgával és koktélparadicsommal
- Spárga tál füstölt lazaccal
- Zöldspárga saláta eperrel és kecskesajttal
Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!
Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, az ÍzUtazás Facebook csoportban vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése