2022. július 26., kedd

Insalata Caprese


Az Insalata Caprese (Caprese saláta) egy hideg, nyári előétel, amely a campaniai konyhára jellemző, paradicsomból, mozzarellából, extra szűz olívaolajból, friss bazsalikomból és oregánóból készül. E minőségi alapanyagokat ügyesen összeállítva 5 perc alatt egy kivételes finomságot varázsolhatunk az asztalra.


Insalata Caprese
Caprese saláta

Úgy tartják, hogy 1920-ban született Caprin, a híres Hotel Quisisanában, egy vacsora alkalmával, amelyet Filippo Tommaso Marinetti költő, a futurista kiáltvány megalapítója számára rendeztek. Ő állítólag többször bírálta a hagyományos nápolyi konyhát, amely túlságosan zsíros és tele van sült ételekkel. Így a capri-i vendéglős, hogy lenyűgözze az írót, az Insalata Capresét is bevette a fogások közé. A könnyű, de ugyanakkor ízletes étel átütő sikert aratott! Innentől kezdve Capri szigetének legendás ételévé, majd Campania és egész Olaszország gasztronómiai ikonjává vált! Az étel színei: zöld - fehérpiros az ország zászlaját idézik!

Mint minden hagyományos ételnek, ennek is számos változata és variációja létezik.

Nagyon egyszerű és gyorsan elkészíthető, általában előételként fogyasztják, de köretként vagy akár főételként is - ez esetben Friselle vagy Crostoni kenyérszeletekkel tálalják.

Ez egy nápolyi barátom családjának eredeti receptje.

 

Hozzávalók

2 személyre

w 4-5 paradicsom (fiascone vagy cuore di bue, esetleg klasszikus kerek saláta paradicsom)
w 200 g friss, kiváló minőségű fior di latte mozzarella vagy mozzarella di bufala (bivalymozzarella)
w friss bazsalikom
w 1 teáskanál szárított oregánó
w kiváló minőségű extra szűz olívaolaj
w só
w bors (nem kötelező)


Elkészítés


w Mossuk meg és szárítsuk meg a paradicsomokat, majd vágjuk őket 6-7 mm vastagságúra egy éles pengéjű késsel.
w Ezután helyezzük a paradicsomkarikákat egy fa vágódeszkára, és sózzuk meg.
w Szeleteljük fel a mozzarellát is 6-7 mm vastagságúra, és pamutkendővel töröljük szárazra a szeleteket, hogy felitassuk a vizet.
w Végül állítsuk össze az ételt: tegyünk néhány bazsalikomlevelet a tányér aljára, amin a salátát tálalni fogjuk.
w Felváltva helyezzünk a tányérra egy szelet paradicsomot, egy szelet mozzarellát, 2-3 szeletenként néhány bazsalikomlevelet.
w Végül szórjuk meg egy csipetnyi szárított oregánóval. 
w Ha szereted, szórhatsz rá a borsot is (de ez elhagyható). 
w Végezetül még néhány bazsalikomlevél díszítésképpen, majd adjunk hozzá pár csepp olívaolajat.
w Azonnal tálaljuk és fogyasztjuk.


10 tipp a tökéletes Insalata Caprese elkészítéséhez


Számtalanszor előfordul, hogy egy étel nagyon ízlik az adott helyen, majd az utazásból hazaérve és otthon elkészítve az ízek az eredeti közelébe sem érnek. Az Insalata Caprese esetében a TITOK a tipikus és kiváló alapanyagok használata!

Íme 10 tipp, hogy mire figyelj oda a saláta készítésekor.

1) Mozzarella

Mivel a mozzarella a paradicsommal együtt az étel fő összetevője, rendkívül jó minőségűnek kell lennie. A klasszikus recept szerint fior di lattét használnak, de választhatjuk a legfinomabb bivalymozzarellát is. Mindkét esetben fontos, hogy a mozzarella nagyon friss legyen. Egy pamutkendő segítségével tökéletesen le kell szárítani, hogy ne áztassa szét az ételt!

2) Paradicsom

Érettnek és ropogósnak kell lennie. A „fiascone” paradicsomot írja elő az eredeti recept, de használhatunk cuore di bue-t (marhaszív paradicsom) is. A szeleteket ugyanolyan vastagra kell vágni, mint a mozzarellát.

3) Víz

Miután a paradicsomot felszeleteltük, hagyjuk egy kicsit megszáradni, hogy eltávolítsuk a felesleges vizet, ahogyan a mozzarellával is tettük.

4) Hőmérséklet

Lényeges, hogy a paradicsom és a mozzarella azonos hőmérsékletű legyen. Tehát a sajtot ne épp csak a tálalás előtt vegyük ki a hűtőből!

5) Só

A sózni csak a paradicsomot kell, a mozzarellát nem.

6) Bors

Nem feltétlenül szükséges, de adhatunk hozzá, ha szeretnénk.

7) Bazsalikom

Nem csak dekoratív, hanem nélkülözhetetlen összetevő. Ha tehetjük, válasszunk nagylevelű nápolyit. A leveleket törjük meg kicsit a kezünkkel. A bazsalikomot csak közvetlenül a tálalás előtt adjuk hozzá, mert hajlamos elhervadni és megfeketedni.

8) Oregano

Sokan használják a bazsalikom helyett, vagy akár azzal együtt is. Akár friss, akár szárított, válasszuk kiváló minőségű és illatos növényt.

9) Olaj

Csak jó minőségű extra szűz olívaolajat használjunk. Ne adjunk hozzá túl sokat, ne áztassuk szét vele az ételt.

10) Fűszerek

Se majonézt, se ecetet, olajbogyót és más szószt, mint például a pesto ne adjunk hozzá! A túlzott fűszerezés és más kombinációk elfedik a mozzarella és a paradicsom kiegyensúlyozott ízét.


 

Jó étvágyat! – Buon appetito!

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold! 

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, az ÍzUtazás Facebook csoportban vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!