2022. augusztus 11., csütörtök

Meissen Burgberg


A város volt a meißeni őrgrófok rezidenciája (később Szászország választófejedelmei), mielőtt Drezdába költöztek volna. Meißen egykor püspöki székhely is volt; a hatalmas középkori székesegyházat és a hozzá tartozó kastélyt is láthatjuk a Burgbergen.



Meißen
Meissen

A kisváros Németországban, Szászország délkeleti részén terül el, az Elba és a Triebisch folyók összefolyásánál. Meißen Szászország egyik legszebb kisvárosa, csak 25 km-re fekszik Drezdától, közel a cseh határhoz. Világszerte híres a porcelánjáról, és arról, hogy itt található a világ legnagyobb porcelánszobra.  

A város egy szláv településből fejlődött ki, melyet I. Henrik király alapított 929-ben. A Meißeni Őrgrófság 1423-ig létezett. A település huszita háborúkban sokat szenvedett. 1447-ben teljesen leégett. Az 1600-as években először a császáriak, majd a svédek foglalták el, ez utóbbiak részben le is rombolták. 1710-ben II. Ágost lengyel király uralkodása alatt kezdődött el Meißenben a porcelángyártás. A kisváros nemzetközi hírnevét az ott gyártott meißeni porcelán hozta meg. Leghíresebb látnivalója egyértelműen a Porcelánmanufaktúra. A porcelán gyártása azonban nem mindig itt zajlott. 1710-től 1863-ig a Várhegyen lévő kastélyban készültek a termékek, hogy a titok biztonságban legyen.


Burgberg
Várhegy


Meißner Dom
A meißeni dóm

Először felmásztunk a városközpont dombjára, hogy megnézzük a szép gótikus stílusú székesegyházat: a XIII. században építették az I. Ottó császár által épített templom helyére. Többször is bővítették. A székesegyház egyik kápolnájában látható Harcias Frigyes és néhány másik szász herceg síremléke. A padlón láthatjuk a sírköveket, melyeket Dürer és Cranach mintái alapján véstek.































Bischofsschloss
Püspöki palota

A meißeni püspöki palota a szászországi Meißen püspökség püspökeinek rezidenciája volt egykor. A meisseni székesegyházzal és az Albrechtsburg kastéllyal együtt uralja a városképet. A Meisseni Kerületi Bíróság működik benne.

Püspöki palota (balra), Albrechtsburg (jobbra), mögötte a meißeni dóm


Albrechtsburg

Megnéztük a várat, amely közvetlenül a székesegyház mellett található: a XV. században épült késő gót stílusban, és a szász és türingiai hercegek rezidenciája volt. Az uralkodó Johann Friedrich Böttger alkimista felfedezésének birtokában alapította meg 1710. január 23-án a meisseni kőcserépgyárat, amelynek vezetését Böttgerre bízta. A porcelángyártás 1710-től 1863-ig ebben a kastélyban zajlott, hogy a titok biztonságban legyen. A találmány védelme érdekében halálbüntetést szabtak ki arra, aki a titkos receptet elárulná!

Az Albrechtsburg falain sok szép festmény található.
































Kornhaus
Magtár

Az Albrechtsburg közelében található Kornhaus egy XV. században épült egykori magtár. Használta a Meisseni Porcelángyár és volt lakóépület is, mostanában viszont évek óta üresen áll.



Torturm
Kaputorony



Domkeller

Finom helyi ételeket ettünk vacsorára a dóm előtti Domkellerben, mely 1470 óta működik! Ez a város legrégebbi étterme, ahol annak idején Johann Friedrich Böttger alkimista, az európai  porcelángyártás úttörője is megfordult sokszor. Útközben Meißenbe jövet nagy sertésfarmokat láttunk, ami nem véletlen, mivel a város ételkülönlegessége a sertéshús; van egy „Meißner Schwein” nevű sertéshúsfajta is. Nem kérdés, hogy ezt kóstoltuk meg.



Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK / FORRÁSOK

Meissen MAGYARul: Meißen – Wikipédia (wikipedia.org)
Johann Friedrich Böttger MAGYARul: Johann Friedrich Böttger – Wikipédia (wikipedia.org)

LeRoutard Allemagne kötete, 2016, ISBN 9 782019 124427
Panoráma NDK kötetet, 1980, ISBN-963-243-215-0
A helyszínen kapott, illetve kihelyezett információs anyagok


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!