2022. augusztus 17., szerda

Bauhaus Dessau




Dessau

Dessau korábban önálló város volt Németország Szász-Anhalt tartományában. 2007 nyarán egyesült Roßlauval és lett Dessau-Roßlau város része.

Bauhaus Dessau

Dessau a Bauhaus második bölcsője, miután az iskola 1925-ben Weimarból elköltözött. Walter Gropius itt hozta létre az új iskolát és a mesterházakat. A kockaforma józan harmóniája mögött a jó életről való állandó elmélkedés húzódik meg: „A ma luxusa a holnap kényelme”, ahogy Gropius mondta 1930-ban. A nácik által degenerált művészetnek tekintett Bauhaus 1933-ban feloszlott.

Az épületek az UNESCO világörökség része, csakúgy, mint a közelben található a Wörlitzer Park és a Schloss Wörlitz (Wörlitz kastély) is.

 

Bauhaus-Hauptgebäude
Bauhaus-ház

A Bauhaus-ház ma a modern építészettel foglalkozó kutatóintézet. Az épület meglehetősen üres, és a látogatással gyorsan végeztünk. Érdemes megfigyelni a fűtőtesteket, amelyek festményként vannak a falakra erősítve! Az ablakok is érdekesek; egy teljes soruk egyetlen lánc meghúzásával nyílik.


















 

Meisterhäuser
Mesterházak

A mesterek házai a Bauhaus-háztól kb. 10 perc sétára vannak, és néhányuk nyitva áll a látogatók előtt. A Bauhaus színkódját követik, a privát részek kékkel, a nyilvános helyek pedig pirossal vannak jelölve. A környék szép, sok nagy fával, zöld területtel. Az egyik házban érdemes megnézni a két különböző helyiségből is nyitható szekrény-rendszert. Amikor a nácik átvették a hatalmat, a legtöbb mester az USA-ba menekült, a házakat pedig gyárként használták.

 

Einzelhaus Gropius
Gropius ház




 

Doppelhaus Moholy-Nagy/Feininger
Moholy-Nagy/Feininger ikerház













 

Doppelhaus Muche/Schlemmer
Muche/Schlemmer ikerház

Ezt a házat csak kívülről lehet megnézni.




 

Doppelhaus Kandinsky/Klee
Kandinsky/Klee ikerház













 

Siedlung Törten
Törten telep

A Siedlung Törten 1928 és 1930 között épült, mivel a város felkérte Gropiust, hogy több mint 300 olcsó családi házat hozzon létre. Az egyik ház (Stahlhaus) fémből készült, ez egy prototípus volt, de éppen felújítás alatt állt, amikor ott jártunk...










 

Bauhaus Museum
Bauhaus múzeum

A Bauhaus múzeum egy nagyon modern üvegépület, amely nemrég épült Dessau központjában. Itt épületmodelleket, bútordarabokat és a Bauhaus-mozgalomból származó műalkotásokat láthatunk.






















Kornhaus
Magtár

A Kornhaus kirándulóvendéglő 1929-30-ban épült az Elba gátján. A név egy régi magtárra emlékeztet, amely a XVIII. század közepétől az 1870-es évekig közvetlenül az Elba partján állt. Az épületet ma is étteremként használják. 



Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK / FORRÁSOK

Németország világörökségi helyszínei MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/N%C3%A9metorsz%C3%A1g_vil%C3%A1g%C3%B6r%C3%B6ks%C3%A9gi_helysz%C3%ADnei
Dessau MAGYARul: Dessau – Wikipédia (wikipedia.org)
Dessau-Roßlau MAGYARul: Dessau-Roßlau – Wikipédia (wikipedia.org)
Bauhaus Dessau NÉMETül: Bauhaus Dessau – Wikipedia

LeRoutard Allemagne kötete, 2016, ISBN 9 782019 124427

A helyszínen kapott, illetve kihelyezett információs anyagok


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!