2022. május 15., vasárnap

Sanssouci


Potsdam egyik különleges látnivalója a Sanssouci palota és parkja, mely UNESCO világörökség.


Potsdam

Potsdam egy kicsi, de nagyon színes város - Brandenburg szövetségi tartomány fővárosa. A Havel folyó partján fekszik, 25 km-re délnyugatra Berlintől. A folyómeder számos tavat képez a városon belül. Potsdamban tucatnyi kastélyt és rezidenciát építettek, hatalmas, csodálatos parkokat alakítottak ki.

 

Potsdam és Berlin környékén Potsdam és Berlin palotái és parkjai

500 hektárnyi park és 150 épület került Potsdam és Berlin környékén Potsdam és Berlin palotái és parkjai gyűjtőnéven az UNESCO Világörökség listájára. Az első javaslatot a világörökséggé nyilvánításra még az Német Demokratikus Köztársaság tette 1989-ben, amelyet az UNESCO Világörökség Bizottsága 1990-ben fogadott el. 1992-ben és 1999-ben újabb épületek és parkok kerültek fel a listára. 1990-ben az elsők között felvett helyszínek közé tartozik a Sanssouci palota és park.

 

Schloss und Park Sanssouci
Sanssouci palota és park

Potsdam a porosz Versailles, és a város fő látványossága a 300 hektáros Sans-souci park.
Különleges látnivalója a Sanssouci palota gazdagon díszített rokokó épülete, mely Nagy Frigyes porosz király rezidenciája volt. A homlokzatán olvasható a híres felirat: Sans, souci - gondtalanul. A művészeteket kedvelő király a nyilvánosságtól, államügyektől és ezekkel együtt a problémáktól ide kívánt visszavonulni, ezért kapta vidéki rezidenciája ezt a nevet. Kertjében később több épületet is emeltek, például a Kínai teaházat, a képtárat, az új szárnyakat és az Új palotát. 

Vettünk egy „sanssouci+” jegyet, amely fejenként 19 euróba kerül, de lehetővé teszi, hogy egy nap alatt a park összes épületét megnézzük. A park túl nagy ahhoz, hogy ennyi idő alatt teljesen be lehessen járni, de 16+ km gyaloglással sikerült meglátogatni a legfontosabb épületeket...

 

Schloss Sanssouci
Sanssouci palota

Úgy döntöttünk, hogy a Sanssoucinál kezdjük, mivel ez a park fő kastélya, és a látogatásokat legalább néhány órával előre le kell foglalni. A XVIII. században épült, és II. (Nagy) Frigyes porosz király nyári rezidenciája volt. Ő volt az egyik első király, aki nem rejtette véka alá homoszexualitását, még ha sokan meg is próbálták ezt eltitkolni.

A király szerette a francia nyelvet, és könyvtárában sok francia nyelvű könyv volt. Jó barátja volt Voltaire-nek is, aki 3 évet töltött a kastélyban. A több mint 2000 könyvet tartalmazó könyvtárához csak a király és egy szolgája férhetett hozzá. 6 másik palotájában volt egy-egy ugyanilyen könyvtára!!

A következő szobában láthatjuk a zöld széket, amiben a király meghalt. A háttámla állítható volt. Az óra Párizsban készült.

Ezután láthatjuk a személyes fuvoláját, a király nagyon jól játszott ezen a hangszeren. Ez a szoba német rokokó stílusban van berendezve, a mennyezeten szép arany pókhálóval és nyúlra vadászó kutyákkal.

A márványszoba teljes egészében márványból készült: 2 szobor egy darab carrarai márványból van kivágva. Itt tartották a király híres filozófiai vacsoráit.

Ezután láthatjuk a vendégszobákat, az utolsó nagyon szép, gyümölcsvirágokkal és papagájokkal. A király kedvenc gyümölcse a cseresznye volt, akár 100 eurónak megfelelő összeget is képes volt fizetni egyetlen cseresznyéért!























 

Schlossküche
Konyha

Az 1840-ben épült nagy konyha nagyon modern volt akkoriban a vízszivattyúval és a hatalmas kályhával. Szép porcelán- és süteményforma-gyűjteményt is láthatunk itt. A pincébe is bemehetünk, ahol a bort tárolták.





 

Bildergalerie
Képtár

Ez az épület Németország legrégebbi múzeuma, mivel 1747-ben épült, és egyetlen célja a festménygyűjtemény elhelyezése volt. A flamand és holland festmények a nyugati szárnyban, a francia és olasz festmények pedig a keleti szárnyban vannak. Eredetileg az összes falat teljes egészében festmények borították, de sajnos ma már sok festmény hiányzik, mivel néhányat 1830-ban a berlini Neues Museumnak adtak át. Sok festmény megsemmisült a második világháború alatt, néhány pedig a szovjet megszállás alatt tűnt el. 2010-ben 10 örökre elveszettnek hitt festmény került vissza Potsdamba: a kastély egyik portása 1945-ben ellopta őket, és egy leszármazott adta vissza, mivel túl kockázatos volt eladni őket.













