2016. február 20., szombat

Grotte di Castellana (Castellana cseppkőbarlang) - Castellana Grotte, Olaszország

Grotte di Castellana
Castellana cseppkőbarlang

Cím: Piazzale Anelli, 70013 Castellana Grotte, BA, Olaszország
GPS: 40.875861,17.148451
Telefon: +39 080 499 8221
Hivatalos honlap: http://www.grottedicastellana.it/

Nyitva tartáshttp://www.grottedicastellana.it/en/timetable/
 


Reggel megint nem keltünk túl korán. Megreggeliztünk, és közben egy jót beszélgettünk szállásadónkkal, Franz-cal. Ma gyönyörű szép napos idő volt. Mielőtt elbúcsúztunk volna tőle, csináltunk pár közös képet kint a teraszon. A háttérben Mola di Bari, és a tengerpart. :-)


Majd bepakoltunk az autóba és útnak indultunk. A mai napon a Castellana cseppkőbarlang, majd Alberobello volt a célpont.

A Puglia tartománybeli Bari megyében található Castellana Grotte városkája 290 m tengerszint feletti magasságban a Dél-Monopoli területén elhelyezkedő karszt-medencében. A település természetes üregeiről és feneketlen mélységeiről már a középkorban olvasható egy 917-es jegyzői okiratban. A Castellana területe a paleolitikumban nomád vadászok búvóhelye volt, de ebből az időszakról kevés régészeti lelet maradt fenn. A közeli barlangokban a parasztok olajpogácsákat és felhasználhatatlan törkölyt tároltak itt addig, amíg Franco Anelli barlangkutató helyszíni szemlét tartott itt, amelyet követően aztán javasolta a barlang megnyitását a nagyközönség számára.

Franco Anelli barlangkutató annak a legendának akart utánajárni, amely szerint itt egy feneketlen szakadék van. Így aztán ő fedezte fel 1938. január 23-án kutató munkája során, hogy a Castellana barlangrendszerben különlegesen nagy mennyiségű, rendkívül formagazdag cseppkőképződmények vannak.

A barlangba 2 túra van, a rövidebb, és a hosszabb. A hosszabb két órás, kb. három kilométeres túra oda-vissza. Ez a hosszabb visz csak el a Fehér barlangba is, amely a legszebb része az egésznek, így kérdés sem volt, hogy erre veszünk jegyet.

A barlangban átlagosan 15 fok van.

Fényképezni nem lehet, csak az első teremben. De hát Olaszországban vagyunk, ahol a szabályok csak azért léteznek, hogy legyen mit áthágni. A csoport elején, és végén (és néha a közepén is) volt egy-egy kísérő, akik felügyeltek, hogy tényleg ne fényképezzünk, így sajnos a kattintgatási lehetőség korlátozott volt. De ez senki kedvét nem szegte, trükköztünk rendesen, és készültek a fotók. :-)

Hosszú és széles lépcsősor vezet le a barlangba. Az első terem, ahová beérünk egy a felszínen fákkal és védőkorláttal szegélyezett barlangüreg, innen származik a barlangrendszer egyetlen felszíni fény- és levegőforrása.


A fenti üregből A Test (La Grave) nevet viselő kőzetre esik a fény.A test (La grave)

Ebben a teremben látható Franco Anelli barlangkutató szobra is.


Áthaladtunk a Fekete barlangon (Grotta Nera), amely az itt megtapadt sötét mikroorganizmusok miatt kapta a nevét.

Innen jutunk el az Emlékkövek kaverna-ba (caverna dei Monumenti), ahol hatalmas cseppkőképződményeket láthatunk: olyanok, mintha szoborcsoportok lennének.
Ezután következik az Angyalfolyosó (Corridoio dell’Angelo).


Majd a Kis jászolkaverna (Cavernetta del Presepe) a Farkassal (La Lupa) és a híres Barlangok Madonnája-val (Madonnina).  Majd a Kígyófolyosó (Corridoio del Serpente). (A kígyóról sajnos nem sikerült képet készíteni, és a neten sem találtam sehol :-( )
Aztán az Oltár kaverna (Caverna dell’Altare), amelynek vékony cseppkő képződményei gyertyákhoz hasonlítanak.

A teve (Il cammello)


A fagyi, a medúza és a bagoly (Il gelato, la medusa e la civetta)

500 m-re A Test-től nyílik a Szakadék kaverna (Caverna del Precipizio).


Innen el lehet jutni a 450 m hosszú Sivatag folyosóra (Corridoio del Deserto) amely onnan kapta a nevét, hogy itt „nincs” cseppkő.
Az Új barlangokon (Grotte Nuove) át jutunk a Fehér kavernába.


A pisai ferde torony (La torre pendente di Pisa)

A Fehér kaverna-t tartják a világ legcsillogóbb barlangjának. 1940-ben fedeztek fel. 70 méter mélyen van a föl felszínétől, s az egészet tiszta kristályvirágzat borítja. Valóban gyönyörű.
Ezzel véget is ért barlangi sétánk. Mármint az odaút. Mert innen vissza kellett sétálni a bejárathoz ugye.

De jó hír a lustáknak: a lépcsőket fölfelé a Test-től nem kell újra megmászni; lift visz vissza a felszínre.

A barlang felett van egy kis múzeum is, mikor mi ott voltunk, még kialakítás alatt volt.

Barlangi sétánk után ebéd közben pihentünk kicsit. A barlang bejáratával majdnem szemben van a Terre di Puglia - Cucina & Pizza étterem, ide mentünk be. Nagyon nem bántuk meg!!! :-) Csak helyi különlegességeket ettünk, szerencsére volt egy olyan pont a menüben, ami vegyes ízelítőt kínált helyi különlegességekből, így azt választottuk.

Végezvén ebédünkkel, folytattuk utunk: irány Alberobello, a trullók „fővárosa”!


ELŐZMÉNY ITT és ITT, FOLYTATÁS ITT!


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!


LINKEK:

Castellana cseppkőbarlang OLASZul: https://it.wikipedia.org/wiki/Grotte_di_Castellana
Castellana cseppkőbarlang hivatalos honlapja OLASZul, ANGOLul: http://www.grottedicastellana.it/
Castellana Grotte város MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Castellana_Grotte
Terre di Puglia - Cucina & Pizza étterem: https://www.tripadvisor.it/Restaurant_Review-g651999-d5270603-Reviews-Terredipuglia-Castellana_Grotte_Province_of_Bari_Puglia.html
https://www.facebook.com/Terredipuglia-158037627724761/?rf=234603476695108


(A bejegyzésben szereplő képek egy részét Laurent készítette.)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!