2021. április 11., vasárnap

Schloss Sacrow und Heilandskirche

Sacrow kastély és a Megváltó temploma

 

Potsdam egyik különleges látnivalója a Sacrow park, melyben egy ezeréves tölgy, egy kis barokk kastély és a gyönyörű Megváltó temploma láthatók.

 

Potsdam

Potsdam egy kicsi, de nagyon színes város - Brandenburg szövetségi tartomány fővárosa. A Havel folyó partján fekszik, 25 km-re délnyugatra Berlintől. A folyómeder számos tavat képez a városon belül. Potsdamban tucatnyi kastélyt és rezidenciát építettek, hatalmas, csodálatos parkokat alakítottak ki.

 

Potsdam és Berlin környékén Potsdam és Berlin palotái és parkjai

500 hektárnyi park és 150 épület került Potsdam és Berlin környékén Potsdam és Berlin palotái és parkjai gyűjtőnéven az UNESCO Világörökség listájára. Az első javaslatot a világörökséggé nyilvánításra még az Német Demokratikus Köztársaság tette 1989-ben, amelyet az UNESCO Világörökség Bizottsága 1990-ben fogadott el. 1992-ben és 1999-ben újabb épületek és parkok kerültek fel a listára. A Sacrow kastély és a Megváltó temploma az 1992-ben felvett helyszínek közé tartozik.

 

Potsdam egyik különleges látnivalója a Sacrow park, mely a Havel folyó mentén a Jungfernsee mellett található. A gyönyörű parkban egy ezeréves tölgy, egy kis barokk kastély és a gyönyörű Megváltó temploma láthatók.

 

Tausendjährige Eiche
Ezeréves tölgy

A kastély parkjában található egy „ezeréves tölgy” (Tausendjährige Eiche) is, amely védett természeti emlék.





 

Schloss Sacrow
Sacrow kastély

Sacrow nevét először egy lovagi birtokként a XIV. században említik először.

1764-ben a spandaui fellegvár erődparancsnoka, gróf Johann Ludwig von Hordt svéd altábornagy szerezte meg a birtokot, és 1773-ban egy új udvarházat épített a korábbi épület helyén. A barokk stílusnak megfelelően szigorúan szimmetrikus volt. Különlegessége volt egy nagy üvegház, amely építéskor közvetlenül kapcsolódott az épülethez.

Sok tulajdonos váltotta egymást, majd 1816-ban egy berlini bankár, Magnus megvásárolta a birtokot, amelyet a család nyári rezidenciaként használt. A vendégek között voltak a Mendelssohn család tagjai is. Az akkor 17 éves Felix Mendelssohn Bartholdy valószínűleg itt komponálta az op. 13-as a-moll vonósnégyest.

1840-ben IV. Frigyes Vilmos porosz király (Friedrich Wilhelm IV.) vásárolta meg Magnustól az udvarházat és kastélyt. Elrendelte, hogy Ludwig Persius építész építse fel a Megváltó templomát (Heilandskirche), és bővítse az udvarházat is. A parkot a király megbízásából Peter Joseph Lenné építette. Azóta nevezik a sacrowi udvarházat kastélynak, bár a király maga sohasem lakott benne.

Innentől megint sok tulajdonos váltotta egymást.

A Harmadik Birodalom idején, 1938-ban a kastélyt átalakították erdőmesteri rezidenciává és irodává. Belül teljesen elvesztette barokk alakját.

A második világháború után az NDK-s időkben a kastély „köztulajdon” volt; gyermekotthonként használták. A Fal megépítésekor a Nemzeti Néphadsereg, 1973-tól pedig az NDK vámhatósága költözött a kastélyba. Az üvegházat lebontották.

Az 1990-es német újraegyesítés után a parkot Lenné eredeti tervei szerint állították helyre, az épületet pedig múzeummá alakították.









 

Heilandskirche
Megváltó temploma

A Megváltó temploma (Heilandskirche) festői fekvéséről híres. A protestáns templom olasz neoromán stílusban épült, különálló harangtoronnyal.

