2020. július 4., szombat

Park Muzakowski / Muskauer Park



„A kertem a szívem” – Pückler-Muskau herceg
Hermann Fürst von Pückler-Muskau egy kalandor, világfi, nagy nőcsábász és piperkőc, amatőrként pedig korának egyik legzseniálisabb kertépítő művésze volt. Első műve, a Muskaui park egyike azon kevés UNESCO világörökségi látnivalóknak, amelyek több országhatáron is átnyúlnak.




Hermann Ludwig Heinrich von Pückler-Muskau


Hermann Ludwig Heinrich von Pückler-Muskau (Muskau (Lausitz), 1785. október 30. - 1871. február 4.) herceg, német író és tájépítész volt. Szülei öt gyermeke közül ő volt a legidősebb. Eleinte jogot tanult, 18 éves korában katona lett, de néhány év múlva hosszabb külföldi utazásokat tett, melyek után 1811-ben apja halála után átvette a muskaui birtokot. Harcolt az 1813-as háborúban, de a békekötés után megint otthagyta a katonaságot. 1817-ben feleségül vette Lucie Hardenberget. 1822-ben hercegi rangra emelték. Ismét nagy utazásokra indult: 1828-ban bejárta Angliát és Franciaországot, 1835-ben Algériát és Észak-Afrikát, 1837-ben Egyiptomot, Kis-Ázsiát és Görögországot, ahonnan (egy pár hónapos (1839 szeptember-december) budapesti tartózkodás után) csak 1840-ben tért vissza.
Pückler imádta a nőket. Arisztokraták, polgárok vagy művészek - akikkel számos kapcsolatot és levelezést ápolt. Szerelmes leveleit ábécé szerint rendezte, hogy jobban áttekinthetők legyenek. Felesége Lucie, még a válásuk után (1826) is hű partnere, nagylelkű támogatója és anyai barátja maradt Pücklernek. A herceg óriási botrányt okozott, amikor vásárolt egy 12 éves lányt a khartoumi rabszolgapiacon keleti útja során, és magával vitte, mint útitársát Lusatia felé. Amikor azonban megérkeztek Muskauba 1840-ben, Machbuba meghalt tuberkulózisban.
Pückler eladósodott, ezért 1845-ben eladta birtokát és hosszabb idő múlva, melyet fölváltva Olasz- és Németországban töltött, Branitzban (Cottbus mellett) telepedett le volt feleségével, Lucie-val. 1846-ban itt is parképítésbe kezdett. 1871-ben Branitz kastélyában halt meg.



Muskauer Park / Park Muzakowski
Muskaui park


Az angolparkok beható tanulmányozása után Pückler herceg honosította meg a kontinensen a tájtervezés egy újfajta formáját, mely a kertbe távlat útján bevonja a környező tájat is.
1815 és 1844 között hozta létre a kertbirodalmat a Neiße folyó két partján a herceg a természetfestés (Naturmalerei) eszközével. A környező megművelt földekbe észrevétlenül beolvadó park facsoportok, rétek és virágágyások együtteséből áll. A korabeli parkokkal ellentétben nem akart egzotikus hatást kelteni, növényzete nagy része európai fajokból áll. A kert kialakításánál a herceg kihasználta a Neiße völgyének függőkerthez hasonló fekvését.
Miután Pückler eladósodott, és 1845-ben eladta birtokát, az őt követő tulajdonosok (Friedrich der Niederlande herceg és von Arnim-Muskau gróf) befejezték és ápolták Pückler művét egészen a II. világháborúig. Ekkoriban a park része volt a német védelmi vonalnak. Amikor az oroszok áttörtek, az épületeket kifosztották és felgyújtották. 1945-ben a parkot az új határ mentén kettéosztották, és kb. 2/3-a Lengyelországhoz (Łęknica), 1/3 része Németországhoz (Bad Muskau) került.
A park és az itt található épületek felújítását 1965-ben kezdték el, de a komolyabb felújítás csak 2003-ban kezdődött, melyet Németország és Lengyelország együtt végzett. A határon átnyúló közös munka példaértékűnek számít. A felújítással csak nemrég készültek el teljesen. A park és az itt található épületek 2004 júliusában, mint közös lengyel-német kulturális örökség került fel az UNESCO listájára.


