2022. augusztus 23., kedd

Dunakeszi Veteránjármű- és Repülőnap


Lélegzetelállító légi bemutatók, rengeteg oldtimer és retro jármű, színes programok



Dunakeszi

Dunakeszi városa Pest megyében található. A megye második legnépesebb települése Érd után. Budapesttől mintegy 15 kilométerre északra helyezkedik el.

Dunakeszi régi sporthagyományokkal rendelkezik. Különleges sportolási lehetőséget nyújt a MALÉV Aero Club és Opitz Nándor Repülőklub. Sport repüléséről nemzetközi szinten is híres.

A város egyik fő programja és látnivalója a Dunakeszi Repülőnap, melyet a Dunakeszi repülőtéren rendeznek meg.

 

Dunakeszi repülőtér

A város határában található repülőteret Dunakeszi 1944. év végi orosz katonai megszállását követően alakította ki a szovjet hadsereg, így támogatandó Budapest bombázását. Később a sportrepülés fellegvárává vált. Rubik Ernő itt fejlesztette ki Gébics nevű repülőmodelljét, amit itt teszteltek.

Ma a vitorlázó- és sportrepülőtéren két repülőklub is várja a repülni vágyókat. Mindkét klubban vitorlázó sportrepülés és sportpilóta képzés is folyik. Több éve már ezen a repülőtéren rendezik meg nyár elején a Dunakeszi Repülőnapot.

 

Dunakeszi Veteránjármű- és Repülőnap

A szabad ég alatt, hatalmas területen kerül megrendezésre a program a repülőgépek és a veteránjárművek szerelmeseinek. Idén nagy hőség volt, de szerencsére voltak nagy sátrak, ahová időnként el tudtunk bújni a tűző nap elől.

A kétnapos rendezvényen a látványos légi bemutatók mellett oldtimer és retro járműveket is megnézhetünk földön és levegőben egyaránt. A zenei aláfestést a Retro Rádió biztosítja. Az első napon veteránjárműveket, motorokat, traktorokat, veteránjármű szépségversenyt és veteránjármű felvonulást is láthatunk. A levegőben pedig a Li-2, Po-2, Kánya és Gerle tart légi bemutatókat.

























Mindkét napon láthatjuk a II. világháborús hadijáték tankokat (T-34 és Tigris), hagyományőrzők részvételével, katonai hagyományőrzők kiállításait, mezőgazdasági gépbemutatót és csillagmotor bemutatót.












A második napon pedig olyan nagy nevek tartanak bemutató repüléseket mint Besenyei Péter, Imreh Lujó, Veres Zoltán, Hársfalvi Pál és Vári Gyula.












VIDEÓ!!!


DE ami a legtutibb az egészben, hogy a Malév Aero Club szervezésében mindkét napon lehetőség van különleges gépekkel repülni; helikopter, motoros repülőgép, vitorlázó repülő.


Amire én személy szerint már régóta nagyon-nagyon vágytam, az egy sétarepülés a HA-LIX lajstromjelű Liszunov Li-2-essel, mely a világon az egyetlen üzemképes Li-2-es! Testvére, a HA-LIQ az Aeropark Budapestben látható.

A repülőgépről és a sétarepülésről még több kép és élménybeszámoló >> ITT << található.


VIDEÓ!!!


Belépés: felnőtteknek fizetős
14 év alatti gyermek számára ingyenes, de kizárólag szülői felügyelet mellett engedélyezett.
Parkolás: INGYENES
Cím: DUNAKESZI REPÜLŐTÉR - 2120 Dunakeszi, Repülőtéri út 1.
E-mailinfo@malevrk.hu
Honlapwww.malevrk.hu


Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK / FORRÁSOK

Dunakeszi MAGYARul: Dunakeszi – Wikipédia (wikipedia.org)
Li-2 MAGYARul: Li–2 – Wikipédia (wikipedia.org)

A helyszínen kapott tájékoztató füzet.

LeRoutard Budapest, Hongrie 2015/2016 útikönyv ISBN 978-2-01-002779-6

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!