2023. február 21., kedd

Lübecki marcipán


Thomas Mann szerint a marcipán „pazar teher a gyomornak”.


Lübeckbe már régóta szerettünk volna ellátogatni, mivel az Unesco világörökség része és számos látnivalója mellett híres a finom marcipánjáról.

Lübeck

Lübeck városa Észak-Németországban, Schleswig-Holstein szövetségi tartományban található. Lübeck a tartomány második legnagyobb városa, mely 20 km-re fekszik a Balti-tengertől. Évszázadokig a Hanza-szövetség központja volt.

 

Konditorei-Café Niederegger
Niederegger Kávéház, Bolt és Múzeum

Elmentünk a Konditorei-Café Niedereggerbe, hogy együnk egy kis édességet, de már asztalt találni is kínszenvedés volt, majd a várakozási idő volt iszonyatosan hosszú, mivel tömve volt emberekkel. Az, hogy mozdulni sem lehetett, enyhe kifejezés. Miután elfogyasztottuk a megrendelt finomságokat, megnéztük a 2. emeleten található ingyenes marcipánmúzeumot, ahol sok érdekességet megtudtunk a lübecki marcipánról.



 

A marcipán története

A marcipánnak nevezett ínycsiklandó finomság keletről származik. A világ mandula- és cukortermelő országaiban találták fel. 


Egy perzsa orvos, Rhazes, aki 850 és 923 között élt, a mandula és a cukor keverékéről, mint a betegségek gyógymódjáról írt.


Amikor a keresztes lovagok visszatértek Keletről, mindenféle fűszert és keleti titkokat hoztak magukkal.

A XIII. századi Velencében, Nápolyban és Szicíliában a fűszerekkel és édességekkel főként kis dobozokban (mataban) kereskedtek. Ebből a szóból alakult ki a marcipán szó: marzapane (olasz), massepain (francia), Marzipan (német).

A XIII. században Aquinói Tamás úgy nyilatkozott, hogy „A marcipán nem töri meg a böjtöt.”


Boccaccio idejében a mandulás finomságot aranylevéllel díszítették, így hangsúlyozták, hogy a marcipán a kényeztetés csúcsa.


A hatalmas Hanza-vagonok fűszereket és más, nagyra becsült alapanyagokat szállítottak a messzi északra. Kezdetben azonban csak a gyógyszerészek kereskedhettek cukorral és fűszerekkel. Csak később engedélyezték egy újonnan alakult szakma - a cukrászok - számára is a marcipángyártást.

Európában elsőként a királyi családok és a jómódúak élvezhették a marcipánt. I. Erzsébet angol királynő, állítólag minden édes dolog rabja volt. Így alakult ki a „királyi kényeztetés” kifejezés.


Később XIV. Lajos francia király pazar lakomáin az asztalokat hatalmas marcipánból készült gyümölcsökkel, baromfival vagy vadakkal díszítették.

Lübeck, mint a Hanza-szövetség fővárosa, fontos kereskedelmi központ volt, amely biztosította a folyamatos alapanyag-ellátást. Következésképpen a XVIII. században a Lübeckben termelt marcipán magas mandulatartalma miatt kiváló minőségéről vált ismertté.

A XIX. század első felében ez a mandulás finomság a kávéházakban a középosztály számára is könnyen elérhetővé vált, mivel a cukorrépából történő cukorkivonás módszerének kifejlesztése a marcipánból készült luxus cukrászsüteményeket megfizethetőbbé tette.

 

Lübecker Marzipan
Lübecki marcipán

A Lübeck városából származó marcipánt 1996 óta az uniós tanácsi irányelv oltalom alatt álló földrajzi jelzése (OFJ) védi. A Lübecki marcipán minőségi követelményei magasabbak, mint a hagyományos marcipáné és a Német Minőségbiztosítási és Osztályozási Intézet szabályozza őket.

 

Niederegger Marzipan
Niederegger marcipán

A fiatal Johann Georg Niederegger szülővárosából, Ulmból Lübeckbe költözött, ahol a tanonc- és iparoséveit egy cukrásznál töltötte. 1806-ban már saját üzletet nyitott. Hamarosan királyokat és cárokat látott el termékeivel. Folyamatosan öregbítette a hírnevét azzal, hogy első osztályú minőséget nyújtott. Marcipánreceptje, amely a lehető legtöbb mandulából, csak a szükséges mennyiségű cukorból és egy titkos összetevőből áll, halála óta generációról generációra száll tovább. Ennek köszönhetően maradt meg a Niederegger marcipán annak, ami mindig is volt: egy ízletes különlegességnek, amely prémium mandulából készül, és amely bejárja a világot.

Johann Georg Niederegger
marcipánból készült mellszobra (120 munkaóra)




 

„Vegyél egy kis mandulát, cukrot és rózsavizet...” - így kezdődik a marcipán klasszikus alapreceptje. A Niederegger termékek egyedülálló minőségét nemcsak a nyersanyagok minősége és a hagyományos pörkölési módszer adja, hanem a mandula és a cukor megfelelő aránya is. Általános szabály, hogy minél magasabb a mandulatartalom, annál jobb minőségű a marcipán. A Niederegger honlapja szerint a következő fajták léteznek:
☆ Niederegger marcipán (100:0): 100% kiváló minőségű nyers marcipán keverék
☆ Lübecki luxus marcipán (90:10): 90% nyers marcipán keverék és 10% hozzáadott cukor
☆ Lübecki marcipán (70:30): 70% nyers marcipán keverék és 30% hozzáadott cukor
☆ Standard (konzum) marcipán (50:50): 50% nyers marcipán keverék és 50% hozzáadott cukor



















 

Cím: Café Niederegger – Stammhaus, Breite Str. 89, 23552 Lübeck, Németország
Telefon: +49 (0) 451 5301127
E-mail: bestellung@niederegger.de
Niederegger hivatalos honlap NÉMETül és ANGOLul: https://www.niederegger.de/


Látnivalók Lübeckben

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha nem szeretnél lemaradni a következő (íz)utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, az ÍzUtazás Facebook csoportban vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK/FORRÁSOK

Lübeck MAGYARul: Lübeck – Wikipédia (wikipedia.org)
Thomas Mann MAGYARul: Thomas Mann (író) – Wikipédia (wikipedia.org)
Lübecki marcipán ANGOLul: Lübecki marcipán – Wikipédia (wikipedia.org)
Niederegger hivatalos honlap NÉMETül és ANGOLul: https://www.niederegger.de/

 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!