A kertbirodalom 830 hektáron terül el és ez Közép-Európa legnagyobb angol stílusú parkja, melyet szerencsére biciklivel is bejárhatunk 4 különböző útvonalon. (Brückentour - hidak útja, Eichentour - tölgyek útja, Hügeltour - hegyek útja és Fürst Pückler-tour - Pückler herceg útja) Nem is mi lennénk, ha a 4 útvonalból nem kombináltunk volna magunknak egy ötödiket. J Az egész persze nem fért volna bele egy napba, ha nem béreltünk volna biciklit. De nagy mákunk volt, mert az információs irodából mi hoztuk el a két utolsót. J Mázlink volt az időjárással is, sütött a nap, de nem volt iszonyatosan meleg, és az erdőben a fák árnyékában sem fagytunk meg.

Altes Schloss
Régi kastély






Schäferbrücke
Pásztor híd






Englische Brücke
Angol híd







Ehemaliger Standort Englisches Haus
Az Angol-ház egykori helye



Überreste Hermannseiche
Hermann tölgy maradványai



Prinzen-/Königsbrücke
Herceg-/Király-híd




Ehemaliger Standort Mausoleum
A mauzóleum egykori helye



Viadukt über Sarah’s Walk
A Sarah’s Walk feletti viadukt





Grabmal des Unbekannten
Az ismeretlen sírja



Viadukt am Herrenberg
Viadukt Herrenbergnél





Doppelbrücke
Kettős híd


1945 óta a kér ország között a Neiße folyó az új határ, és a park kb. 2/3-a Lengyelországhoz (Łęknica), 1/3 része Németországhoz (Bad Muskau) került.








Orangerie
Pálmaház




Schlossvorwerk
Kastélygazdaság






Itt van egy kávézó is (Café Vorwerg), ahol megebédeltünk.


Schlossbrücke
Kastély-híd







Markt platz
Piactér



Hermannsbad
Hermann-fürdő






Villa Bellevue



Neues Schloss
Új kastély

















Pückler! Pückler? Einfach nicht zu fassen!
Pückler! Pückler? Egyszerűen hihetetlen!


Visszaérve leadtuk a bicikliket az információs irodában, majd az Új kastélyban (Neues Schloss) megnéztük a Pückler! Pückler? Einfach nicht zu fassen! című kiállítást. Az egyik jópofa dolog egy kis vasút volt, aminek a hangszóróján keresztül maga Pückler herceg mutatta meg az elképzelését az általa építtetett kertről. A másik jópofa dolog pedig a nőcsábász Pücklerre emlékeztet: szerelmes levelet nyomtathattunk. Ki kellett választani, hogy nőnek vagy férfinak írjuk-e, hogy mennyire vagyunk szerelmesek, hogy új-e a kapcsolat, és még 4 téma közül egyet (pl. féltékenység). És aztán jött a szép, pecséttel ellátott levél!
A COVID-19 miatt a toronyba sajnos nem lehetett felmenni. :-(


























A kiállítás után még egy rövid sétára indultunk.

Fuchsienbrücke
Fukszia-híd



Blauer Garten
Kék kert







VIDEO!!!

Plattenwasserfall im Herrengarten
Vízesés a Herrengartenben



Kavalierhaus
Gavallér-ház



Rote Brücke
Piros híd



Berg’sche Kirchruine
A hegyi templom romja 












Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!



LINKEK/FORRÁSOK

Fürst Pückler Park Bad Muskau hivatalos honlapja NÉMETül és ANGOLul: https://www.muskauer-park.de/en/

Bad Muskau Touristik GmbH német nyelvű információs füzete



(A bejegyzésben szereplő képek egy részét Laurent készítette.)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!