2022. augusztus 13., szombat

Meissen

Meißen

A porcelán és a bor városa



Látnivalók

Triebisch völgyében
      → Porzellan-Manufaktur Meißen
      → Nikolaikirche
Várhegyen
            → Buchstabenstein
            → Prälatenhaus
Az óvárosban
            → Rathaus
            → Hirschhaus
            → Bennohaus
            → Brauhaus Meißen 
      → Stadttheater
      → Árvíz
Az óvároson kívül
Gasztronómia
→ Meißner Fummel

kisváros Németországban, Szászország délkeleti részén terül el, az Elba és a Triebisch folyók összefolyásánál. Meißen Szászország egyik legszebb kisvárosa, csak 25 km-re fekszik Drezdától, közel a cseh határhoz. Világszerte híres a porcelánjáról, és arról, hogy itt található a világ legnagyobb porcelánszobra. Híres arról is, hogy Meißen Németország legkisebb szőlőtermő vidéke. Amilyen kicsi a terület, olyan jó minőségű a bor! 


A város egy szláv településből fejlődött ki, melyet I. Henrik király alapított 929-ben. A Meißeni Őrgrófság 1423-ig létezett. A település huszita háborúkban sokat szenvedett. 1447-ben teljesen leégett. Az 1600-as években először a császáriak, majd a svédek foglalták el, ez utóbbiak részben le is rombolták. 1710-ben II. Ágost lengyel király uralkodása alatt kezdődött el Meißenben a porcelángyártás. A kisváros nemzetközi hírnevét az ott gyártott meißeni porcelán hozta meg. Leghíresebb látnivalója egyértelműen a Porcelánmanufaktúra


Porzellan-Manufaktur Meißen

Meißeni Porcelánmanufaktúra

Világszerte ismert és elismert a két, egymást keresztező kard, mely a meißeni porcelán márkajelzése. A Meißeni Állami Porcelánmanufaktúra több mint 300 éve működik, első kb. 150 évében (1710-től 1863-ig) a Várhegyen lévő Albrechtsburgban készültek a termékek, hogy a titok biztonságban legyen. Azután viszont áthelyezték a porcelán gyártását Meißen-Triebischtal-ba.






Vissza az oldal tetejére

Nikolaikirche

Nikolai templom

Nikolaikirche a Triebisch-völgyben található. Első említése 1220 körül történt, ez Meißen egyik legrégebbi épülete. 1923-1929-ben háborús emléktemplommá alakították át; a gazdag meißeni porcelánból készült berendezésével az első világháború meißeni áldozatainak állít emléket. A világ legnagyobb porcelánszobrai találhatók benne, és porcelán lapok, melyeken körülbelül 1800 áldozat neve szerepel. Sajnos zárva volt, nem tudtunk bemenni.



Vissza az oldal tetejére

Burgberg

Várhegy

Albrechtsburg

A vár a XV. században épült késő gót stílusban, és a szász és türingiai hercegek rezidenciája volt. Az uralkodó Johann Friedrich Böttger alkimista felfedezésének birtokában itt alapította meg 1710. január 23-án a meißeni kőcserépgyárat. A porcelángyártás 1710-től 1863-ig ebben a kastélyban zajlott.

Az Albrechtsburg falain sok szép festmény található.



Még több kép és bővebb ismertető >> ITT <<.


Vissza az oldal tetejére

Meißner Dom

A meißeni dóm

A szép gótikus stílusú székesegyházat a XIII. században építették az I. Ottó császár által épített templom helyére. A dóm egyik kápolnájában látható Harcias Frigyes és néhány másik szász herceg síremléke.




Vissza az oldal tetejére

Bischofsschloss

Püspöki palota

A meißeni püspökség püspökeinek rezidenciája volt egykor. A meißeni székesegyházzal és az Albrechtsburg kastéllyal együtt uralja a városképet. A Meißeni Kerületi Bíróság működik benne.



A várhegyről csodás a kilátás az Elba partján fekvő történelmi óvárosra.




Vissza az oldal tetejére

Freiheit

A Freiheit egy utca, mely nagyjából dél felé halad a várkapu előtti várhídtól a Domherrenhofig. A Szent Afra kolostoron kívül számos más, történelmileg fontos kanonoki és nemesi kúria található ezen az utcán.









Vissza az oldal tetejére

Kirche St. Afra

Szent Afra kolostor

Az ágoston-rendi (katolikus) kolostort 1205-ben alapították. A reformáció során szekularizálódott. Ma az evangélikus egyház akadémiájának ad otthont.







Vissza az oldal tetejére

Buchstabenstein

Betűkő

A Freiheit 10 falán található egykori kapukő állítólag az ábécé összes betűjét tartalmazza, ha jól megnézzük.



