2018. július 7., szombat

Liszt Ferenc nyomában - Bayreuth




Franz-Liszt-Museum
Liszt Ferenc Múzeum


Cím: Wahnfriedstraße 9, 95444 Bayreuth, Németország
Telefon: +49 (0) 921 5166488
Fax: +49 (0) 921 7572822




Liszt Ferenc (Doborján, 1811. október 22. - Bayreuth, 1886. július 31.) magyar zeneszerző, -aki egyben a XIX. századi romantika egyik legjelentősebb zeneszerzője- minden idők egyik legnagyobb zongoraművésze, karmester és zenetanár volt.


A Franz-Liszt-Museum 1993. október 22-én, Liszt Ferenc születésének 182. évfordulóján nyílt meg Bayreuthban.

A múzeum bejárata

Liszt Ferenc többször is járt Bayreuthban. Lánya, Cosima és Liszt jó barátja, Richard Wagner között szerelmi viszony alakult ki, amit Liszt nem nézett jó szemmel, hisz Cosima Bülow felesége volt. Cosima két kisebb lányával Wagnerhez költözött. Később apja távollétében Cosima hozzáment Wagnerhez. Emiatt Liszt és Wagner legendás barátsága évekre megszakadt. 

1869 januárjában Carl Alexander nagyherceg meghívására Liszt Ferenc ismét Weimarba utazott. Ott a nagyherceg egy szép lakást bocsátott a rendelkezésére az udvari kertészlakban. Amennyire ideje engedte, 1869 és 1886 között Liszt ebben a házban töltötte a nyári hónapokat. Az egykori udvari kertészetben az Ilm partján lévő park (Park an der Ilm) bejáratánál álló Liszt-ház ma múzeum.

Wagner és Cosima 1872-ben költözött Bayreuthba. Bár Wagner számára ez igazán mozgalmas időszak volt, arra szakított időt, hogy az idős Lisztet meglátogassa Weimarban. Liszt még ugyanebben az évben viszonozta ezt a látogatást Bayreuthban, és a két művész régi barátsága helyreállt. Ez volt a művész első látogatása a városban, de ezután még 11 alkalommal járt itt.













Liszt Ferenc háza Genfben

Liszt Ferenc háza Weimarban

Liszt Ferenc háza Weimarban





Liszt Ferenc 1886. május közepén járt utoljára Weimarban, ahol sokat betegeskedett: vízkór miatt állandóan fájt a lába, a szemén kialakuló hályog miatt alig látott. 1886. július 21-én megfázva, lázasan és erősen köhögve érkezett Bayreuthba, ahol lánya élt. Július 31-ére az állapota sokat romlott és öntudatlan volt. 23 óra 30 perckor halt meg.
Később elkészítették halotti maszkját és lefényképezték a halott mestert.

A szoba, ahol Liszt Ferenc meghalt

Liszt Ferenc halotti maszkja

Liszt Ferenc a ravatalon

Liszt Ferencet a hálószobájában ravatalozták fel. A temetésre a bayreuthi temetőben került sor. Több mint 100 koszorú volt a temetésén, az egyik legfontosabbat Viktória angol királyné küldte. Temetésén beszédet mondott a város polgármestere. Sírja fölé Bayreuth városa később egy mauzóleumot építtetett.

Liszt Ferenc mauzóleuma a bayreuthi temetőben 

Liszt Ferenc mauzóleuma a bayreuthi temetőben 

Liszt Ferenc sírja a bayreuthi temetőben



Liszt Ferenc sírja a bayreuthi temetőben




Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!



LINKEK / FORRÁSOK




A múzeumban kapott információs anyagok.



(A bejegyzésben szereplő képek egy részét Laurent és M. Zoltán készítette.)



1 megjegyzés:

  1. Én is jártam a sírjánal egy magyarcsoporttal, es meglepetve láttuk, hogy szület3si helyének Raidingot írják. Ő Magyarorszagon, Doborjánban szūletett, a falu csak Trianon, 1920 után lett Raiding. Ezt ki kellene javíttani.

    VálaszTörlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!