 

Friedenskirche
A béke temploma

A templomot 1850 körül építették olasz mintára. Itt helyezték végső nyugalomra IV. Frigyes királyt és Erzsébet királynét. A mauzóleumban található III. Frigyes, Viktória császárné és I. Frigyes Vilmos király sírja.

Nem tudtunk bemenni, mert épp istentiszteletet tartottak.







 

Chinesisches Haus
Kínai ház

A XVIII. század közepén épült barokk stílusban, belül szép festett kupolával, de sajnos zárva volt. Szép arany szobrok veszik körül.


 

Römische Bäder
Római fürdők

Egy ókori olasz villa stílusában épült, a Gärtnerhaus (kertész háza), egy teapavilon, egy nyári lak és egy római fürdő szép padlómozaikokkal tartozik ide.










 

Schloss Charlottenhof
Charlottenhof-villa

A híres építész, Schinkel építtette 1826-ban. A belsejét nem látogattuk meg, mivel legalább 30 percet kellett volna várni a következő látogatási időpontra.



 

Neues Palais
Új palota

Ez az épület 400 szobával rendelkezik és 213 méter hosszú. Azért épült 1763-ban, hogy megmutassa, hogy Poroszország nem ment tönkre a 7 éves háborúban. Van benne egy hatalmas terem, amelynek falait tengeri barlangként díszítették, rengeteg szép tengeri kagylóval, drágakővel és márvánnyal.

Ezután meglátogathatjuk a Frigyes két fényűző lakóterét. Egy fekete keresztet helyeztek el a padlóra, ahol meghalt.

Az első emelet márványszobájának padlója teljesen márvánnyal van borítva, ez közvetlenül a tengeri barlang szobájának tetején van, amelynek nincsenek oszlopai, és olyan nehéz, hogy az alatta lévő faszerkezetét már háromszor kellett erősen felújítani.

A palotának van egy 300 férőhelyes színháza is, amely felújítás miatt zárva volt.






























 

Belvedere am Klausberg
Kilátó

Szép kilátás nyílik a parkra ennek a domb tetején álló toronynak a tetejéről, mely sajnos le volt zárva.


 

Drachenhaus
Sárkány-ház

Ez az épület egy kínai pagoda stílusát idézi, és eredetileg a park alkalmazottainak otthonául épült, most pedig egy étteremnek ad otthont.

 

Botanischer Garten
Botanikus kert

Az üvegházba nem mentünk be, mivel fáradtak voltunk és nagyon meleg volt, amikor meglátogattuk... Szép orchideák, pálmafák és egy 80 éves kaktusz található benne.


 

Orangerie
Pálmaház

1860 körül épült olasz stílusban, de nem tudtuk megnézni, mivel túl későn érkeztünk. I. Miklós cár szobái találhatók benne és egy terem, amelyben 47 Raffaello festmény másolatát láthatjuk.



 

Historische Mühle
Történelmi malom

Az eredeti malom holland stílusban épült 1738-ban, majd 1787-ben lecserélték. Az 1945-ben elpusztult malmot 1993-ban teljesen újjáépítették. Ma már működőképes, és bio lisztet állít elő, amelyet itt meg is lehet vásárolni.




Neue Kammern
Új termek

 


VIDEO!!!


Vacsorázni hazafelé Schönefelden álltunk meg; a Hotel Albergo éttermében ettünk olasz finomságokat.



Cím: Maulbeerallee 1, 14469 Potsdam
Honlapwww.spsg.de

 

Potsdam és Berlin palotái és parkjai egyéb (általunk is meglátogatott) helyszínei:

Páva-sziget (Pfaueninsel) - Berlin
Babelsberg kastély és kertje (Schloss und Park Babelsberg) - Potsdam
Glienicke kastély és kertje (Schloss und Park Glienicke) - Berlin
Sacrow kastély és kertje és a Megváltó temploma (Schloss und Park Sacrow und Heilandskirche) - Potsdam
Új kert, Márványpalota és Cecilienhof (Neuer Garten, Marmorpalais und Cecilienhof) - Potsdam

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK / FORRÁSOK:

Berlin MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Berlin
Potsdam MAYARul: Potsdam – Wikipédia (wikipedia.org)
Németország világörökségi helyszínei MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/N%C3%A9metorsz%C3%A1g_vil%C3%A1g%C3%B6r%C3%B6ks%C3%A9gi_helysz%C3%ADnei
Potsdam és Berlin palotái és parkjai MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Potsdam_%C3%A9s_Berlin_palot%C3%A1i_%C3%A9s_parkjai
Sanssouci MAGYARul: Sanssouci – Wikipédia (wikipedia.org)

Lonely planet: Pocket Berlin, 6th edition, ISBN 978-1-78657-798-6
Le Routard: Allemagne, 2016, ISBN 978-2-01-912442-7
Le Routard: Berlin - Avec le Brandenbourg, 2016, ISBN 978-2-01-912437-3
Panoráma NDK kötetet, 1980, ISBN-963-243-215-0


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!