2018. július 7., szombat

Richard Wagner nyomában - Bayreuth




RWM - Richard Wagner Museum
Richard Wagner Múzeum


Cím: Richard-Wagner-Str. 48, 95 444 Bayreuth, Németország
Telefon: +49 (0) 921 757280
Fax: +49 (0) 921 7572822




Bayreuthot a világ zenekedvelői Wagner városaként tisztelik. Miután megnéztük a fő látványosságot, az operaházat, elindultunk a Wahnfried felé.

Richard Wagner figyelmét Bayreuthra második felesége, Liszt Ferenc lánya, (a Bülowtól elvált) Cosima hívta fel. Wagner az 1850-es évektől dédelgette álmát: egy európai művészeti fesztivál megrendezését. A művész, aki művei előadására egy arra alkalmas helyszínt keresett, a Markgräfliches Opernhaus (Őrgrófi Operaház) miatt érkezett Bayreuthba. Noha az operaház nem felelt meg teljes mértékben színpadi ötleteihez, 1872-ben mégis a városba költözött.
Egy óriási operaház építésébe kezdett, a Bayreuthi Ünnepi Játékok helyszíne, a Festspielhaus építésébe. A „Zöld Dombon” 1872. május 22-én, Wagner 59. születésnapján II. Lajos bajor király és más támogatók adományainak köszönhetően lerakták a Festspielhaus alapkövét.

Richard Wagner életének legtevékenyebb négy esztendeje következett. Felügyelte a Festspielhaus és a Wahnfried, első és egyetlen saját otthona építését, valamint énekesek és színházi szakemberek után kutatva bejárta Németországot és Ausztriát. Arra is szakított időt, hogy az idős Lisztet, akivel kapcsolata Cosimával történt házasságkötése után megszakadt, meglátogassa Weimarban. Liszt viszonozta ezt a látogatást Bayreuthban, és régi barátságuk helyreállt.

A Wahnfriedet, Wagner saját házát, részben saját forrásaiból, részben pedig kölcsönökből építette fel 1874-re. A háznak ő maga adta a Wahnfried nevet, és egy mottót is írt a portálra: „Hier wo mein Wähnen Frieden fand - Wahnfried - sei dieses Haus von mir benannt”. Ez kb. annyit tesz: Itt, hol csalódásom békét talált - Wahnfried - legyen e hely neve. (A Wahnfried egy szóösszetétel: Wahn - csalódás, őrület, Fried - béke, szabadság.)

„Hier wo mein Wähnen Frieden fand - Wahnfried - sei dieses Haus von mir benannt”

A Festspielhaus makettje




Lohengrin kézzel írott partitúra, 1848





















 






II. Lajos

II. Lajos zsebkendője, 1865



Cosima Wagner naplója, 1869

Mein Leben - Richard Wagner életrajza, 1865


Richard Wagnertől Liszt Ferencnek, 1851. április 18.


 




Siegfried Wagner háza a Wahnfried mellett található. (Siegfried Richard Wagner és Cosima fia volt. Születésekor Cosima még nem volt Wagner felesége.) Ebben az épületben jóval kevesebb dolgot láthatunk, és minden berendezés az eredeti, 1930-as évekbeli.






A Festspielhaus építése a pénzforrások szűke miatt csak szakaszosan történhetett. A zeneszerző II. Lajostól sem számíthatott támogatásra, a királyt saját kastélyai (NeuschwansteinLinderhof) foglalkoztatták. Az épület 1876-ra lett kész. Az első operafesztiválon 1876. augusztus 13-án A Rajna kincsét adták elő.





Richard Wagner

Cosima Wagner




A két világháború miatti szünetek után 1951-ben indult újra a Festspiele, a Bayreuthi Ünnep Játékok. Azóta minden évben megrendezésre kerül és több tízezer Wagner- és zenerajongót csábít a városba.

Richard Wagnert 1883. február 13-án dolgozóasztalánál érte utol a hirtelen halál, szívroham végzett vele. Testét Bayreuthban helyezték örök nyugalomra négy nappal később, a Wahnfried közelében. Később feleségét, Cosimát is ide temették, valamint kutyájukat is.

Richard és Cosima Wagner sírja, háttéerben a házuk a Wahnfried

Richard és Cosima Wagner sírja

Richard és Cosima Wagner kutyájának sírja

A várost Wagner szobrokat követve is bejárhatjuk. Az étterem kertjében, ahová beültünk ebédelni, szintén van Wagner szobor, sőt, itt a kutyájukról is van egy.





Dunkles Landbier, Rhabarbe, Kirsche, Rote Traube Säfte

Fränkische "Tapas"
viererlei kleine fränkische Schmankerln als "Magentratzerl" mit Fisch, Fleisch, g'sundem, und kleinem Süppchen,
dazu Wolffenzacherbrot als Hauptspeize

Geschmorte Rindsbackerl, nach Art des Hauses, in einer g'schmackigen Rotwein-Pfeffersauce, serviert mit Gartengemüse und Kloß

Wolffenzacherteller - Schweinefilet mit Speck, Zwiebeln, Champignons an Blattsalatenmit gerösteten Graubrotstreifen
(Wolffenzacherbrot)

Der Wolffenzacher Kaiserschmarrn mit Rosinen & Mandeln, liftig gebacken, karamellisiert zweierlei Kompott, Vanilleeis

Wolffenzacher étterem - belső tér

Wolffenzacher étterem - belső tér

Wolffenzacher étterem - belső tér

Wolffenzacher étterem - belső tér



Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!



LINKEK / FORRÁSOK




A múzeumban kapott információs anyagok.



(A bejegyzésben szereplő képek egy részét Laurent és M. Zoltán készítette.)



2 megjegyzés:

  1. A frank tapasra és a Kaiserschmarren-ra én is beneveztem volna, jól is laktam volna vele. Az előbbi nagyon gusztán néz ki és még sosem ettem, az utóbbi pedig közismert és a "gyengém". (A sajttorta mellett :-D )

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Itt először láttam és ettem ilyen frank tapast. Kaiserschmarren nekem/nekünk is a gyengénk... Sohasem tudunk neki ellenállni! :-)

      Törlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!