Uborkaleves lübbenaui módra, avagy egy hideg leves
Lübbenauból a forró nyári napokra.
Brandenburg Németország felszíni vizekben
leggazdagabb tartománya. Több mint 3000 természetesen
kialakult tó mellett számos mesterségesen kialakított apró víztározó
vagy bányató, és számos folyó található területén.
A Spreewald, azaz a Spree melléki erdő területét az UNESCO
bioszféra-rezervátumként tartja nyilván. A Spree folyó vidéke lenyűgöző, a maga
nemében egyedülálló. Európa legszebb természetvédelmi területeihez tartozik. A
Spreewald területén élnek a szláv nemzetiségű szorbok/vendek, akik ma is őrzik
ősi hagyományaikat és szokásaikat.
Lübbenau település Oberspreewald-Lausitz megyében
található, kb. 100 km-re Berlintől. Itt megismerkedhetünk a spreewaldi
csemege uborka készítésével. A spreewaldi uborka messze földön híres, védett
márkanév. Németország újraegyesítése után azon kevés NDK-s termék közé
tartozott, amely mindent és mindenkit túlélt. Azóta is kapható a boltokban
savanyítva, mustárosan, borsosan, fokhagymásan vagy akár chilisen is!
Most egy hűsítő, finom uborkaleves receptet hoztam nektek a
forró nyári napokra. Akkor bukkantam rá, amikor Lehdében a szabadtéri múzeumban
(Freilandmuseum Lehde) jártunk. Az egy forró nyári nap volt, és jól esett volna
egy ilyen leves, de a COVID-19 miatt még nem voltak nyitva a vendéglátóipari
egységek, így csak a receptet hoztam el, és magamnak kellett elkészítenem.
Gurkensuppe nach Lübbenauer Art
Uborkaleves lübbenaui módra
Hozzávalók:
5 közepes méretű uborka
1 hagyma
1 gerezd fokhagyma
só
bors
borágó
petrezselyem
tárkony
kapor
és más fűszernövények ízlés szerint
joghurt vagy tejföl
Az uborkát hámozzuk meg, ha szükséges, vágjuk ki belőle a magos
részt, és vágjuk apróra. Pároljuk vajban kb. 20 percig.
Közben a kis darabokra vágott
hagymát üvegesre pároljuk.
Az uborkához adjuk hozzá a hagymát és a fokhagymát, sózzuk,
borsozzuk és ízesítsük az apróra vágott zöldfűszerekkel ízlés szerint.
Egy
turmixgépben, vagy botmixerrel pürésítsük.
Ha szükséges, egy kis joghurttal
vagy tejföllel krémesítsük.
Tipp 1: Hidegen fogyasztva a legjobb!
Tipp 2: A fokhagymát a hagymával megpárolva enyhébb, míg ha
nyersen tesszük a leveshez, erőteljesebb ízt kapunk.
Dajće sej słodźeć! - Jó étvágyat!
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!
Ha szeretnél máskor is velünk "ízutazni", inspirációért
kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán,
vagy a blog youtube csatornáján, ahol
még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!
bruschetta rezept
VálaszTörlésrezept für bruschettaarchaelaion olivenöl
gourmet versand