2022. augusztus 4., csütörtök

Meisseni Porcelánmanufaktúra


A kisváros nemzetközi hírnevét az ott gyártott meisseni porcelán hozta meg.



Meißen
Meissen

A kisváros Németországban, Szászország délkeleti részén terül el, az Elba és a Triebisch folyók összefolyásánál, Drezdától kb. 25 km-re északnyugatra fekszik, közel a cseh határhoz. 

A város egy szláv településből fejlődött ki, melyet I. Henrik király alapított 929-ben. A Meißeni Őrgrófság 1423-ig létezett. A település huszita háborúkban sokat szenvedett. 1447-ben teljesen leégett. Az 1600-as években először a császáriak, majd a svédek foglalták el, ez utóbbiak részben le is rombolták. 1710-ben II. Ágost lengyel király uralkodása alatt kezdődött el Meißenben a porcelángyártás. A kisváros nemzetközi hírnevét az ott gyártott meißeni porcelán hozta meg. Leghíresebb látnivalója egyértelműen a Porcelánmanufaktúra.


Porzellan-Manufaktur Meißen
Meisseni Porcelánmanufaktúra

1710-ben alapította Johann Friedrich Böttger alkimista, aki a bölcsek kövét próbálta megalkotni. Ő volt az első Európában, aki felfedezte a titkos kínai porcelánt. Böttger 1706-ban fedezte fel a kínai vörös kőcserép (vasporcelán) anyagát, majd 1709-ben a fehér porcelánt. Az uralkodó e felfedezés birtokában alapította meg 1710. január 23-án a meisseni kőcserépgyárat, amelynek vezetését Böttgerre bízta. A porcelánkészítés fő alapanyag a kaolin kő. A találmány védelme érdekében halálbüntetést szabtak ki arra, aki a titkos receptet elárulná!

Johann Friedrich Böttger alkimista szobra




A manufaktúra bejáratát modernizálták, a „szecessziós” homlokzatot egy modern épületbe integrálták. A meisseni porcelán teljes történetét ismertetik itt. A gyűjtemény hihetetlenül gazdag; évente kb. 3000 darabot állítanak ki, de a múzeum összesen 20000 darabot számlál.






Meglátogathattuk a 4 bemutató műhelyt, ahol betekintést nyerhettünk az edénykészítők, festők és más művészek munkájába. Audioguide segítségével több nyelven lehet meg lehet hallgatni az ismertetőt. (Magyarul sajnos pont nem. 😔)




















Saxonia

A világ legnagyobb szabadon álló porcelánszobrát is megtekinthettük itt: Szászország Szabadság-szobrát. 22 különböző darabból rakták össze és kb. 4000 labdarózsa virágocska díszíti, melyek egyesével, kézzel készültek!


A bemutató után az ajándékbolton keresztül tudtunk tovább menni a kiállítótér felé. El is csábultunk: Laurent vett nekem egy kapucsínós csészét a névnapomra, micsoda úriember! Főleg mivel ezek a tárgyak iszonyatosan drágák! Azt hiszem itt vettem meg életem eddigi legdrágább hűtőmágnesét a gyűjteményembe.





















Az ajándékbolt után mehettünk a kiállítótérbe, ahol több szinten több ezer kisebb-nagyobb porcelán tárgyat nézhettünk meg.


























Közben pedig megálltunk a kávézóban, mert kezdett korogni a gyomrunk. Természetesen mindent meisseni porcelánban tálaltak! A meisseni tortát muszáj volt megkóstolni! Nagyon finom volt!
 



Na, és akkor ezek után egy vicces(?) történet: Frau Meier egy kedves idős hölgy, aki a szomszédunk volt, míg Nürnbergben éltünk. Rendszeresen adogattunk egymásnak kóstolókat ebből-abból. Ő gyakran egy kék mintás tányéron... És nem mulasztotta elmondani, hogy milyen értékes neki ez a tányér. És, hogy adjuk vissza, és az sem baj, ha el sem mossuk… Mivel meghalt a férje, akivel korábban sokat utazott, gondoltuk, hogy valami kedves emlék köti a tányérhoz. Számunkra itt, Meissenben derült ki, hogy a tányér, amire annyira vigyáznunk kellett (volna), az bizony egy rohadt drága meisseni porcelán tányér! Amit -mint itt megtudtuk- nem is lett volna szabad mosogatógépben mosni. Mi pedig legtöbbször ott mostuk el. Szegény Frau Meier, csak meg ne tudja!!!


 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK / FORRÁSOK

Meissen MAGYARul: Meißen – Wikipédia (wikipedia.org)
Johann Friedrich Böttger MAGYARul: Johann Friedrich Böttger – Wikipédia (wikipedia.org)

LeRoutard Allemagne kötete, 2016, ISBN 9 782019 124427

A helyszínen kapott, illetve kihelyezett információs anyagok


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!