2020. augusztus 31., hétfő

Mátai Ménes - Hortobágy



A hagyományt nem ápolni kell, hisz nem beteg. Nem őrizni kell, mert nem rab. Hagyományaink csak akkor maradhatnak fenn, ha megéljük őket!- Sebő Ferenc, népzene kutató



Hortobágy

Hortobágy pusztája Magyarország keleti részén fekszik. Ez Európa legnagyobb egybefüggő természetes füves térsége. Előbb a mongolok, majd később a törökök égették fel az itteni erdős térség falvait. Később a visszatelepülők állatai tarolták le a növényzetet, így alakult ki a Hortobágy mai képe. A Hortobágyi Nemzeti Parkot 1973-ban hozták létre. A pusztán kívül a Nagykunság egy jelentős része is hozzá tartozik. A területen hagyományos állattartást és legeltetést folytatnak, és olyan ősi magyar állatfajtákat tartanak, mint a magyar szürke marha, a fölfelé álló pödrött szarvú hortobágyi racka juh, a magyar merinó vagy a házi bivaly. A Hortobágyi Nemzeti Park -mely 1999-ben került fel az UNESCO világörökségi listájára,- gondoskodik a puszta egyedi jellegzetességeinek és hagyományainak megőrzéséről.

Mátai Ménes

A Mátai Ménes kb. 270 lovával Magyarország egyik jelentős lótenyésztő központja, mely állami ménesként működik a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. kezelésében. A Mátai Ménes 1843 óta foglalkozik a nóniusz tenyésztésével, és rendelkezik Magyarországon az egyik legnagyobb nóniusz állománnyal. Területén -mely egész évben ingyenesen látogatható- megnézhettük az istállókat, a szekérkiállítást, és a Mátai Ménes kiállítását a Látogatóközpontban. 























Fazekasműhely

Benézhettünk K. Nagy József nádudvari fazekasmester műhelyébe, akitől a kerámia-készítés fortélyait leshetjük el.







Pusztai fogatozás

A pusztai fogatozás programra az ajándékboltban fizettünk be. Lovas kocsin barangolva megismerkedhettünk régi magyar háziállatainkkal: a rackanyájjal, a szürke marha gulyával, ménessel, a mangalica kondával, bivaly gulyával.

















Csikósbemutató

A program része volt a csikósbemutató: láthattuk a csikósok és lovaik közti tökéletes összhangot, bepillantást nyertünk az őseik mesterségét mind a mai napig eredeti formában folytató csikósaink tudományába. Kár, hogy olyan bemutató nem volt, amikor egy csikós 5 lovat lovagol meg egyszerre. Láthattuk a pásztorok viseletét, munkaeszközeit, munkájukat, gémeskutakat, karámot. 














VIDEO!!!

Gémeskút

És láthattuk azt a négygémű kutat, mely a legnagyobb a Hortobágyon, ugyanis ez is Máta pusztán található.



A program végén betértünk egy jó kávéra, finom házi szörpre a Nyerges Presszóba (az itteni árakból a pusztai fogatozásra befizetett résztvevők kedvezményt kapnak).

Sajnos pulit sem láttunk, pedig Laurent nagyon szerette volna.


Információ, elérhetőségek

Mátai Ménes
Cím: 4071 Hortobágy, Máta major 48.
Telefon: +36 (52) 589 110, +36 70 492 7655 




Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!


LINKEK / FORRÁSOK 

Hortobágy MAGYARul: www.hortobagy.eu

A Mátai Ménes Látogatóközpontban kapott ingyenes „Hortobágy Hagyományőrzés – természetesen” c. kiadvány
LeRoutard Budapest, Hongrie 2015/2016 útikönyv ISBN 978-2-01-002779-6


5 megjegyzés:

  1. 2021. Júliusában jártunk a Hortbágyon.Csodálatos szépen rendben tartott helyet ismertünk meg.Ezen kívül ,kimentünk a Mátai méneshez ahol egy kedves vezetővel iesmerhettük meg a magyar puszta és a ménes sajátosságait.Köszönjük a kedves szavakat és a vezetést.Gratulálunk minden dolgozónak az odaadó munkáért.Boros János , Bognár Valéria, Fertőd,

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök, hogy tetszett és hogy jól éreztétek magatokat! 😊

      Törlés
  2. Nagyon klassz hogy végre magyar helyről is írtál, ráadásul HORTobágyról, ami tőlűnk nincs is annyira messze (Debrecen). :))) Ezért is ismertem fel rögtön a képet, pedig csak egyszer jártam ott, még általános iskolásként kiránduláskor. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos a COVID-19 miatt nem nagyon tudtunk haza utazni, így ebben az időszakban jóval kevesebb Magyarországi helyen jártunk, így sajnos cikk is kevesebb lett. 😢
      Remélem, most már nagyon, hogy ennek a helyzetnek mihamarabb vége lesz, és akkor több cikk is születik majd otthonról is 🙏

      Törlés
  3. "Méneseknek nyargaló futása
    Zúg a szélben, körmeik dobognak,
    S a csikósok kurjantása hallik
    S pattogása hangos ostoroknak."
    Petőfi Sándor: Az Alföld (részlet)

    VálaszTörlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!