2023. február 24., péntek

Schwerin

„Az Észak Firenzéje”



Miután előző nap Lübeckben jártunk, hazafelé megálltunk Schwerinben, hogy megnézzük a kastélyt, mivel az az UNESCO javaslati listáján szerepel. Ha már ott jártunk, kihasználtuk az időt, és a városközpontot is megnéztük.


Schwerin

Schwerin 100 000 lakosú kisvárosa Észak-Németországban, Mecklenburg-Előpomeránia szövetségi tartományban található és a tartomány fővárosa (az egykori Kelet-Németország legészakibb részén).

A várost eredetileg (1018-ban) a hét tó és erdők városának nevezték, mivel a természet veszi körül. A város az idők során a Schwerini-tó (Schweriner See) déli és nyugati partjai mentén terjedt ki. Legismertebb látnivalója a schwerini kastély.

 

Schloss Schwerin
Schwerini kastély

A mai schwerini kastély helyén állt várról már a X. században említést tett egy utazó. Az építészek munkáját többek között a francia reneszánsz kastélyok (pl. a Loire-völgyben Chambord kastélya) inspirálták. A Schwerini kastélyt Észak Neuschwansteinjének is nevezik. Ez a vár volt a mecklenburgi hercegek rezidenciája, a kastély egy része pedig 1990 óta a tartományi gyűlésnek (Landtag) ad otthont.

Először a vízzel körülvett szigeten található kastélyt látogattuk meg. Ez a hatalmas kastély 450 gazdagon díszített szobával rendelkezik. A trónteremben láthatjuk az eredeti központi fűtésrendszert arany ajtók mögé rejtve. Helyi festők festményeit is láthatjuk.

A kastélyban van egy törpe szellem ún: Petermännchen, és még egy festmény is készült róla.

A schwerini kastély néhány 2 eurós emlékérmén is látható.




















A törpe szellem (Petermännchen)








Trónterem

A trónteremben láthatjuk az eredeti központi fűtésrendszert arany ajtók mögé rejtve.

Trónterem

Trónterem






A tartományi gyűlés (Landtag) ülésterme















 

Schweriner Altstadt
Schwerin óvárosa

Schwerin belvárosa közvetlenül a kastély mellett van, így nagyon könnyen megközelíthető gyalogosan. Először a kastély előtti teret néztük meg, ahol a Győzelmi oszlop, a Nemzeti Művészeti Múzeum (Staatliches Museum Schwerin) és az Állami Kancellária (Staatskanzlei) szép épülete található.

Győzelmi oszlop

Állami Kancellária (Staatskanzlei)

Mecklenburgi Állami Színház (Mecklenburgisches Staatstheater)

 

Rokokohaus
Rokokóház

Schwerin egyetlen rokokó építészeti stílusban épített házát teljesen lebontották, csak az értékes homlokzat maradt meg a csúcsokkal együtt.


 

Schweriner Dom
Szűz Mária és Szent János evangélista templom

Ezután megnéztük az 1270 és 1416 között épült székesegyházat. Gótikus stílusban készült, vörös téglákkal. Alapítója, I. Henrik ide hozta Krisztus vérének egy cseppjét Palesztinából. A 117 méteres tornyot később, a XIX. században építették. Itt láthatjuk a hercegek sírjait.
















 

Marktplatz
Piactér

A piactéren láttuk a városházát (Rathaus), tetején a város alapítójának, Oroszlán Henriknek az arany szobrával. A téren látható a Löwendenkmal is (Heinrich der Löwe - III. (Oroszlán) Henrik szász herceg emlékműve). Mellette a fehér épület a fedett piac épülete volt. A városban rengeteg régi, XVII. századi faház található. A Hentes tér (Schlachtermarkt) is szép látnivaló a bikás szökőkúttal.

Városháza (Rathaus)

Városháza (Rathaus)


III. (Oroszlán) Henrik szász herceg emlékműve (Löwendenkmal)

Hentes tér (Schlachtermarkt)

 

Buschstrasse 15

A Buschstrasse 15. szám alatti ház érdekessége, hogy a felső szintje túlnyúlik az alsón. Ennek az az oka, hogy régen adót kellett fizetni az elfoglalt alapterület után. Az 1698-ból származó kétszintes favázas ház Schwerin egyik legrégebbi fennmaradt háza; az aljában üzlet, az emeleten lakás volt.



 

A vele szemben lévő Kartoffelhausban vacsoráztunk és nagyon finomakat ettünk.



 

„Északi csillag”
Schwerin adventi vására

Ezután a régi városközpontban sétáltunk még kicsit, ahol szép adventi vásár volt. A történelmi óváros utcáin és terein megrendezett karácsonyi vásár számtalan karácsonyfával, csillogó, színes fényekkel, édes finomságokkal és kulturális programokkal varázsolja el a látogatókat.


 

Cím: 19055 Schwerin, Németország
Telefon: +49 (0) 385 5925212
E-mail: info@schwerin.info
Honlap NÉMET és ANGOL mellett több más nyelven is: Schweriner Altstadt - Alle Informationen und Impressionen - Landeshauptstadt Schwerin

Látnivalók a környéken:

👉 „Északi csillag” - Schwerin adventi vására

👉 Lübeck, "A Balti-tenger Velencéje"
👉 Érdekességek a LÜBECKI MARCIPÁNról
👉 „Észak karácsonyi városa” - Lübeck adventi vására

👉 Farchau, XVI. századi papírmalom a Küchensee partján

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK/FORRÁSOK

Schwerin MAGYARul: Schwerin – Wikipédia (wikipedia.org)
Schwerini kastély MAGYARul: Schwerini kastély – Wikipédia (wikipedia.org)
Buschstrasse 15 NÉMETül: Fachwerkhaus Buschstraße 15 – Wikipedia
Adventi vásár Schwerinben NÉMETül: Schweriner Weihnachtsmarkt → Der Stern im Norden | Der Weihnachtsmarkt in Schwerin (weihnachtsmarkt-schwerin.de) és https://www.schwerin.m-vp.de/schweriner-weihnachtsmarkt/

LeRoutard Allemagne kötete, 2016, ISBN 9 782019 124427
Panoráma NDK kötetet, 1980, ISBN-963-243-215-0

A helyszínen kapott, illetve kihelyezett információs anyagok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!