2020. augusztus 23., vasárnap

Croque-monsieur

Az igazi croque-monsieur nem egyszerűen csak kenyér, sajt és sonka szeletekkel. Az igazi besamel szósszal készül, attól lesz annyira puha, mint a párizsi bárokban. Otthon is rendkívül könnyen elkészíthető, és nagyon finom!!


 

Legenda

A croque-monsieur (ejtsd: krok-mösziő) feltalálása egy véletlennek köszönhető. A XX. század legelején egy párizsi bisztróban az egyik alkalmazott készített magának egy szendvicset: baguette helyett kivételesen két szelet kenyér közé tett sonkát és sajtot. Nem volt ideje megenni a szendvicset, amit véletlenül pont a radiátor mellé tett. Mire nekiláthatott volna az evésnek, észrevette, hogy az egész átmelegedett, és a kenyérszeletek között megolvadt a sajt. Mivel nagyon éhes volt, így is megette. A szendvics még finomabb is lett, mint hidegen, és annyira megtetszett neki az ötlet, hogy a kávéház étlapjára is felkerült az újfajta szendvics.

 

A melegszendvics neve is a véletlennek köszönhető. A croque-monsieur egy félrehallott szó eredménye. A kávéházban a legenda szerint egy vendég érdeklődött a melegszendvicsben lévő sonka eredetéről. A tulajdonos rávágta, hogy „az uraktól van a sonka”. A beszállítóira, a farmerekre gondolt. A vendég viszont úgy értette, hogy az urakBÓL van a sonka, vagyis, hogy emberi hús került a szendvicsbe. (A franciában a „des messieurs” az uraktól és az urakból jelentéssel is bír.) Ezen persze jót mulattak a kávéházban, és a sajtos-sonkás melegszendvicset el is nevezték croque-monsieur-nek (magyarul: „ropogós úr”).


Croque-monsieur 

A croque-monsieur (vagy gyakran csak „croque”) a párizsi kávéházak és bárok legismertebb szendvicse. A gyorsan elkészíthető harapnivaló Magyarországon francia pirítós néven fut, de az a lecsupaszított, sonkás-sajtos változat messze nem az igazi!

Érdemes kipróbálni az eredeti verziót, melynek egyéni jellegét a tetején ropogósra sült, a belsejében pedig olvadt sajt, a sonka-sajt domináns íze, és a ropogós kenyér adja. 


 

Hozzávalók (4 fő részére)

 

  • 8 szelet toast kenyér
  • 200 g szeletelt sonka
  • 100 g frissen reszelt gruyère vagy ementáli vagy comté sajt
  • 1 doboz besamel (250 ml) vagy ugyanennyi házi besamel szósz

(30 g vaj, 30 g liszt, 30 cl tej, só, bors, szerecsendió)

 

Elkészítés

 

  • Az összes kenyérszeletet megkenjük hideg besamel szósszal. (Elkészítése: a vajat felolvasztjuk, majd belekeverjük a lisztet, felöntjük a tejjel, és folyamatosan keverve sűrűre főzzük, közben sózzuk, borsozzuk, kevés szerecsendiót adunk hozzá.)
  • 4 szelet kenyérre tesszük a reszelt sajt kicsivel több, mint felét.
  • Rátesszük a sonkát is.
  • A maradék 4 szelet kenyeret a besamel szószos felével a sonka felé nézve a szendvicsekre tesszük. Kicsit rányomjuk.
  • A sütőt előmelegítjük 190 °C-ra.
  • A szendvicsek tetejére kenjük a besamel megmaradt részét.
  • A félretett reszelt sajtot is ráigazgatjuk.
  • A szendvicseket egy sütőpapírral bélelt sütőlapra tesszük, és sütőbe tesszük, ahol 12 percig sütjük, amíg aranybarna nem lesz.
  • Forrón tálaljuk és zöldsalátával fogyasztjuk. Ropogós, puha, és nagyon FINOM!

 



Bon appétit! - Jó étvágyat!

 

Tipp 1: A croque-madame ugyanúgy készül, mint a croque-monsieur, annyi különbséggel, hogy a tetejére még egy tükörtojás is kerül. Ez úgy néz ki, mint egy kalap, ezért lett „ropogós hölgy” a neve.

 

Tipp 2: A vegetáriánus változat sonka nélkül készül, ugyanúgy, mint a croque-monsieur. Ez a croque-mademoiselle, vagyis a „ropogós kisasszony”.

 


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

 

Ha szeretnél máskor is velünk „ízutazni”, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

 

Látnivalók Párizs környékén

 

Chȃteau de Fontainebleau (Fontainebleau kastély)

Beauvais

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!