2020. július 16., csütörtök

Gurkensuppe nach Lübbenauer Art



Uborkaleves lübbenaui módra, avagy egy hideg leves Lübbenauból a forró nyári napokra.



Brandenburg Németország felszíni vizekben leggazdagabb tartománya. Több mint 3000 természetesen kialakult tó mellett számos mesterségesen kialakított apró víztározó vagy bányató, és számos folyó található területén.

A Spreewald, azaz a Spree melléki erdő területét az UNESCO bioszféra-rezervátumként tartja nyilván. A Spree folyó vidéke lenyűgöző, a maga nemében egyedülálló. Európa legszebb természetvédelmi területeihez tartozik. A Spreewald területén élnek a szláv nemzetiségű szorbok/vendek, akik ma is őrzik ősi hagyományaikat és szokásaikat.

Lübbenau település Oberspreewald-Lausitz megyében található, kb. 100 km-re Berlintől. Itt megismerkedhetünk a spreewaldi csemege uborka készítésével. A spreewaldi uborka messze földön híres, védett márkanév. Németország újraegyesítése után azon kevés NDK-s termék közé tartozott, amely mindent és mindenkit túlélt. Azóta is kapható a boltokban savanyítva, mustárosan, borsosan, fokhagymásan vagy akár chilisen is!




Most egy hűsítő, finom uborkaleves receptet hoztam nektek a forró nyári napokra. Akkor bukkantam rá, amikor Lehdében a szabadtéri múzeumban (Freilandmuseum Lehde) jártunk. Az egy forró nyári nap volt, és jól esett volna egy ilyen leves, de a COVID-19 miatt még nem voltak nyitva a vendéglátóipari egységek, így csak a receptet hoztam el, és magamnak kellett elkészítenem.

Gurkensuppe nach Lübbenauer Art
Uborkaleves lübbenaui módra


Hozzávalók:

5 közepes méretű uborka
1 hagyma
50 g vaj
1 gerezd fokhagyma
bors
borágó
petrezselyem
tárkony
kapor
és más fűszernövények ízlés szerint
joghurt vagy tejföl

Az uborkát hámozzuk meg, ha szükséges, vágjuk ki belőle a magos részt, és vágjuk apróra. Pároljuk vajban kb. 20 percig. 
Közben a kis darabokra vágott hagymát üvegesre pároljuk. 
Az uborkához adjuk hozzá a hagymát és a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk és ízesítsük az apróra vágott zöldfűszerekkel ízlés szerint. 
Egy turmixgépben, vagy botmixerrel pürésítsük. 
Ha szükséges, egy kis joghurttal vagy tejföllel krémesítsük.



Tipp 1: Hidegen fogyasztva a legjobb!

Tipp 2: A fokhagymát a hagymával megpárolva enyhébb, míg ha nyersen tesszük a leveshez, erőteljesebb ízt kapunk.



Dajće sej słodźeć! - Jó étvágyat!


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

Ha szeretnél máskor is velünk "ízutazni", inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!


1 megjegyzés:

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!