2022. május 26., csütörtök

Maultaschensuppe

Húsos derelyés leves a furfangos szerzetesektől



Kloster Maulbronn
Maulbronni kolostoregyüttes

A maulbronni kolostoregyüttes egy hajdani ciszterci apátság, mely Maulbronn település szélén, Németország Baden-Württemberg tartományában található.
Ez a legjobb állapotban fennmaradt középkori kolostor az Alpoktól északra. Itt a román stílustól a késő gótikáig minden stílus és fejlődési szint megtalálható. A kolostor 1993 decembere óta az UNESCO Világörökség része.
A maulbronni kolostoregyüttes (Kloster Maulbronn) a furfangos szerzetesek hazája.

Legendák

A kolostorhoz, illetve annak furfangos lakóihoz több legenda is kapcsolódik. Az egyik ilyen a helyének nevével kapcsolatos.

Mivel a szerzetesek nem tudták eldönteni, hol építsék fel a kolostort, minden kincsüket felpakolták egy öszvérre (németül Maultier) és hagyták elfutni. Az öszvér egy kútnál (németül Brunnen) állt meg. A legenda szerint innen származik a Maulbronn kolostor neve.

A furfangos szerzetesek hazájáról >> ITT << olvashatsz és láthatsz még több képet.




A másik legenda egy ételhez (Maultasche) tartozik. Azt beszélik, hogy a maulbronni kolostor szerzetesei nem bírták megállni, hogy böjtidőben ne egyenek húst, azért kifundálták, hogy a húst jó apróra vagdalva a többi hozzávalóval együtt tésztából készült zsebbe (Tasche) rejtik, így a Jóisten az égből nem látja meg. Innen származik az étel német neve: Maultasche.
Természetesen nem jöhettünk el Maulbronn-ból úgy, hogy ezt a fajta húsos derelyét ne kóstoljuk meg. Hagyományos Maultaschensuppét (húsos derelyés levest) ettünk.



Lássuk a receptet!


Maultaschensuppe
Húsos derelyés leves


Hozzávalók:

(4 fő részére)

1 csomag kész húsos Maultaschen (6 db / csomag)
Zöldségek ízlés szerint
1,5 l alaplé (vagy víz + leveskocka)
friss vagy szárított petrezselyem

Elkészítés


Tisztítsuk meg a zöldségeket, és vágjuk vagy reszeljük nagyon apróra. Ha reszeljük, akkor a durvábbik oldalon tegyük. Így gyorsan megfőnek és szépen mutatnak majd a levesben. Tegyük az alaplevet egy edénybe, a zöldségekkel együtt. Főzzük körülbelül 15 percig, majd adjuk hozzá a húsos derelyéket, és főzzük még 10 percig. Adjuk hozzá a petrezselymet, és ha szükséges, fűszerezzük ízlés szerint.



Jó étvágyat! – Guten Appetit!

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, az ÍzUtazás Facebook csoportban vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK / FORRÁSOK:

Maulbronni kolostoregyüttes MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Maulbronni_kolostoregy%C3%BCttes
Maulbronni kolostoregyüttes hivatalos honlap NÉMETül: http://www.kloster-maulbronn.de/
Németország világörökségi helyszínei MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/N%C3%A9metorsz%C3%A1g_vil%C3%A1g%C3%B6r%C3%B6ks%C3%A9gi_helysz%C3%ADnei

Le Routard: Allemagne, 2016, ISBN 978-2-01-912442-7

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!