2022. április 14., csütörtök

Óriási húsvéti csokitojások - Olaszország


Olaszországban csokoládéból készült tojásokat ajándékoznak egymásnak az emberek húsvétkor és már az azt megelőző időszakban is. Ezek a tojások pedig óriásiak, extravagánsan díszítettek vagy csomagoltak, és gyakran tartalmaznak valamilyen finomságot.



A tojásnak szimbolikus jelentése volt már az ókorban is. Az ókori rómaiak pirosra festett tojást temettek el a jó termés reményében. A tojás a hideg téli hónapok utáni újjászületést is jelképezi. A csokoládétojás a II. világháború után vált népszerűvé Olaszországban, amikor a csokoládé olcsó csemege volt, így az emberek ezzel ünnepelték a húsvétot.

Az olasz csokoládétojások üregesek, és nagyon nagyok lehetnek. A húsvét előtti hetekben a kirakatokban és a kávézókban díszes tojások láthatók, amelyeket általában színes, mintás fóliába vagy puha szövetekbe, például selyembe vagy tüllbe csomagolnak. Az olasz boltok és szupermarketek kirakatait ellepik ezek az élénk színekbe csomagolt, üreges csokoládétojások, amelyekben apró játékok, ajándékok vannak. A tojásokat egy csokoládé vagy műanyag pohárkába állítják, ezzel együtt vannak becsomagolva. Ha a tojást összetörtük, ebbe a tálkába tehetjük, és innen eszegethetjük.



Itt is igaz, hogy minőségtől függően változik az ár. A legfinomabb csokoládétojásokat az olasz kézműves csokoládékészítők és cukrászdák készítik, finom fehér-, tej- vagy étcsokoládéból, néha mogyoróval ízesítve. A legfinomabb csokoládétojásokat kézzel díszítik színes csokoládéval vagy cukormázzal. A méretek a nagyon kicsiktől egészen az óriásig terjednek; a legnagyobbak akár több száz euróba is kerülhetnek.


A legtöbb olasz húsvéti tojás belsejében egy kis csecsebecsét vagy játékot, illetve torrone (nugátos édesség) darabokat találunk. A címkén szerepel a sorprese (meglepetés) szó. A helyi cukrászdák néha megengedik a vásárlóknak, hogy saját különleges ajándékokat vigyenek magukkal, amelyeket a csokoládétojásokba rejtenek, például eljegyzési gyűrűt, autókulcsot, repülőjegyet és egyebeket.


🥚 2004-ben egy torinói bevásárlóközpontban egy körülbelül 5,5 méter magas és 2500 kilós csokoládé húsvéti tojást készítettek.

🥚 2012-ben egy olasz csokoládékészítő XVI. Benedek pápának egy körülbelül két méter magas és 250 kilós húsvéti csokoládétojást ajándékozott.

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is! A cikket viszont légy szíves, ne másold!!! 

Ha nem szeretnél lemaradni a következő (íz)utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, az ÍzUtazás Facebook csoportban vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz! 



LINKEK / FORRÁSOK

Olasz Kulturális Alapítvány a Casa Belvederében: https://casa-belvedere.org


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!