2022. április 14., csütörtök

Berzselt tojás


Húsvéti hímes tojást készíthetünk természetes alapanyagokkal is; a levélrátétes díszítést nevezzük berzselésnek. Előnye a mesterséges színezékekkel szemben, hogy a főtt tojás biztosan ehető, egészségre ártalmatlan marad.



Hozzávalók

  • nyers tojások vagy kifújt tojások héja
  • friss levelek
  • harisnya(zokni)
  • cérna
  • olló
  • vörös hagyma héja (vagy más növény)
  • víz
  • inox lábas vagy olyan, amit nem sajnálunk, ha megfog a festőlé

 

Előkészületek

  • nem túl kicsi, de nem is túl nagy méretű friss! leveleket gyűjtünk (kezdőknek ajánlom a borostyán levelét, könnyű vele dolgozni és látványos mintát ad)
  • a vörös hagyma száraz héját egy lábasba tesszük. (15 db tojáshoz kb. 3-4 öklömnyi hagyma száraz héját használom)
  • a tojásokat -ha nem tiszták,- megmossuk

 

Elkészítés

  • a leveleket benedvesítjük (én nem szoktam), és a fényes, felső felével rásimítjuk tojásra (ha a tojáson van dátum festés, a levelet ne erre tegyük rá, hanem mellé!!! A festőlé így majd befedi és nem fog látszani.)
  • a harisnyával szorosan bevonjuk a tojást (legyen nagyon szoros, hogy a festőlé ne folyhasson be a levelek alá!)
  • a harisnyát szorosan elkötjük a cérnával
  • jöhet a következő tojás
  • egy harisnya bokazokniba kb. 4-5 db tojás fér el
  • a „láncot” beletesszük a lábasba a hagyma levelekre
  • ha az összes tojás készen van, felöntjük az egészet hideg vízzel, úgy, hogy minden tojást teljesen ellepjen
  • feltesszük főni. Ha felforrt a víz, el is zárhatjuk a gázt alatta. Ott „felejtjük” a tojást pár órára a vízben.
    • 1,5-2 óra múlva halványabb árnyalatot kapunk
    • 3-4 óra múlva kicsit sötétebbet
    • ha egész éjszakára a lében hagyjuk a tojást, sötétbarna színt kapunk (nekem ez a kedvencem)
    • NEM KELL FÉLNI attól, hogy nem fő meg a tojás és attól sem, hogy megromlik!!!
  • ha eleget ázott a tojás, kivesszük a festőléből és levágjuk a harisnyát. Ha elég szorosan tettük rá a harisnyát, a festőlé nem ment be a levél alá és szép élesen kirajzolódik a minta.
  • a kész tojásokat szalonnával, zsírral vagy olajjal áttörölgetjük, hogy szép fényesek legyenek. Ha szeretjük a matt színeket, ez a lépés el is maradhat.



 

Színek


Különböző színeket kaphatunk, ha más „zöldségekkel” kísérletezünk. FIGYELEM: ezek a színek más árnyalatúak lesznek a fehér és más a barna héjú tojásokon!!!

Íme néhány ötlet:

  • BARNA:
    • vörös hagyma, lila hagyma száraz héja
    • kávé
    • tea
    • dió száraz burka
  • SÁRGA
    • sáfrány
    • körömvirág
    • kurkuma
  • ZÖLD
    • friss csalán levél
    • friss spenót levél
    • petrezselyem zöldje
    • matétea
  • LILA
    • reszelt cékla
    • bodzabogyó
    • lila káposzta
  • KÉK
    • áfonya
  • RÓZSASZÍN
    • csipkebogyó
    • reszelt cékla

 

Az én kedvenc színező anyagom a vörös hagyma héja. Ez mindig kéznél van, és fehér és barna héjú tojásokon is szép színt ad.



Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is! A cikket viszont légy szíves, ne másold!!! 

Ha nem szeretnél lemaradni a következő (íz)utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, az ÍzUtazás Facebook csoportban vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz! 


2 megjegyzés:

  1. Hálásan köszönöm! Nagyon egyszerű /nek tűnik / és csodálatosak a tojások ,nagyon tetszik !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egy kis gyakorlat azért nem árt! 😉 A harisnyát kell nagyon jól rászorítani a tojásra, hogy a festőlé ne tudjon a levél és a tojáshéj közé bemenni. A többi valóban egyszerű, és látványos eredményt kapunk.

      Törlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!