A tervet IV. Frigyes Vilmos porosz király (Friedrich Wilhelm IV.) rajzai alapján Ludwig Persius, a király kedvenc építésze készítette. Az épület egy öbölnek, egy kikötőnek volt megfelelő, ahol a haveli halászok viharok idején hajóikkal menedéket kereshettek. A király számára ez a hely szimbolikus volt: a hajót védőbástyának tekintette az élet viharai ellen.

Ludwig Persius kollégáját, Ferdinand von Arnimot bízta meg az építkezéssel. A templom a vízbe nyúlik, és egy tényleges hajó benyomását kelti, amely a tópart közelében horgonyoz. Sacrow kúriát használták plébániaként. Az építkezés 1841-ben kezdődött, és a templom ünnepi felszentelésére három évvel később, 1844. július 21-én került sor.

A harangtorony 20 méter magas, és ugyanolyan téglákból épült, mint a templom. Egy kb. 600 éves bronz harang is van benne.

1897 nyarán a harangtoronyban Adolf Slaby és Georg Graf von Arco fizikusok megkísérelték tökéletesíteni Marconi rádiótechnikáját. Itt volt az első vezeték nélküli távíró német antenna. Augusztus 27-én jelátvitelük megérkezett a 1,6 km-re lévő potsdami császári tengerészállomásra. Ezt örökíti meg az emléktábla, amelyet 1928-ban tettek fel a harangtorony bejárati ajtaja fölé. A zöld dolomitból készült tábla közepén a földgömböt tartó Atlas látható, akit villámok vesznek körül, és a szöveg: 1897-ben ezen a helyen építette fel Prof. Adolf Slaby és Graf von Arco az első német antennát vezeték nélküli kommunikációhoz.

A berlini fal építését követő évtizedekben súlyos károkat szenvedett a Megváltó temploma. Az NDK és Nyugat-Berlin közötti határ mentén kialakított sorompót az egyházi ingatlan telkére építették, és a harangtornyot a beton védőfal részeként használták. Ennek ellenére a templomban 1961 karácsony estéjéig rendszeresen tartottak istentiszteleteket. Néhány nappal később a templom belsejét megrongálták (szinte biztosan az NDK csapatok), hogy a templom használhatatlan legyen és lezárhassák, így megakadályozva a szökési kísérleteket a határ ezen szakaszán.

1984-ben kezdték meg az épület külső helyreállítását. A vasfüggöny 1989 novemberében hullt le, ez év karácsonyán újra tartottak istentiszteletet a lepusztult belső terű templomban.

Az épületet 1993 és 1995 között újították fel. A helyreállítás óta ismét rendszeresen istentiszteleteket és koncerteket tartanak benne.







































VIDEO!!!

 

Cím: 14469 Potsdam, Krampnitzer Str. 33
Telefon: +49 (0)331 501896

 

Potsdam és Berlin palotái és parkjai egyéb (általunk is meglátogatott) helyszínei:

Páva-sziget (Pfaueninsel) - Berlin
Babelsberg kastély és kertje (Schloss und Park Babelsberg) - Potsdam
Glienicke kastély és kertje (Schloss und Park Glienicke) - Berlin
Új kert, Márványpalota és Cecilienhof (Neuer Garten, Marmorpalais und Cecilienhof )- Potsdam



Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! 

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK / FORRÁSOK:

Berlin MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Berlin
Potsdam MAYARul: Potsdam – Wikipédia (wikipedia.org)
Németország világörökségi helyszínei MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/N%C3%A9metorsz%C3%A1g_vil%C3%A1g%C3%B6r%C3%B6ks%C3%A9gi_helysz%C3%ADnei
Potsdam és Berlin palotái és parkjai MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Potsdam_%C3%A9s_Berlin_palot%C3%A1i_%C3%A9s_parkjai
Schloss Sacrow NÉMETül: Schloss Sacrow – Wikipedia
Heilandskirche NÉMETül: Heilandskirche am Port von Sacrow – Wikipedia
Heilandskirche ANGOLul: Church of the Redeemer, Sacrow - Wikipedia

Lonely planet: Pocket Berlin, 6th edition, ISBN 978-1-78657-798-6
Le Routard: Allemagne, 2016, ISBN 978-2-01-912442-7
Le Routard: Berlin - Avec le Brandenbourg, 2016, ISBN 978-2-01-912437-3
Panoráma NDK kötetet, 1980, ISBN-963-243-215-0


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!