Vissza az oldal tetejére

Prälatenhaus

Prelátus ház

A Prälatenhaus egy katolikus egyházi méltóság háza volt egykor. Szép 500 éves ház, belül csodás freskókkal, de felújítás miatt zárva volt, így sajnos nem nézhettük meg.




Vissza az oldal tetejére

Stadtmuseum Meißen

Meißeni Városi Múzeum

Egykori ferences kolostortemplomban ma a Meißeni Városi Múzeum található.



Vissza az oldal tetejére

Thürmer Pianoforte-Museum

Ferdinand Thürmer Pianoforte Múzeum

A céget 1834. április 1-jén alapították. Ez a legrégebbi, ma is meglévő szász zongoracég. A múzeumot az alapítás 165. évfordulója alkalmából nyitották meg 1999-ben.



Vissza az oldal tetejére

Marktplatz

A meißeni piactér




Frauenkirche

Miasszonyunk templom

Már 1205-ben állt itt egy kicsi kápolna, mely évszázadokon keresztül alakult át a mai templommá. A Frauenkirche 37 kis porcelánból készült haranggal rendelkezik, amelyek 3 óránként más-más dallamot szólaltatnak meg. A templom előtti téren lévő turisztikai információs központban megérdeklődhetjük a pontos időt, amikor megszólalnak. Nekünk szerencsénk volt, mert csak 5 percet kellett várnunk. Adományozással ki is választhatjuk a dallamot.

Az oltárkép teljes egészében fából készült és arannyal van bevonva.











VIDEÓ!!!


Vissza az oldal tetejére

Rathaus

Városháza



Vissza az oldal tetejére

Hirschhaus

Szavasos ház



Vissza az oldal tetejére

Bennohaus

Benno háza

A legenda szerint állítólag Benno püspökhöz tartozott, aki a XI. században a városban élt és Meißen tizedik püspöke volt. Szentként tisztelik.



Vissza az oldal tetejére

Brauhaus Meißen

Sörfőzde



Vissza az oldal tetejére

Stadttheater

Városi színház

A régi vásártéren az egykori ruhapiac épületében alakították ki a színházat.



Vissza az oldal tetejére

Árvíz

2002 augusztusában a Triebisch folyó elöntötte a völgyet. Az Elba árvízszintje is elérte a legmagasabb szintet, így az óváros és a város más részeiben a három métert is elérte a víz, súlyosan megrongálva ezzel a történelmi városközpont mélyebben fekvő részeit.



Vissza az oldal tetejére

Ruine des Klosters Heilig Kreuz

Szent Kereszt kolostor romjai

Megnéztük a Szent Kereszt kolostor romjait, mely a városközponttól távolabb található. Így ide autóval mentünk.


















Vissza az oldal tetejére

Schloss Proschwitz

Proschwitz kastély

A fehérboráról híres Schloss Proschwitz a várostól nem messze, Németország legkisebb és legkeletibb szőlőtermő vidékén található. Jellegzetes szőlőfajtája a goldriesling, melyet ma már csak ezen a területen termesztenek. Amilyen kicsi a terület, olyan jó minőségű a bor, amelyet itt készítenek. A hozzáértők nagyra becsülik.









Vissza az oldal tetejére

Meißner Fummel

A város édes különlegessége a Fummel, melyhez egy legenda is tartozik.

A szász választófejedelem, II. (Erős) Ágost megbízásából futárja rendszeresen közlekedett Drezda és Meißen között. A futár gyakran és előszeretettel fogyasztotta a híres meißeni bort, ami a lovon ülve nem volt épp előnyére. Ezért a szász választófejedelem utasítást adott valamennyi meißeni péknek, hogy készítsenek olyan süteményt, amely sérülékeny, könnyen összetörik. Valahányszor a futár Meißenbe látogatott, mindig vinnie kellett magával innen egy süteményt és meg kellett mutatnia a választófejedelemnek.

Kihívás: próbáld meg te is biztonságban hazavinni a süteményt! Ha sikerül, senki sem hibáztathat, hogy túl sok bort ittál Meißenben.




VIDEÓ!!!


Vissza az oldal tetejére

Hotel Alte Klavierfabrik

A hotel az Elba jobb partján található. Az egykori zongoragyár (Alte Klavierfabrik) ma egy 85 szobával rendelkező szálloda, ahol régen, egészen 1955-ig 67 000 zongora készült. Ebben a szállodában töltöttünk egy éjszakát.



Vissza az oldal tetejére



Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenüttj óóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!



LINKEK / FORRÁSOK

Meißen MAGYARul: Meißen – Wikipédia (wikipedia.org)
Johann Friedrich Böttger MAGYARul: Johann Friedrich Böttger – Wikipédia (wikipedia.org)

LeRoutard Allemagne kötete, 2016, ISBN 9 782019 124427
Panoráma NDK kötetet, 1980, ISBN-963-243-215-0
A helyszínen kapott, illetve kihelyezett információs anyagok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!