Hozzávalók
- nyers tojások vagy kifújt tojások héja
- friss levelek
- harisnya(zokni)
- cérna
- olló
- vörös hagyma héja (vagy más növény)
- víz
- inox lábas vagy olyan, amit nem sajnálunk, ha megfog a festőlé
Előkészületek
- nem túl kicsi, de nem is túl nagy méretű friss! leveleket gyűjtünk (kezdőknek ajánlom a borostyán levelét, könnyű vele dolgozni és látványos mintát ad)
- a vörös hagyma száraz héját egy lábasba tesszük. (15 db tojáshoz kb. 3-4 öklömnyi hagyma száraz héját használom)
- a tojásokat -ha nem tiszták,- megmossuk
Elkészítés
- a leveleket benedvesítjük (én nem szoktam), és a fényes, felső felével rásimítjuk tojásra (ha a tojáson van dátum festés, a levelet ne erre tegyük rá, hanem mellé!!! A festőlé így majd befedi és nem fog látszani.)
- a harisnyával szorosan bevonjuk a tojást (legyen nagyon szoros, hogy a festőlé ne folyhasson be a levelek alá!)
- a harisnyát szorosan elkötjük a cérnával
- jöhet a következő tojás
- egy harisnya bokazokniba kb. 4-5 db tojás fér el
- a „láncot” beletesszük a lábasba a hagyma levelekre
- ha az összes tojás készen van, felöntjük az egészet hideg vízzel, úgy, hogy minden tojást teljesen ellepjen
- feltesszük főni. Ha felforrt a víz, el is zárhatjuk a gázt alatta. Ott „felejtjük” a tojást pár órára a vízben.
- 1,5-2 óra múlva halványabb árnyalatot kapunk
- 3-4 óra múlva kicsit sötétebbet
- ha egész éjszakára a lében hagyjuk a tojást, sötétbarna színt kapunk (nekem ez a kedvencem)
- NEM KELL FÉLNI attól, hogy nem fő meg a tojás és attól sem, hogy megromlik!!!
- ha eleget ázott a tojás, kivesszük a festőléből és levágjuk a harisnyát. Ha elég szorosan tettük rá a harisnyát, a festőlé nem ment be a levél alá és szép élesen kirajzolódik a minta.
- a kész tojásokat szalonnával, zsírral vagy olajjal áttörölgetjük, hogy szép fényesek legyenek. Ha szeretjük a matt színeket, ez a lépés el is maradhat.
Színek
Különböző színeket kaphatunk, ha más „zöldségekkel” kísérletezünk. FIGYELEM: ezek a színek más árnyalatúak lesznek a fehér és más a barna héjú tojásokon!!!
Íme néhány ötlet:
- BARNA:
- vörös hagyma, lila hagyma száraz héja
- kávé
- tea
- dió száraz burka
- SÁRGA
- sáfrány
- körömvirág
- kurkuma
- ZÖLD
- friss csalán levél
- friss spenót levél
- petrezselyem zöldje
- matétea
- LILA
- reszelt cékla
- bodzabogyó
- lila káposzta
- KÉK
- áfonya
- RÓZSASZÍN
- csipkebogyó
- reszelt cékla
Az én kedvenc színező anyagom a vörös hagyma héja. Ez mindig kéznél van, és fehér és barna héjú tojásokon is szép színt ad.
Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is! A cikket viszont légy szíves, ne másold!!!
Ha nem szeretnél lemaradni a következő (íz)utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, az ÍzUtazás Facebook csoportban vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!
Hálásan köszönöm! Nagyon egyszerű /nek tűnik / és csodálatosak a tojások ,nagyon tetszik !
VálaszTörlésEgy kis gyakorlat azért nem árt! 😉 A harisnyát kell nagyon jól rászorítani a tojásra, hogy a festőlé ne tudjon a levél és a tojáshéj közé bemenni. A többi valóban egyszerű, és látványos eredményt kapunk.
Törlés