2020. augusztus 15., szombat

Goslar


A Harz-hegység természeti látnivalói mellett csodás középkori településeket is találhatunk. Ilyen Goslar, melynek jelképei a gyönyörű favázas szerkezetű házak palaborítással, és az ezeket díszítő, fából faragott emberalakok. A híres városka mellett több mint 1000 éven át működött a Rammelsbergi bánya, melyet a város felügyelt, nagy vagyonra szert téve ebből a tevékenységből.


 

Legenda

Alsó-Szászországban, a Harz-hegység szívében fekvő Goslar város a rammelsbergi bányától északra helyezkedik el. Nevének eredetéről legenda szól, melyet később a Grimm testvérek a mese-gyűjteményükbe is beletettek átdolgozva.

A legenda szerint a hegy a nevét a mondabeli Ramm lovagról kapta, aki I. (Nagy) Ottó német római császár kísérőjeként egy vadászatra ment. A lovag üldözőbe vett egy vadat, de a hegy túl meredek volt előtte, ezért leszállt lováról, és azt egy fához kötötte, majd gyalog üldözte tovább a vadat. Amikor visszatért, Ramm meglepődve látta, hogy türelmetlenül rá várakozó paripája addig verte a patáit, hogy ezüst fémdarabok jelentek meg a föld alól. A lovag megmutatta a leletet I. Ottó császárnak. A helyen elkezdtek ásni, és rengeteg ércet találtak. A császár hálából elrendelte, hogy a hegyet nevezzék el a hűséges Ramm lovagról Rammelsbergnek, a bányászvárost pedig felesége, Gosa tiszteletére Goslarnak. A városon átfolyó kis folyót Gosének hívják, akárcsak a vizével főzött búzasört.

 

Goslar

A rammelsbergi bánya első írásos említése 968-ból származik. Először császári birtok volt, utána viszont Goslar városa felügyelte a bányát, nagy vagyonra szert téve ebből a tevékenységből.

A rammelsbergi bánya és Goslar történelmi óvárosa 1992-ben kerültek fel az UNESCO világörökségek listájára. A környéken több mint 20 túraútvonalon tehető kirándulásokkal megismerhetjük a Felső-Harz-vidéki vízgazdálkodási rendszert is. A XIII. századi vízvezetékrendszer korai bányászati és mérnöki mesterműnek számít, ezért 2010-ben a rammelsbergi bánya helyszínei és Goslar óvárosa mellett ez is az UNESCO világörökség része lett.


A napot a Rammelsbergi Bányamúzeumban kezdtük, ennek alapos megtekintése után mentünk Goslar városába.

 

Látnivalók

Goslar -teljes nevén Goslar Alte Kaiserstadt (Goslar Régi Császárváros),- könnyen bejárható városközpontjában számos látnivalót és érdekes épületet láthatunk. Goslar legfőbb nevezetességei a favázas szerkezetű (Fachwerk) házak, melyeknek érdekessége a fekete pala, melyet tetőként, de akár festés helyett a falakon is láthatunk. A favázas házakból kb. 1800 darab található a városban. A legöregebb közülük a Szent Anna-ház (St. Annenhaus), mely 1488-ban épült.

 

Breite Tor
Breite kapu

A város körül még mindig megtalálható az eredeti városfalak egy része. Áll a Breite Tor, mely a késő középkorban Goslar legfontosabb városkapuja volt. 1443-ban építették, majd később védművé bővült. A széles kaput kettős kapunak tervezték - a ma is létező belső kapu előtt volt egy külső kapu, amelyet két nagy torony szegélyezett. E két kapu között volt a kapusok kaszárnyája. Napjainkban közút vezet át rajta, mi is ezen át jutottunk be a városközpontba. A városkapu összesen 7 toronyból állt, a Rieslingsturm (Rizling torony) is áll még ma is.

Breite Tor

Breite Tor

Breite Tor


Rieslingsturm





 

Marktplatz
Piactér






Marktbrunnen
Szökőkút

Goslar központjában található a piactér, közepén a szökőkúttal (Marktbrunnen), mely nem csak a tér, de a város közepét is jelöli. Az alsó bronzból öntött tál XII. századi, korának legnagyobbja. Tetején a város címerállata, az aranyozott koronás sas látható, mely csak a XIII. században került a szökőkút tetejére.




Kaiserworth
Céhek háza

A piactéren találjuk az 1494-ben épült narancssárga színben pompázó egykori szabók és posztógyárosok céhének házát (Kaiserworth) is, melyet nyolc XVII. századi festett faszobor díszít. A legérdekesebb az egyik szobor talapzata, melyen a figura aranypénzt kakál.





Rathaus
Városháza

Itt áll a nagyrészt a XV. században épült városháza (Rathaus). Bemenni sajnos nem tudtunk, mert épp felújítják.



