2020. augusztus 4., kedd

Sformato di zucchine filante al forno


Pugliában gyakran előételként szolgálják fel éttermekben és pizzériákban ezt az otthon is nagyon könnyen elkészíthető cukkini pitét, amiért az olasz gyerekek megőrülnek. Ez egy nagyon lágy, sós cukkini pite (vagy torta, ha úgy jobban tetszik), a tetején aranykéreggel.

 

Puglia

Puglia, (vagy régiesen Apulia) olaszországi régió, melynek székhelye Bari. Az Appennini-félsziget délkeleti részén található, az „olasz csizma sarkában”. 

Bari

Bari az azonos nevű megye és egyben Puglia régió székhelye, Nápoly után Dél-Olaszország második legnagyobb városa. Az Adriai-tenger partján fekszik, így konyhája a helyi adottságoknak megfelelően a tenger gyümölcseire, gabonafélékre és az olívaolajra épül. A jellegzetes alapanyagok a hagyma, kapribogyó, szardella,  olajbogyó, szalonna, ricotta és mozzarella. A húsfélék közül a hal mellett a legnépszerűbb a bárány, sertés és a nyúl.

 

Sformato di zucchine filante al forno
Sütőben sült cukkini pite

 

Ez az étel nagyon kevés hozzávalóval, könnyen elkészíthető, és tökéletes a nyári szezonban, amikor rengeteg cukkini terem. Pugliában gyakran előételként (de néha főételként is) szolgálják fel pizzériákban és éttermekben ezt a finom, vegetáriánus fogást. Ízletesebb és táplálóbb ez a recept, amelyet most mutatok, mert ementáli sajt is van benne, amitől még különlegesebb a cukkini pite. Finom melegen és hidegen fogyasztva is, és előre is elkészíthetjük, másnap is finom.

Ez a cukkini pite verzió Bariból származik, így előfordulhat, hogy más helyeken Pugliában vagy Olaszországban máshogy készítik.

 

Hozzávalók

* 3 közepes cukkini (egy felet tegyünk félre a díszítéshez)

* 2 tojás

* 250 g friss ricotta

* 30 g reszelt parmigiano reggiano (parmezán) sajt

* 3-4 evőkanál zsemlemorzsa

* egy picike fej fokhagyma

* só, bors ízlés szerint

* ementáli sajt

* olívaolaj, szükség szerint

 

Elkészítés

Először lereszelünk 2,5 cukkinit nagy lyukú reszelőn. A cukkinit egy tálba tesszük, és hozzáadjuk a tojást, sót, borsot. Jól összekeverjük egy villával.

Hozzáadjuk a reszelt parmigiano reggiano sajtot, a ricottát és a zsemlemorzsát. Ezt is jól összekeverjük. Egy nem túl híg, és nem is túl sűrű masszát kell kapnunk.

Egy teflon vagy jénai tálat (kb. 24x24 cm-est) vagy egy tortaformát (26 cm átmérőjű) kiolajozunk. Alaposan megszórjuk zsemlemorzsával, és ráöntjük a massza felét. A felületet villával kiegyengetjük.

Az ementáli sajt szeletekkel beborítjuk, majd ráöntjük a fennmaradó masszát. Ezt is elegyengetjük.

A korábban félretett fél cukkinit egy uborkagyalu segítségével vékony szeletekre vágjuk. Ezzel borítjuk be, és díszítjük a pitét.

A tetejét olívaolajjal vékonyan megkenjük, majd zsemlemorzsával (nem túl vékonyan, de nem is túl vastagon) meghintjük.

180 fokra előmelegített hőlégkeveréses sütőben 25-30 percig, vagy normál sütőben 190 fokos hőmérsékleten ugyanennyi ideig sütjük.


Miután a teteje szép pirosra sült, kapcsoljuk ki a sütőt, és a pitét hagyjuk kissé lehűlni (így szebben lehet szeletelni), majd fogyasszuk egészséggel!

 

Változatok

1: vannak, akik először lesózzák, majd kinyomkodják a cukkiniből a levet,

2: vannak, akik nem tesznek bele ricottát, ez esetben több tojást (+2 vagy 3) tesznek bele,

3: az ementáli sajt a közepéből kihagyható, ettől laktatóbb lesz a pite, de ízletes enélkül is.

 

Buon appetito! - Jó étvágyat!

 


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

Ha szeretnél máskor is velünk "ízutazni", inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

 

Látnivalók Pugliában és környékén

Bari, Polignano a Mare, Alberobello

Castel del Monte (Andria) (UNESCO világörökség)

Alberobello (UNESCO világörökség)

Grotte di Castellana (cseppkőbarlang)

Sassi di Matera (UNESCO világörökség)

 

 

LINKEK

Puglia MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Puglia

Bari MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Bari


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!