Glocken- und Figurenspiel
Harang- és figurajáték

A városházával szemben lévő régi városi kincstár épülete (Kämmereigebäudes) érdekes látványosságot tartogat a számunkra. Homlokzatán naponta négyszer (9, 12, 15 és 18 órakor) játszanak le egy harang- és figurajátékot. Ezt a Preussag cég adományozta a városnak 1968-ban, az ércbányászat 1000 éves jubileumára. Az egymást követő figurák az ércbányászat teljes történetét mesélik el Ramm-lovag legendás felfedezésétől kezdve a modern időkig harangjáték kíséretében. A kis játék kb. 7 perces!






VIDEO!!!

 

Marktkirche St. Cosmas und Damian
Szent Kozma és Damján piaci templom

A piac mögé kerülve fölénk magasodik a két eltérő tornyú Szent Kozma és Damján templom, melyet a város szinte minden pontjáról látni lehet. 66 méter magas északi tornya látogatható.


 

Brusttuch Patrizierhaus
Brusttuch patríciusház

A patríciusházat Bäcker Gildehaus-ként is említik. 1521-ből való, ma hotel működik benne. Érdekessége a homlokzatán az egyik faragás, mely egy vajköpülő nőt ábrázol, akinek látszik a meztelen combja. Abban az időben ez igencsak megbotránkoztató dolog volt! Ám van még más „érdekes” faragás is!






 

Schuhhof

A piactértől távolabb található a Schuhhof, mely Goslar legrégebbi tere. Keskeny, macskaköves utcácskák vezetnek ide, tele szebbnél szebb, dülöngélő faszerkezetes házakkal. Egy romantikus kis utcában XVI. századi vízimalmot láttunk, majd az 1254-ben alapított Nagy Szent Kereszt (Großes Heiliges Kreuz) befogadó házat, ahol a szegények, árvák, segítségre szorulók kaptak helyet. Egész Németországban egyedülálló, hogy a hozzáépített modern idősek otthonával, több mint 750 évvel az alapítása után is az eredeti funkcióját tölti be.

Itt találjuk az 1693-ban épült Siemens-házat (Siemenshaus) is, mely a híres család rezidenciája volt.










Goethe járt Goslarban is, itt szállt meg.





Vízimalom

Nagy Szent Kereszt (Großes Heiliges Kreuz) befogadó ház






Balra a Siemens-ház (Siemenshaus)

Siemens-ház (Siemenshaus)

Siemens-ház (Siemenshaus)

Siemens-ház (Siemenshaus)
(A feliraton látható, hogy annak idején Simensként írták a nevüket.)

Siemens-ház (Siemenshaus)





 

Kaiserpfalz
Császári palota

A császári palota épülete Németország legrégebbi épen fennmaradt román stílusú palotája, melynek alapkövét a jelenlegi helyszínen II. Konrád állítólag már 1025-ben letette. Az impozáns palotát, mely egy kis domb tetején található, III. Henrik építtette a XI. században.

A középkori uralkodók úgynevezett „vándorcsászárok” voltak; egyetlen olyan város sem volt abban az időben, mely egy teljes éven át el tudott volna látni egy teljes udvartartást, így a császárok egyik helyről a másikra mentek. Miután III. Henrik megépíttette a várszerű palotát, Goslar szinte egy pillanat alatt az egyik legfontosabb uralkodói központtá vált. A ma is szinte eredeti állapotában látható épület alsó része volt a „téli palota”, az emelet a nyári. Télen az alsó részt a rómaiakhoz hasonlóan padlófűtéssel fűtötték. A császári rezidencia épülete a mai napig árulkodik a kor pompájáról. A hozzá tartozó St. Ulrich kápolnában őrzik III. Henrik szívét.









A Marktplatzon az Eiscafé Canovában elfogyasztott finom desszert után Altenauba mentünk, az airbnb-n foglalt szállásunkra.


Üdvözöl Altenau!

További látnivalók a Harz-hegységben:

Az egykori bánya ma múzeum: Rammelsbergi bánya
Adrenalinfüggőknek: Bad Harzburg
Kb. 1300 meseszerű favázas ház Quedlinburgban
"A Harz színes városa": Wernigerode
Wernigerode kastélya: Schloss Wernigerode
Légiközlekedési Múzeum: Luftfahrtmuseum Wernigerode
A Harz Nemzeti Park legmagasabb hegye: Brocken
A cseppkőbarlang, mely a már kihalt barlangi medve számos csontlelete miatt vált ismertté: Baumannshöhle


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK / FORRÁSOK:

Németország világörökségi helyszínei MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/N%C3%A9metorsz%C3%A1g_vil%C3%A1g%C3%B6r%C3%B6ks%C3%A9gi_helysz%C3%ADnei
Rammelsbergi bánya MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Rammelsbergi_b%C3%A1nya
Rammelsberg hivatalos honlapja NÉMETül, ANGOLul: https://www.rammelsberg.de/
Goslar MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Goslar

LeRoutard Allemagne kötete, 2016, ISBN978-2-01-912442-7 
Panoráma NDK kötetet, 1980, ISBN-963-243-215-0


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!